Javorový sirup mám moc ráda. Už se mi ale stalo, že mi jednou chytil
plíseň, tak ho pečlivě odlévám na čistou lžičku, aby se to
nezopakovalo.
A přesto. Najednou se na povrchu i stěnách kousek nad hladinou začalo
dělat takové…bílé smetí. Klasická plíseň to není. Trošku to tvarem
připomíná..bílé piliny..? Takové drobné bílé čárečky..
Bylo mi ho líto hned vyhodit a také jsem byla zvědavá, co se to děje a tak
se ze mě stal pozorovatel..
Smetí pomalu přibývalo..až byl na hladině takový ..jako sněhový
poprašek.. Pak najednou bílé smetí zhnědlo a částečně se potopilo
i pod hladinu, ke dnu. Celý proces trval asi 2-3 měsíce..
Sirup je stále čirý a vypadá jinak normálně. Vůni nevím, trošičku se
mi přilepilo víčko a já nevím, jestli se mám pokoušet
odšroubovat a nebo mám celou láhev vyhodit rovnou…
Je to druh nějaké plísně, nebo…? nějaká třeba krystalizace
cukru??…či čo..
Nevíte někdo????
Javorový sirup
Hasheesh candy, hašiš kandovaný v javorovém cukru
Urco to budou nejake krystaly cukru, neresila bych to, plisen by se neutopila
.
Maximalne budes sjeta
To fakt nebude plieseň, veď to ochutnaj, určite je to cukor. Ja mám otvorený javorový sirup už dva roky v chladničke a stále je akurát.
Sirupy vydrží velmi dlouhou dobu. Když jsou dobře skladované (uzavřené v lednici), tak bych se toho nebál ani po roce (ne že by tak dlouho vydržel:)). Každopádně cukernatění sirupů je vcelku normální a plíseň nehrozí. Je to stejné jako u medu, obsahují látky které jsou díky své stavbě proti plesnivění imunní. Takže žádný strach, pokud to nemáte otevřené rok ve skle na světlém místě mimo lednici:)
S „plísní“ se mi stalo to samé, i když o pár let později.. počkám, zda se to usadí.. ale každopádně
díky za příspěvky, skoro jsem zcela novou láhev vyhodil
Tak vazeni, musim vam…ac velmi nerada sdelit, ze se jedna bohuzel
o plisen!
Ale da se to zachranit, tady se o tom pise. http://library.uvm.edu/…on/index.php
Odstrante povrchovou plisen, pak ten sirup nalijte do kastrolka a uvedte to do
varu. Z povrchu sesbirejte plisen a az se vam to bude zdat ciste a dostatecne
prevarene, nalijte si to do vysterilizovane sklenice, vychladte a ulozte do
lednice. Jinak javorovy sirup pokud ho casto nepouzivate strcte do mrazaku a az
ho budete chtit pouzit, vyndejte ho vecer a dejte do lednice, kde zase pres noc
povoli a bude tekuty.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
