KAM S NÍM

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
AFTIC
122 příspěvků 10.01.07 20:31
KAM S NÍM

Někdo neví co s tím štrůzokem a druzí nevědí co s bílky.

Problém co s bílky vzniká podle mě skutečně jedině když jich máte moc.

Já dnes asi nejsem v tomto ohledu směrodatný protože vařím již jen zřídka a většino pro dvě osoby a i to je takovou metodou šup sem, šup tam.

Tudíž pokud pokud mám jeden nebo dva bílky tak k nim přidám jedno nebo dvě vejce a udělám si omeletu, protože taková omelete je údajně zdravější.

Abych se ale zabýval jejích zmrazováním a pak se nutil vařit něco do čeho bych ty bílky spotřeboval to nedělám a raději je vyhodím, takže mám mrazák téměř prázdný.

Ale jak již asi víte, tak já jsem tak trochu lidový vypravěč a proto vám přidám případovou studii o zpracování bílků.

Byl jsem kdysi vedoucím jedné velké chlebíčkárny v Praze v Nekázance kde jsme dělali denně tisíce chlebíčků, ale i všechny potřebné saláty a dokonce i majonézu.

Dnes se dělá majonéza průmyslově z celých vajec takže s těmi bílky problémy nejsou, ale my jsme tu majonézu dělali jen ze žloutků a tak těch bílku jsme měli tolik že jme nevěděli co s nimi.

Vejce mají zhruba 58.49% bílků a 30.18% žloutků a tak vyhazovat ty bílky jsem nemohl. Některé ty bílky ode mě brali za malý peníz cukráři, ale za nějaký čas je de mně nechtěli ani zadarmo.

Už jsem se někde zmínil, že nejsem žádný vynálezce ale někdy mám docela dobré nápady.

Napadlo mně tudíž uvařit z těch bílků vaječnou sedlinu, tu pak nakrájet na kostky tak jako jsme to dělali s vařenými vejci, a přidávat je různých salátů.

Nějaký čas to dobře fungovalo, protože na tom nebylo nic špatného, ale potom si některé prodejny do kterých jsme ty naše saláty dodávaly stěžovaly, že ty saláty jsou příliš světlé.

Musím se tudíž pochlubit mým dalším zlepšovákem a sice tím, že jsem pak část těch bílků barvil žlutou barvou takže vlk se nažral a koza zůstala celá.

Z toho plyne poučení, že ve vaření nemusíte být nějakými vynálezci, ale musíte mít zdravý selský rozum.

Reakce:
Tapi
12 příspěvků 13.01.07 09:27
...
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz