Katalog ingrediencí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 15.02.12 19:29
Katalog ingrediencí

Milí Labužníci,
rozhodli jsme se na připravované verzi Labužníka zřídit novou sekci Ingrediencí, ke kterým bychom rádi nechali sepsat obsah.

Představovali bychom si databázi surovin, která by obsahovala:

  • jejich popis,
  • rady při nákupu,
  • skladování,
  • zpracovávání,
  • možnou úpravu,
  • využití,
  • (historické) zajímavosti atp.

Jestli někoho napadají ještě další informace/body, které by u suroviny neměly chybět a mohly by být užitečné, napište do této diskuse nebo můžete do zpráv na nick Admin Labužník.com.

Pokud by měl někdo zájem o psání textů za domluvenou odměnu, nechť se mi ozve do zpráv na nick Admin Labužník.com. Hledáme někoho, pro koho je vaření opravdová záliba a psaní tematických textů by ho bavilo a má k tomu potřebné vlohy.

Vkládám seznam aktuálně sepsaných surovin, pokud vás napadne nějaká další, napište do diskuse. Stejně tak jestli se chcete podělit o známé či neznámé informace k jednotlivé ingredienci, diskuse je tu pro vás. Případné rady a tipy bychom využili v připravovaných textech.

Ingredience
Ananas
Ančovičky
Artyčok
Avokádo
Badyán
Bambus
Banán
Bazalka
Bobkový list
Borůvky
Brambory
Brie
Brokolice
Broskve
Brusinky
Burské oříšky
Candát Čekanka
Celer Černý kořen Červená cibule Červená řepa Česnek
Chilli
Chobotnice
Chřest
Cibule
Citron
Cizrna Čočka Čokoláda
Cottage
Cuketa
Cukr
Cvikla
Datle
Droždí
Dýně
Eidam
Ementál
Endivie
Fazole
Fazolové lusky
Fenykl
Fíky
Gorgonzola
Gouda
Granátové jablko
Hermelín
Hlíva ústřičná
Hořčice
Houby
Hovězí jazyk
Hovězí kližka
Hovězí líčka
Hovězí maso
Hovězí steak
Hrášek
Hřebíček
Hřiby
Hroznové víno
Hrušky
Humr
Jablka
Jáhly
Jahody
Javorový sirup
Jehněčí maso
Jogurt
Kachna
Kalamáry
Kančí maso
Kapr
Kapusta
Kardamon
Kari
kaštan
Káva
Kečup
Kedlubna
Kefír
Klobása
Kmín
Kokos
Kopr
Koriandr
Kozí sýr
Krab
Krabí tyčinky
Králičí maso
Křen
Krevety
Kroupy
Krůtí maso
Krůtí medailonky
Krůtí prsa
Krůtí stehna
Kukuřice setá
Kuřecí křídla
Kuřecí maso
Kuřecí nudličky
Kuřecí plátky
Kuřecí prsa
Kuřecí steaky
Kuřecí stehna
Kurkuma
Kuskus
Kvasnice
Květák
Libeček
Liči
Lilek
Limetka
Lískové ořechy
Lišky
Locika
Losos
Majonéza
Majoránka
Mák
Makrela
Maliny
Mandarinky
Mandle
Mango
Mangold
Mascarpone
Máslo
Máta
Med
Meloun
Meruňky
Mléko
Mletá paprika
Mouka
Mozzarella
Mrkev
Muškátový oříšek
Mušle svatého Jakuba
Niva
Nové koření
Ocet
Okurka
Olej
Olivy
Olomoucké tvarůžky
Ořechy
Oregáno
Ovesné vločky
Pangasius
Paprika
Parmazán
Pastiňák
Patison
Pažitka
Pekingské zelí
Pepř
Perlička
Petržel
Pistácie
Pivo
Platýz
Plody moře
Podmáslí
Pohanka
Polníček
Pomelo
Pomeranč
Pórek
Pražma
Pstruh
Rajče
Rebarbora Ředkev bílá Ředkev černá Ředkvičky
Ricotta
Roquefort
Rozinky
Rozmarýn
Rukola
Rum
Růžičková kapusta
Rybíz
Ryby
Rýže Šafrán
Salát ledový
Salát římský Šalotka
Skopové maso
Skořice Škvarky
Slanina
Slávka jedlá Šlehačka
Smetana Šneci
Sojóvá omáčka
Sojové klíčky Špenát
Srnčí maso Štika
Sůl Šunka Švestky
Svíčková
Tahini
Telecí maso
Těstoviny
Treska
Třešně
Třtinový cukr
Tvaroh
Tykev
Tymián Ústřice
Uzené maso
Vanilka
Vejce
Vepřová panenka
Vepřové kotlety
Vepřové maso
Vepřové medailonky
Vepřové nudličky
Vepřové plátky
Vepřové steaky
Víno
Višně
Vlašské ořechy
Worcesterová omáčka
Zadní hovězí
Zakysaná smetana Žampiony
Zázvor
Zelí červené
Zelí hlávkové Ženšen
Zvěřina

Děkujeme za spolupráci :kytka:
Tereza

Reakce:
 
Alis
2617 příspěvků 18.02.12 15:25

Při letmém nahlédnutí chybí například proso nebo pšenice, některé kategorie jsou trochu nelogické - je tu niva a gorgonzola, není tu camembert… Nevím, co máte na mysli - kategorie sýry nebo každý sýr zvlášť? Pokud všechno jednodruhově, pak toho chybí samozřejmě hodně. Pokud to však chcete pojmout jako u kategorie „sůl“, kterou nemáte rozdělenou na různé druhy, pak je to podivně nesourodé.

Myslím, že spoustu informací byste našli ve ztracených článcích, tam bylo informací o jednotlivých surovinách mraky. Možná by je stačilo jen aktualizovat?

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.02.12 22:27
ach jaj, svätá prostota

ja by som len prosil, aby sa prestalo rýpať do doteraz spracovaného labužníka a ostal fixovaný v doterajšej podobe. Prebytočnú aktivitu nech si majitelia vybíjajú na novovkladaných pasážach. Lebo až svoje predstavy zavedú do doterajších receptov a rozbijú staré informácie, skutočne skončí dôvod labužník navštevovať. Už len predstava, že
„popis,
rady při nákupu,
skladování,
zpracovávání,
možnou úpravu,
využití,
(historické) zajímavosti atp.“
je možné spoločne napísať pre kategóriu napríklad „zvěřina“ do ktorej spadá od prepelice po jeleňa dosť široký záber živočíchov (a to len z našich končín) je šialená.
druhý riadok od dola - „zelí hlávkové“ - surové? kysnuté? sterilované? každé sa inak používa, má iné grify pre nákup, spracovanie, skladovanie… Keď už je tam osobitne uvedené červené, prečo aj nie čínske/pekinské?
a takto sa dá ísť riadok po riadku čo spravíte s krajovými názvami? so slovenčinou? so surovinami, ktoré používajú zahraniční labužníci a nemajú český (jazykový) ekvivalent?
Zas to vidím ako aktivitu, kedy sa najprv vystrelilo z kanónu, potom zamierilo a až nakoniec zisťovalo čo sme to vôbec chceli trafiť???
Zopár zúfalcov tu vytrvalo upozorňuje na problémy a už len to, že na ne upozorňujú dlhodobo, znamená, že sú riešené mizerne. Dúfam, že tieto rýchlokvasené nepremyslené novinky, sa nebudú týkať doterajšieho obsahu, lebo ak sa o takéto spojenie majitelia pokúsia, prinesú len ďalšie problémy.

Neviete niekto mirornúť doterajšieho labužníka? Až to tu skolabuje, nech neprídem o možnosti tohto v minulosti skvelého portálu.

A vzhůru do galkování, admini! (slovenské reálie poznajúci vedia o čo ide)

 
Eja
3831 příspěvků 06.05.12 06:23
Alis
@Alis píše:
Při letmém nahlédnutí chybí například proso nebo pšenice, některé kategorie jsou trochu nelogické - je tu niva a gorgonzola, není tu camembert… Nevím, co máte na mysli - kategorie sýry nebo každý sýr zvlášť? Pokud všechno jednodruhově, pak toho chybí samozřejmě hodně. Pokud to však chcete pojmout jako u kategorie „sůl“, kterou nemáte rozdělenou na různé druhy, pak je to podivně nesourodé.Myslím, že spoustu informací byste našli ve ztracených článcích, tam bylo informací o jednotlivých surovinách mraky. Možná by je stačilo jen aktualizovat?

Camembert tam sice není, zato Hermelín ano :roll:
Taky je tam cvikla…ani nebudu zkoušet zadávat do vyhledávače v receptech „červená cvikla“, pochybuji, že by mi to něco našlo…
Ano, původní články o jednotlivých ingrediencích byly skvělé - tak proč je použít, že ? :think:

 
di
2451 příspěvků 06.05.12 07:48

Můžu se zeptat, kdo vám ty články o ingrediencích psal? Náhodně jsem do pár z nich zběžně nakoukla a je to většinou buď nesmysl na nesmysl, nebo instantní a sterilní produkt. Nechápu, proč provozujete stránku o vaření, když vaření jako takovému nerozumíte a jste schopni uveřejnit cokoliv, kdo vám co podsune. Původní články o ingerdiencích byly dobré, stačilo by jen vytáhnout je z archivu.

 
Eja
3831 příspěvků 06.05.12 08:39
Di

To se asi nedozvíme, Tereza mi na to v jiném vlákně už 2× neodpověděla, „instantní a sterilní produkt“ :potlesk:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.05.12 11:46

No protože co se adminům nelíbí, na to neodpovídají..
Plytké, stupidní texty k ingrediencím, které evidentně psal někdo, kdo tomu nerozumí a pouze opisuje to, čemu rozumí… a protože nemá hlubší znalosti a nerozumí tomu, je to tak hloupé a o ničem..

Málo je plácáte po zádech a málo chválíte. Naopak upozorňujete na nesmysly. Obtěžujete. Obtěžujeme.
A jim nedochází, že cokoli dobré, co tady udělají okamžitě shodí nedodělky a svým arogantním a bezohledným jednáním.
Vypadá to tu jak na sociálce po Drábkových inovacích :-(
Takové lidi tu nepotřebují…chtějí ty, co je chválí a tleskají..

Protože stále ještě nevysvětlili, proč bezohledně mění letité a zažité názvy receptů. A dotazy na toto téma, mimo jiných, zdatně ignorují..

Tady přece vůbec nejde o stránky o vaření…ale jen o prostor, kde se dá vydělávat na reklamě..

 
Eja
3831 příspěvků 06.05.12 13:54
Ingredience

Glamo, zadej mi téma, zkusím to. Koneckonců si můžeme v třeba „začínáme od píky“ vytvořit vlastní „ingredience“. Využití fazolí jako konzerva „trenčanský párek s fazolí“ mne naprosto rozběsnilo.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.05.12 14:12

Ach Ejo, dekuju za upozorneni na prispevek o fazolich. Vedelas ty vubec, ze obsahuji BUNICINU??? Nahodne jsem potom zabrousila na prispevek o kari a taky jsem se nestacila divit. Hlavne te vysoke mire neznalosti a zaroven ignorance. Myslim, ze o kari (koreni i omackach) vim hodne, ale poucny clanek bych si napsat netroufla. Tady ho nekdo vyprdne raz dva :-). At zije povrchnost, hlavne ze mame popsany stranky. Pripomina mi to Homera Simpsona, kdyz byl novinarem a uz ho nic nenapadalo, tak na zbyvajici radky psal „blbej Flanders, blbej Flanders, blbej Flanders, blbej Flanders, blbej Flanders“.

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.05.12 19:38

Tak ne, najednou už buničinu neobsahují, fazole zatracený. To se mi ulevilo!

 
mrtvola
1394 příspěvků 06.05.12 22:21

No děvčata, nic si ingrediencí nedělejte. Články jsou psané pro ty, kteří sem teď budou chodit a těm to bude bohatě stačit.
Těch blbostí jsou tam tuny.

 
mrtvola
1394 příspěvků 06.05.12 22:24

A když jdu stromem: houby - lanýž, vyplivne mi to recepty na všechny čokoládové lanýže, co jsou na webu. to je teda opravdu na houby!

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.05.12 22:33

Ale jo…byla tam buničina…najednou to opravili…

 
di
2451 příspěvků 06.05.12 22:34

Mrtvuš, asi jo - tohle je možná poslední pokus, jak odradit nás původní Labužníky od návštěv téhle inovované verze; prostě sem přestanou chodit a bude „klid na práci“, nikdo, kdo aspoń trošku tuší něco o jídle a vaření, už do toho nebude kecat a penízky z reklam a kliků od laiků se budou jen sypat. Zítra mám dovolenou, tak si snad udělám čas na to, abych si vše prošla a vypsala si největší nesmysly (ještě ale nevím, jestli se mi bude doopravdy chtít svůj volný čas utrácet zrovna takhle). Moje rada by byla jednoduchá - všechny ty články stáhnout, je to opravdu veliká ostuda, veliká, kazí už tak pokaženou pověst Labužníka.
P.S. Každopádně se by nám ten autor opravdu mohl podepsat, ráda bych věděla, s kým máme tu čest. Takhle nepodepsané se to tváří značně autoritativně, oficiálně, pravdivě, fundovaně, a méně orientovaní čtenáři by tomu mohli i uvěřit (což je asi účel - „psali to na Labužníkovi, tak to je pravda, je to seriózní stránka“).

 
Admin Labužník.cz
610 příspěvků 06.05.12 23:04

Původní texty jsme použít nemohli - již jsme je našli v přesném znění na více stránkách - jejich autorství je proto diskutabilní.

Ti Labužníků, kteří chtějí upozornit na chyby, nedostatky, přispět konstruktivními návrhy nebo se na něco informovat - v klidu a bez slovních ataků nám napíšou zprávu a my se snažíme vyhovět. Je škoda, že naopak aktivita některých na stránkách tvoří spíše jen napadání, urážení, vyzdvihování chyb a těm se - jak se zdá - nezavděčíme opravdu ničím.

Snažili jsme se vytvořit databázi surovin s praktickými radami a propojit je s uloženými recepty. Tato myšlenka nám přišla zajímavá. Nechápu, proč je zde módou se vždy postavit do opozice. A popravdě moje ochota diskutovat zde pod neustálou palbou nevraživosti slábne.

Pokud chcete upozornit na chyby - jde to udělat i slušně a bez exibicí v diskusi.

Tereza

 
di
2451 příspěvků 07.05.12 00:04

Terezko, pokud faktické poznámky k věci považujete za „napadání, urážení, vyzdvihování chyb“, tak pak snad opravdu už není o čem mluvit.
Původní články byly opravdu původní, že je někdo zkopíroval a poslal dál, je jiná věc. Nejjednodušší by bylo zkontaktovat autory těch původních článků a zeptat se jich, nemyslíte? Nebo aspoň zjistit si data publikování zde a jinde, ne?
A ty nové opravdu smažte, to není z mé strany to vaše zmíněné „napadání, urážení, vyzdvihování chyb“, jen dobrá rada - je to fakt ostuda, veliká. Asi jako kdybyste chtěla u Ady v článcích zveřejnit návod na šití čehokoli od desetileté holčičky, která to nikdy nezkusila a ten návod navíc odněkd opsala, se spoustou chyb, podle všeho za použití automatického překladače.

 
mrtvola
1394 příspěvků 07.05.12 01:22

No, Terezo, ono je otázkou, co je příčina a co následek. Jestli na počátku stála naše (moje) nevraživost nebo Vaše „ochota“ diskutovat. Když někdo diskutuje systémem: „… já mám pravdu, protože mám ruku na vypínači a vy pravdu nemáte, protože to nechcete tak, jak to je…“, nemůže se divit, že se diskuse zacykluje. A když navíc někdo v SZ odpovídá jen, když se mu to hodí, dialog se zákonitě převede do veřejné exhibice.
Připomínáte učitelku v mateřské školce, která si nevšimla, že má třídu plnou absolventů FF a MFF. Jednáte sice zdvořile, ale v argumentaci se nezapře, že ostatní diskutéry prostě řadíte na úroveň chovanců zvláštní školy. Máte excelentní schopnost se v odpovědi minout s podstatou otázky či námitky. To je buď arogantní nebo hloupé. Zároveň to vede k tomu, že si budete na vidle nabíhat opakovaně. Proto už s vámi dnes ztrácí trpělivost i ti, kdo k Vám byli úzkostlivě loyální.
Jestli jste ve firmě nakoupili fotografie a přiřadili je k receptům, kterých se vůbec netýkají, vyhodili jste peníze a navíc jste urazili autory těch receptů. Jestli jste nakoupili články o ingrediencích na úrovni, na níž jsou tady na webu, je to jen důkazem toho, že opravdu nemáte nejmenší tušení o co se jedná. Jsou prostě a jednoduše pitomé a Vy jste vyhodili další peníze.
Zatím se s Vámi hádali lidé, kteří si myslí, že labužník byl mezi foodweby něco zvláštního. Teď jim začíná docházet, že jste ho ztesali do kadlubu české průměrnosti a kulinární babicoviny a hodně je to štve. Domnívám se, že další vývoj si dokážete představit sama.
I když já s Vámi ochotně a ráda ještě nějakou další veřejnou exhibici předvedu. Ono totiž - když do pekla tak na bílém koni :(
A malá poznámka na závěr: To že neoceňujeme nic z toho pozitivního, co jste tu předvedli 1) není pravda, spousta lidí chválila grafiku, barevnost a „umělecký dojem“; 2) je zapříčiněno Vaší neomaleností v přístupu k námitkám. My totiž nechceme řešit Vaše technické problémy, nás štve obsah. Nebo tedy mě, abych se neschovávala v plurálu (majestaticu).

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz