je prosívání nutnost?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jablonka
8 příspěvků 11.09.06 18:44
je prosívání nutnost?

Ahojte!Jsem tady nová.Dříve jsem občas nakoukla a ráda bych využila tyto stránky ke zdokonalení se u plotny.Vařím už pořád to samé dokola a přestává mě to bavit a pečení mě baví jen pokud si nezašpiním moc nádobí.Četla jsem recept na jablkový koláč a bylo tam psáno prosít mouku a já se chci zeptat proč vlastně se to musí dělat?Je to asi hloupá otázka,ale snažím se všechno zjednodušit.Díky za odpovědi a mám radost,že jsem našla takové šikulky od kterých se můžu něco naučit.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 11.09.06 19:13
Ahoj Jablonko...

…začnu tím, co bych nechtěl, abys vzala špatně - těchto přehmatů se dopouštíme všichni (zejména v začátcích) - píšeš do fóra, kde si stěžujeme webmasterovi, že něco nefachčí podle našich představ. Takže tento dotaz bych spíše směřoval do fóra „Začínáme od píky“…
A nyní k věci: i mě to zajímá - mám vlastní teorii - myslím si, že když se mouka proseje nějakým sítkem, tak na sebe naváže jakési „molekuly“ či jiné jednotky vzduch (je té mouky najednou více) a když ji následně promícháváš s jinými surovinami, tak styčná plocha mouky s těmito pří:,–(ami je daleko větší, než když prostě do mísy vložíš nějaký „prefabrikovaný moučný špalek“ a pak se mícháním snažíš jej donutit k „oplodnění“ třeba s droždím nebo cukrem či něčím jiným…
Ale toto ber spíše co by moje furiantství, než nějakou seriózní odpověď - to se opravdu jen domnívám…

 
Vali
1326 příspěvků 11.09.06 20:10
je nutné

…jestliže chceš mít kvalitní výsledek. Jsem profesionální perníkářka a vždy jsem mouku prosívala. Jednou byl v sáčku vajgl, jindy kousky omítky a o takovéto cereálie nemám zájem…ta s vajglem docela smrděla, tak jsem ji vyhodila. Zřejmě ve mlýně něco opravovali.
K prosívání mám jedno velké síto neboli cedník a není potřeba ho pokaždé mýt, jen ho proklepnu a je stále jen k prosívání mouky. To co píše Ivo je pravda - provzdušnění zlepší výsledek.

Jinak je dost receptů, které můžeš dělat jak se tak říká v jedné míse.

 
heja
312 příspěvků 11.09.06 21:04
Ivo,

Tvé vysvětlení je dokonalé. Takhle (i když ne tak zábavně) jsem se to kdysi dočetla také a od té doby vždy (dvakrát bych podtrhla) mouku prosívám a dávám si záležet aby se do ní dostalo toho vzduchu co nejvíce. Porovnávala jsem s i bez prosívání a rozdíl byl markantní. Možná to mělo i jiný důvod, ale já na prosívání od té doby věřím.

 
Ivo
1045 příspěvků 11.09.06 22:31
Milé dámy...

…ani netušíte, jakou radost jste mi udělaly. Já už také několikrát slyšel a četl o tom, že prosít je třeba a i když sám nepeču, tak mám pár přátel profíků, kteří mě už několikrát poučovali ve smyslu, že alfou a omegou celého pečení je mouka (čili její kvalita a práce s ní). Joo, a pak musím uznat, že hned v těsném závěsu za kvalitou mouky jsou oni skřítkové, kteří ovlivňují to, zda se Vám pak daný výtvor zdrcne nebo i nějak jinak poškodí…
Hodně Vás zdravím a přeji pěknou noc…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz