Javorový sirup

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
glama  28.02.11 21:57
Javorový sirup

Javorový sirup mám moc ráda. Už se mi ale stalo, že mi jednou chytil plíseň, tak ho pečlivě odlévám na čistou lžičku, aby se to nezopakovalo.
A přesto. Najednou se na povrchu i stěnách kousek nad hladinou začalo dělat takové…bílé smetí. Klasická plíseň to není. Trošku to tvarem připomíná..bílé piliny..? Takové drobné bílé čárečky..
Bylo mi ho líto hned vyhodit a také jsem byla zvědavá, co se to děje a tak se ze mě stal pozorovatel..
Smetí pomalu přibývalo..až byl na hladině takový ..jako sněhový poprašek.. Pak najednou bílé smetí zhnědlo a částečně se potopilo i pod hladinu, ke dnu. Celý proces trval asi 2-3 měsíce..
Sirup je stále čirý a vypadá jinak normálně. Vůni nevím, trošičku se mi přilepilo víčko :-D a já nevím, jestli se mám pokoušet odšroubovat a nebo mám celou láhev vyhodit rovnou…
Je to druh nějaké plísně, nebo…? nějaká třeba krystalizace cukru??…či čo..
Nevíte někdo???? :?: :?: :?:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
wydra  28.02.11 22:50
Ja vim co to je!

Hasheesh candy, hašiš kandovaný v javorovém cukru :-)

Urco to budou nejake krystaly cukru, neresila bych to, plisen by se neutopila .
Maximalne budes sjeta :-P

 
alena45
588 příspěvků 17.03.11 13:14

To fakt nebude plieseň, veď to ochutnaj, určite je to cukor. Ja mám otvorený javorový sirup už dva roky v chladničke a stále je akurát.

 
glama  23.03.11 14:56

Tak joooo…já to zkusím otevřít… :roll:
Díky! :mrgreen:

 
Daniel9
14 příspěvků 16.04.12 16:57

Sirupy vydrží velmi dlouhou dobu. Když jsou dobře skladované (uzavřené v lednici), tak bych se toho nebál ani po roce (ne že by tak dlouho vydržel:)). Každopádně cukernatění sirupů je vcelku normální a plíseň nehrozí. Je to stejné jako u medu, obsahují látky které jsou díky své stavbě proti plesnivění imunní. Takže žádný strach, pokud to nemáte otevřené rok ve skle na světlém místě mimo lednici:)

 
hofa0
1 příspěvek 18.10.14 11:18
plíseň?

S „plísní“ se mi stalo to samé, i když o pár let později.. :-) počkám, zda se to usadí.. ale každopádně díky za příspěvky, skoro jsem zcela novou láhev vyhodil

 
floridanka
20 příspěvků 25.07.15 16:35
Ano, je to plisen

Tak vazeni, musim vam…ac velmi nerada sdelit, ze se jedna bohuzel o plisen! :mrgreen:
Ale da se to zachranit, tady se o tom pise. http://library.uvm.edu/…on/index.php
Odstrante povrchovou plisen, pak ten sirup nalijte do kastrolka a uvedte to do varu. Z povrchu sesbirejte plisen a az se vam to bude zdat ciste a dostatecne prevarene, nalijte si to do vysterilizovane sklenice, vychladte a ulozte do lednice. Jinak javorovy sirup pokud ho casto nepouzivate strcte do mrazaku a az ho budete chtit pouzit, vyndejte ho vecer a dejte do lednice, kde zase pres noc povoli a bude tekuty.

 
di
2451 příspěvků 25.07.15 18:12

@floridanka Pokud je to plíseň, převaření nepomůže, mykotoxiny jsou odolné.

 
floridanka
20 příspěvků 28.07.15 16:42

Nejlepsi bude nezahravat si se svym zdravim - nejist to, vyhodit.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz