Jogurtovač-návod na obsluhu BRAVO

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
majofan
10 příspěvků 17.06.05 14:10
Jogurtovač-návod na obsluhu BRAVO

Ahojte ľudkovia,vie mi niekto poslať návod na obsluhu jogurtovača BRAVO neviem ho nikde nájsť a ten pôvodný mi asi zobrali mimozemšťania.Ak viete,pomôžte­.Ďakujem.

Reakce:
marmelada
1643 příspěvků 18.06.05 16:34
ztracený návod

Ahoj majofane,
jogurtovač Bravo vlastním, návod již taky bohužel ne, ale jogurt dělám od oka asi takhle: 1 l mléka (ne trvanlivého) zahřeji asi na 80 stupňů, nechám trochu zchladnout a vmíchám 1 bílý jogurt s živou kulturou. Beru obyčejné jogurty, ty mi připadají nejživější, tj. bez želatiny. Rozliju do skleniček v jogurtovači a nechám 8 hod. pracovat. Příště oddělím jednu skleničku jogurtu a tu použiju jako kulturu namísto kupovaného jogurtu.
 Ahoj

goralka
271 příspěvků 03.10.05 01:36
recept na jogurt

Prvykrát pridať kupovaný biely jogurt, potom môžeš použiť 2×, 3× svoj a zase kupovaný.
A skús primiešať lyžicu medu. Dobrú chuť

Jarka7
208 příspěvků 03.10.05 16:39
...
Jarka7
208 příspěvků 03.10.05 16:44
Jogurt s jogurtovačem i bez něj

Jednoduchá, ale spolehlivá příprava domácího jogurtu

Mléka a mléčných výrobků je sice na našem trhu velký výběr, ale není nad to potěšení, udělat si bílou pochoutku kdykoliv doma a bez velkých nákladů na zakoupení různých přístrojů. Opravdu to není nic složitého, jedinou podmínkou je maximální důraz na čistotu.
Slovo „yogurt“ je tureckého původu. Je již dnes asi všeobecně známo, že je to kysaný nápoj ze zahuštěného mléka. Zakvašuje se různými kulturami vybraných bakterií.
Následujícího postupu se není třeba obávat. Děláme to v rodině již mnoho let a jogurtu je stále v chladničce dostatek. A jak kvalitního!
Zakoupíme mléko v krabici a 1 bílý jogurt, který zaručuje, že zákysové kultury v něm obsažené, jsou živé. (Raději si pořídíme jogurtovou kulturu v granulích -dodává Milcom Praha i v malém balení.) Na tučnosti mléka ani zakoupeného jogurtu nezáleží. Hustotu budoucího jogurtu ovlivníme přidáním 1-2 lžic sušeného mléka o libovolné tučnosti; můžeme použít i sójové mléko z prodejen racionální výživy.
Běžný hrnec s pokličkou dobře vypláchneme horkou vodou a další vodu v něm povaříme asi 10 minut, aby se nádoba varem vydezinfikovala. Hrnec musí zůstat během varu přikrytý. Tím dosáhneme větší jistoty. Nalijeme mléko z krabice do hrnce a zahřejeme nejvýše na + 40°C; měřit můžeme zavařovacím teploměrem. Pro hustotu budoucího jogurtu ručním šlehačem s metlami přidáme a dokonale našleháme sušené mléko s jogurtovou kulturou-dávka na špičku nože na 1 l mléka.Odtáhneme z plotýnky. (V případě použití zákysu formou bílého jogurtu: čistou lžicí vmícháme bílý jogurt.)
Okamžitě přikryjeme poklicí. Nádobu postavíme na teplé místo, např. na radiátor, ale i do mírně!!! nahřáté trouby s otevřenými dvířky. Nikdy nesmí teplota překročit uvedenou teplotu, jogurtové bakterie by se doslova „uvařily“.
V principu se místo trouby použije jogurtovač, ale není nezbytný! Důležitá je čistá zákysová kultura.
Necháme 10 hodin zakysat. Mléko se srazí. Nápoj uložíme k dozrání do chladničky, kde vydrží až týden. Nádoba musí být neustále přikrytá poklicí. Naběračku, kterou jogurt odebíráme, vždy bereme čistou, aby se zákysová kultura nezničila. Část jogurtu můžeme použít pro další výrobu nového jogurtu. Opakujeme max. 3×.
Zaručenější postup domácí výroby jogurtů poskytuje použití průmyslového zákysu, který se i u nás prodává ve formě, podobné sušenému droždí (firma MILCOM Praha, zákys. Kultury Lactoflora najdete i na internetu). Zákysová kultura je mikrobiologicky čistá a pytlíček z kulturou lze mít doma stále po ruce. Postup přípravy mléka je stejný. Jen místo bílého koupeného jogurtu použijeme práškovou kulturu.
Pokud doporučení neuposlechneme, jogurt začne nepříjemně měnit chuť a ztrácí na kvalitě, díky „zdivočení“ čistých zákysových kultur. Omlouvám se za rozsáhlost textu.
Ing.JarmilaTe­plíková (mikrobiolog) „Jarka7“

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz