Kakao – bohatý zdroj antioxidantù

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 29.02.04 17:17
Kakao – bohatý zdroj antioxidantù

Velmi mne zaujal tento clanek, tak kdyz dovolite, rada se s vami o nej podelim

Horká cokoláda obsahuje v jednom šálku více antioxidantù než obdobné porce cerveného vína nebo zeleného ci cerného caje.

Americtí potravinárští výzkumníci prokázali, že horký kakaový nápoj obsahuje v jednom šálku více antioxidantù než obdobné porce cerveného vína nebo caje a mùže být tudíž vhodnou zdravou alternativou. Studie predstavuje dosud nejkompletnejší porovnání celkového obsahu antioxidantù v uvedených trech populárních nápojích a je dalším dùkazem zdravotní prospešnosti kakaa. Rada predchozích studií propaguje príznivé zdravotní úcinky cerveného vína a caje, které jsou známy vysokým obsahem antioxidantù, zneškodnujících volné radikály, které jsou považovány za prícinu stárnutí a nejrùznejších chorob jako je rakovina a další. Prestože odborníci již nejakou dobu vedí, že kakao je rovnež bohatým zdrojem antioxidantù, jeho relativní príspevek v porovnání s ostatními nápoji není príliš jasný. Je prokázáno, že antioxiodanty jsou dùležité pro uchování dobrého zdraví, nikdo ale presnì nezná jejich potrebnou denní dávku. Pracovníci fakulty potravinárské vedy a technologie Cornellovy univerzity testovali v rámci výzkumu, jehož výsledky jsou uverejnìny v posledním císle èasopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, šálek horké vody obsahující dve lžíce cistého kakaového prášku, zhruba ekvivalentní množství kakaa v normálním sácku instantní horké cokolády, šálek horké vody obsahující sácek zeleného caje standardní velikosti, šálek cerného caje a sklenici cerveného vína (California Merlot). Za použití speciálních analytických technik, kterými byl v každém nápoji hodnocen celkový obsah antioxidantù, vedci prokázali, že v prepoctu na jednu porci je koncentrace antioxidantù nejvyšší v kakau, a to témìr dvakrát tolik co v cerveném vínu, dvakrát až trikrát více než v zeleném caji a ctyrikrát více než v cerném caji. Ackoliv se kakao mùže konzumovat bud horké, nebo studené, horká verze je vhodnejší, protože uvolnuje více antioxidantù než studená. Znacný obsah antioxidantù mají i nekteré další populární nápoje, predevším klikvová štáva a káva, ty ale v rámci této studie nebyly posuzovány.

Prevzato: agronavigator


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz