Mám v úmyslu zařadit mezi vánoční pamlsky i „podvodnice“
(vykrajované cukroví z těsta kynutého pod vodou, nám nejvíce chutná
solené a sypané strouhaným sýrem), jenže vidina toho jak se marně
pokouším osušit těsto vytažené z vody, které připomíná spíš obří
„žvejkačku“ mě moc neláká. Prosím tedy o radu jak se tomu vyhnout,
buď jiným receptem na stejný výsledek, nebo zda to lze nechat vykynout i na
suchu. Nevím totiž jaký účinek ta voda má a nerada bych přišla o to
krásné nakynutí na plechu, kvůli kterému těmto „keksíkům“ důvěrně
říkám vánoční puchejře.
Předem moc děkuji za radu.
Berry
Jde to i na suchu?
bys mohla zkusit tento recept ve slané úpravě. Zatím jsem to tak nezkoušela, ale tyto sušenky se nafukují a cukr v těstě není žádný. Dělám je jen na sladko, ze stejného důvodu, který tebe odrazuje. Podvodnice byly moje zamilované, dokud je vyráběla maminka, já jsem se přeorientovala na vínové.
znám a dělám. Nebude z toho takové kynuté těsto jako jsi zvyklá, ani žvejkačka. Těsto je velmi dobré a rychle udělané. Já ho používám na ovocné koláče. V mém receptu Makové řezy s pudinkovou polevou mám popis. Také je na labu recept od marmelády. Dělala jsem tzv. hastrmany, na sladko. Cukroví je velmi křehké. Tak se neboj a udělej.
že kynutí pod vodou je dobré pro začátečníky - dá se snadno poznat, kdy těsto nakyne (až vyplave). Jinak prý lze zaměnit za kynutí na vzduchu
Nakonec jsem se rozhodla risknout to a těsto jsem nechala kynout nasucho.
Vůbec se to nezvětšilo jako kynutá klasika, ale uvnitř to bylo samá
bublinka - zrovna jako když to kyne pod vodou. Takže se to povedlo!
Vykrájená, sýrem a solí sypaná kolečka v troubě krásně naběhla. Už
to do vody potápět nebudu, hůř se mi s tím pracuje.
Děkuji všem za příspěvky a přeji šťastný rok 2008!
Berry