Ahojte ľudkovia,vie mi niekto poslať návod na obsluhu jogurtovača BRAVO neviem ho nikde nájsť a ten pôvodný mi asi zobrali mimozemšťania.Ak viete,pomôžte.Ďakujem.
Jogurtovač-návod na obsluhu BRAVO
Ahoj majofane,
jogurtovač Bravo vlastním, návod již taky bohužel ne, ale jogurt dělám od
oka asi takhle: 1 l mléka (ne trvanlivého) zahřeji asi na 80 stupňů,
nechám trochu zchladnout a vmíchám 1 bílý jogurt s živou kulturou. Beru
obyčejné jogurty, ty mi připadají nejživější, tj. bez želatiny. Rozliju
do skleniček v jogurtovači a nechám 8 hod. pracovat. Příště oddělím
jednu skleničku jogurtu a tu použiju jako kulturu namísto kupovaného
jogurtu.
Ahoj
Prvykrát pridať kupovaný biely jogurt, potom môžeš použiť 2×, 3×
svoj a zase kupovaný.
A skús primiešať lyžicu medu. Dobrú chuť
Jednoduchá, ale spolehlivá příprava domácího jogurtu
Mléka a mléčných výrobků je sice na našem trhu velký výběr, ale
není nad to potěšení, udělat si bílou pochoutku kdykoliv doma a bez
velkých nákladů na zakoupení různých přístrojů. Opravdu to není nic
složitého, jedinou podmínkou je maximální důraz na čistotu.
Slovo „yogurt“ je tureckého původu. Je již dnes asi všeobecně známo,
že je to kysaný nápoj ze zahuštěného mléka. Zakvašuje se různými
kulturami vybraných bakterií.
Následujícího postupu se není třeba obávat. Děláme to v rodině již
mnoho let a jogurtu je stále v chladničce dostatek. A jak kvalitního!
Zakoupíme mléko v krabici a 1 bílý jogurt, který zaručuje, že
zákysové kultury v něm obsažené, jsou živé. (Raději si pořídíme
jogurtovou kulturu v granulích -dodává Milcom Praha i v malém balení.)
Na tučnosti mléka ani zakoupeného jogurtu nezáleží. Hustotu budoucího
jogurtu ovlivníme přidáním 1-2 lžic sušeného mléka o libovolné
tučnosti; můžeme použít i sójové mléko z prodejen racionální
výživy.
Běžný hrnec s pokličkou dobře vypláchneme horkou vodou a další vodu
v něm povaříme asi 10 minut, aby se nádoba varem vydezinfikovala. Hrnec
musí zůstat během varu přikrytý. Tím dosáhneme větší jistoty. Nalijeme
mléko z krabice do hrnce a zahřejeme nejvýše na + 40°C; měřit můžeme
zavařovacím teploměrem. Pro hustotu budoucího jogurtu ručním šlehačem
s metlami přidáme a dokonale našleháme sušené mléko s jogurtovou
kulturou-dávka na špičku nože na 1 l mléka.Odtáhneme z plotýnky.
(V případě použití zákysu formou bílého jogurtu: čistou lžicí
vmícháme bílý jogurt.)
Okamžitě přikryjeme poklicí. Nádobu postavíme na teplé místo, např. na
radiátor, ale i do mírně!!! nahřáté trouby s otevřenými dvířky.
Nikdy nesmí teplota překročit uvedenou teplotu, jogurtové bakterie by se
doslova „uvařily“.
V principu se místo trouby použije jogurtovač, ale není nezbytný!
Důležitá je čistá zákysová kultura.
Necháme 10 hodin zakysat. Mléko se srazí. Nápoj uložíme k dozrání do
chladničky, kde vydrží až týden. Nádoba musí být neustále přikrytá
poklicí. Naběračku, kterou jogurt odebíráme, vždy bereme čistou, aby se
zákysová kultura nezničila. Část jogurtu můžeme použít pro další
výrobu nového jogurtu. Opakujeme max. 3×.
Zaručenější postup domácí výroby jogurtů poskytuje použití
průmyslového zákysu, který se i u nás prodává ve formě, podobné
sušenému droždí (firma MILCOM Praha, zákys. Kultury Lactoflora najdete
i na internetu). Zákysová kultura je mikrobiologicky čistá a pytlíček
z kulturou lze mít doma stále po ruce. Postup přípravy mléka je stejný.
Jen místo bílého koupeného jogurtu použijeme práškovou kulturu.
Pokud doporučení neuposlechneme, jogurt začne nepříjemně měnit chuť a
ztrácí na kvalitě, díky „zdivočení“ čistých zákysových kultur.
Omlouvám se za rozsáhlost textu.
Ing.JarmilaTeplíková (mikrobiolog) „Jarka7“
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
