Kapří hlavy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eja
3776 příspěvků 25.12.05 19:58
Kapří hlavy

labužnice a labužníci, co s očima ?? myslím kapříma ?? Žábry jsou jasné, ty musí pryč, ale co oči ?? Přiznám se, že jsem nikdy tenhle problém neřešila, prostě manévr dloubání očí považuji za tak nepřijatelný, že oči nechávám na svém místě. Manžel mne kontroloval při vaření polévky a rozvinul teorii, že jeho maminka určitě vařila kapří hlavy bez očí. Jak to děláte vy ???


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 25.12.05 20:38
Žábry vyndavám, oči nechávám,

i když jsem někde četla, že se žábry vyndavat nemusejí, že to je prý pověra, že jsou hořké - ale netroufla jsem si. Dloubat oči, na to nemám dost odvahy, potom po uvaření z hlavy oberu masíčko, které se mi líbí, a to ostatní vyhodím. I když musím přiznat, že u nás v rodině byly rybí hlavy samy o sobě vyhlášenou pochoutkou, a to na černo nebo v rosolu. A ještě jedno rodinné tajemství - moji předci jedli i ty … oči . Já to nikdy nezkusila, ale jim to sloužilo ke zdraví - všichni se dožili více než 80 let

 
Eja
3776 příspěvků 25.12.05 20:42
Jeno,

tak to asi dělám dobře. Masíčko taky jen to nejhezčí, jen maličko, z 5 hlav toho hromádka je a hlavně JIKRY a mlíčí, kilo čekalo v mrazáku už od listopadu. Jiker bylo tolik, že dokonce zbyla trocha manželovi do česnečky, což je jeho oblíbená lahůdka.

 
Ivo
1045 příspěvků 25.12.05 21:25
Drahé dámy...

…řešil jsem stejný problém (zejména po shlédnutí páteční „vařečky“). Ale k věci: v mládí jsem často sekundoval mému tatínkovi při „chystání“ kapříků a nám oběma vždycky pomáhala kočka a mezi její „desátky“ patřily jak žábra, tak i oči (z toho usuzuji, že oči nee). Žábra jsem kdysi zkoušel, ale neseděla mi jejich hořkost, takže tyto také nee. Eji, já bych zkusil při „dloubání“ očí zavřít oči.....

PS: když najdeš ten správný grif, tak si toho ani nevšimneš.

PS2: pro mě byla ona páteční „vařečka“ poučná v tom, že bylo naznačeno, jak rybku vykrvit - mám dojem, že se tím výrazně snížil podíl takové té nahnědlé a nahořklé svaloviny v rybě (ale je to jen moje teorie)

 
Labužník Triss
160 příspěvků 26.12.05 11:49
...

ja zabry vyndavala vzdy, oci ne, ale posledni roky se mi s hlavama nechce delat, prece jen jsem to pokazde odneska pekne poskrabanyma rukama od ostrych kosti a zaber a letos jsem mela jen patere z lososa, na kterych zbyla spousta masa po vyfiletovani, maso se po vychladnuti sunada snadno, kosti ktere zbyly v polivce naproste minimum…

 
manek  26.12.05 11:56
Kapří hlavy

Můj otec se s tím nikdy nepáral, ponechával žábra i oči, a polévka nikdy hořká nebyla. Já asi dva nabo tři roky žábra i oči odstraňuji, ale ne z důvodu, že by bylo něco špatně, jen mám potom lepší přehled co z hlavy použít, a co vyhodit. Je tam zkrátka míň marastu, který se jenom plete pod nožem a rukama…

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 26.12.05 14:14
Kapří hlavy

Tak nevím, vánoce bez polévky z kapřích hlav si vůbec nedovedu představit. Od ranného dětství až do nynějšího zralého věku byla je a i nadále bude stát na našem štědrovečerním stole polévka z kapřích hlav. Taky si pamatuji, že jsme z hlav odstraňovali pouze oči, to aby nám prý kapr nekoukal pod ruce. Nikdy jsem polévku neměla hořkou, jenom při vykošťování hlavy musela vždy dávat pozor, ale nikdy mne nenapadlo žábry dávat pryč ještě před vařením. Ale proti gustu žádný dišputát.

 
neftis
28 příspěvků 26.12.05 14:30
Kapříkové hlavy -
  • i já jsem měla dlouho stejný problém, ovšem jen do té doby, než mi dítko dorostlo do věku, kdy si už ostrým nožem ublíží míň než já sama…Takže očištěné a odžábřené hlavy nechám na hlídání kočkám, nenápadně zavolám synka, ještě nenápadněji zmizím a když se zase vrátím, tak kapříci jsou už „slepí“. ( Protože co se v mládí naučí, to se mu určitě jednou bude hodit…).
    Jinak přeji všem krásný zbytek svátků, užijte si klid a pohodu a ten nový rok ať aspoň není horší než tenhle…
 
Ivo
1045 příspěvků 27.12.05 12:14
Jen lehce upřesním...

…nechtěl jsem naznačit, že by byla hořká polévka, ale ony žábra jako takové mi chutnaly hořce, takže jak pravil Mánek - pro lepší přehled, šup je pryč…

 
rosnicka
262 příspěvků 27.12.05 15:06
Letos jsem porvé dloubala

oči, mno, musím říct, že jsem si chvíli připadala jak Indiana Jones, když mu přinesli polévku, kde po zamíhání vyplavaly opičí oči, ale dezertní špičatou lžičkou to docela jde. Je do celistvá koule/bulva, takže žádnej blevajz. Je teda fakt, že při dloubání ryba ty oči trochu „valí“.....

 
karda
72 příspěvků 27.01.06 13:40
...

Případná hořkost je pouze ze špatně vykuchané ryby, kdy je narušen žlučový váček. Žábry za to nemohou - je to pověra a oči - prý je to lahůdka, ale to jsem nezkoušel, ale určitě to žádná hrůza není - jde jen o pocit.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz