Kandované ovoce a květy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Lentilka02
2 příspěvky 26.09.04 15:29
Kandované ovoce a květy

Ráda bych znala recept na kandování ovoce, kdyby někdo věděl, jak se dají kandovat např. plátky růže nebo květy fialek /ozdoba cukroví/, bylo by to skvělé.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
1irena
593 příspěvků 26.09.04 18:18
lentilka

podívej se na toto

 
delisa
203 příspěvků 28.09.04 11:10
Lentilko

Našla jsem tohle : Příprava kandovaných květů je zcela jednoduchá. Květy nejen pěkně vypadají, ale jsou i velmi chutné.
Kandovat lze prakticky všechny květy, nejlépe se hodí FIALKY, PRVOSENKY a vonné KORUNNÍ LÍSTKY RŮŽÍ. Skvělé jsou květy CITRUSŮ. Aromatické květy si totiž zachovají svou vůni a v cukrovém obalu pak i výborně chutnají. Stejně chutné a voňavé jsou i květy TŘEŠNÍ, JABLONÍ, HRUŠNÍ a ČERNÉHO BEZU. Velmi půvabné jsou i kandované LISTY, které se zejména hodí na okrasné lemy dortů.
Nesmírně důležité je vědět, zda květy nebo listy nejsou JEDOVATÉ !!
Při výběru květů musíme brát v úvahu také jejich velikost, aby odpovídala rozměru moučníku, který chceme zdobit.

KANDOVÁNÍ POMOCÍ VAJEČNÉHO BÍLKU

Bílek z jednoho vejce lehce našleháme do pěny. Tenkým štětečkem bílek lehce, ale rovnoměrně naneseme z obou stran na všechny plochy rostlin. Korunní lístky nesmějí příliš navlhnout.
Květ potřený bílkem důkladně a rovnoměrně posypeme práškovým cukrem. Přebytečný cukr setřepeme, aby květy byly vidět. Květy položíme na mřížku a necháme několik hodin na teple zaschnout.
Poté je hotovo a můžeme zdobit moučník.

 
delisa
203 příspěvků 05.10.04 09:22
lentilko

v časopisu RECEPTÁŘ 10/ 2004, jsem našla tipy na kandování ovoce.

Kandování ovoce I --------------------
Svaříme vodu s cukrem ( na 1l vody 600 g - 1000g cukru), do nálevu dáme ovoce, povaříme 2 minuty a necháme 24 hodin proslazovat. Pak usušíme Třešně a višně nejdříve vypeckujeme. Hrušky okrájíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na plátky silné 7- 8 mm. Dýni nakrájíme na kostky nebo na plátky a předem na 24 hodin namočíme do vody okyselené kyselinou citrónovou. Při proslazování můžeme na ochucení přidat ananasový džus či příchuť, nebo obarvit malinovou šťávou. Postup můžeme opakovat, to znamená znovu uvést do varu a poté nechat 24 hodin proslazovat.
Měkké ovoce ( např. meruňky, jahody, maliny, ananas) nevaříme, jen vložíme do vařícího cukerného roztoku a necháme proslazovat ( po menším množství, použijeme širší kastrol, aby ovoce nebylo navrstvené a nerozmačkalo se). Proslazené ovoce dosušíme v sušičce na ovoce.

Kandování ovoce II --------------------------
Zralé ještě tvrdé ovoce omyjeme, zbavíme nejedlých částí, pokrájíme a zalijeme sirupem ( na 1 kg cukru 1/2 l vody). Ovoce musí být potopené. Druhý den ovoce vybereme, sirup povaříme, znovu do něj vložíme ovoce, a to opakujeme po 8 dní. Pak ovoce obalíme v moučkovém cukru, rozložíme je na plech a v otevřené troubě usušíme. Uchováváme ho v celofánu na suchém místě.

Kandovanou pomerančovou či citrónovou kůru připravíme takto : Kůru zbavíme dužiny a na 2 dny ji dáme do studené vody, abychom kůru zbavili hořkosti ( vodu 4 x vyměníme). Pak kůru vyndáme a necháme ji okapat na sítu, nakrájíme ji a v kastrolu promícháme s takovým množstvím krystalového cukru, kolik váží kůra. Zalijeme vodou, aby byla kůra potopená a vaříme ji dokud nezesklovatí. Pak vodu slijeme, kousky obalíme v moučkovém cukru a usušíme v mírně teplé troubě. Uchováváme v pevně uzavíratelných lahvích.

Kandovaní ovoce III

Recept na kandované broskve : Potřebujeme 1 kg broskví, 500 g cukru, 2 dl šťávy, 0,2 dl citrónové šťávy nebo 2g kyseliny citrónové. Broskve umyjeme, povaříme, ale nerozvaříme, vyjmeme ze šťávy a necháme oschnout. Ze šťávy, cukru a citrónové šťávy svaříme hustý sirup, do kterého postupně namáčíme oschlé broskve, 3 -5 minut povaříme, broskve vyjmeme, necháme oschnout a dáme do porcelánových nebo skleněných nádob. Ovoce prokládáme pergamenem.

 
pepicek
1309 příspěvků 05.10.04 19:49
obrázek od pendy

Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz