Jamie Oliver a jeho recepty

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gaburiatko
739 příspěvků 06.08.07 10:03
Jamie Oliver a jeho recepty

Ahojte Labuznici, rada by som otvorila temu, ako Vam chutia recepty Jamieho Olivera. U nas v SR vychadzaju DVD s Jamiem Oliverom ako priloha k piatkovemu SME. Predtym som ho v TV vobec nesledovala, ale teraz, ked mam doma DVD, tak som na to mrkla a zda sa mi, ze nesmierne mixuje veeela aromatickych a chutovo rozdielnych pri:,–(, taky mix, ze clovek ani nevie co je, musi sa to tam vsetko „bit“. Rada by som sa preto spytala, ci ste podla neho uz nieco varili a ako Vam to chutilo :) Co teda stoji za to vyskusat. Ja som podla neho robila pstruha s tymianom. Nebolo to zle, ale pre mna taky priemer, nic vynimocne. U znamych som tiez par krat ochutnala nieco podla Jamieho a nebola som velmi unesena…Tak ako je to s Vami, skusili ste nieco ?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.08.07 10:50
Můj názor...

…je takový:
Jamieho jsem sledovala v TV u před několika lety, v době, kdy v ČR mezi nevařící veřejností jeho jméno ještě nebylo až takový pojem.

Píšeš, že jsi jeho jídlo ochutnala u známých: Tví známí třeba měli jiný odhad na množství ingrediencí tak, jako má Jamie a uvařili jeho jídlo jen podobně, ne stejně. Ale i kdyby ten správný odhad měli. U něho není smyslem vytvořit něco „zázračného“, to už dnes jen těžko. Jeho recepty jsou ale geniální v jednoduchosti a rychlosti v poměru ke kvalitě výsledku. Jeho vaření je zároveň založeno na vysoké kvalitě surovin a …vo tom to je…

Na jaře vycházela jeho DVD také v ČR jako příloha novin, takže jsem je všechny samozřejmě koupila. Už moc věcí (jedna z nich je např. zde TARGET = _new ) jsme ochutnali a nemohu jinak, než chválit.
Na sladké moc nejsme, tak ho prostě nezkoušíme. Člověk si zřejmě podvědomě vybere k vyzkoušení to, co si myslí, že by mu mohlo chutnat.

Prostě: Jamie Oliver chce namluvit (a na tom si vlastně založil živnost) lidem, že všichni jsou schopni uvařit vše. V mnoha případech se mu to možná podařilo a z toho plyne jeho úspěch. Kdyby už nic dalšího nevymyslel, zbude po něm na světě spousta kuchařských nadšenců. A to je velká zásluha
Ten člověk přišel prostě s něčím novým a takovým já fandím.

 
tea63
935 příspěvků 06.08.07 11:27
Papajo,

dříve, než jsem si přečetla toto, napsala jsem komentář k Tvému salátu a náhodou zmiňuji zrovna J. Olivera. Souhlasím s Tebou, u něj si každý musí vybrat a hlavně přizpůsobit své chuti. Dělá hodně show, někdy, když sype několik pytlíků různých koření do jedné pánve a má to být úžasné indické jídlo, tak jen kroutím hlavou:-)Nebo když na poměrně málo surovin vyždíme 5 citrónů, tak se mi trošku svírá krk… Ano, je to o tom, že chce ukázat, že úplně každý si může uvařit zcela jednoduše skvělé jídlo. Beru ho jen jako inspiraci. Ahojky.

 
gaburiatko
739 příspěvků 06.08.07 12:04
:)

Ja sa nim tiez inspirujem :) a je to celkom fajn. Verim, ze po nom zostalo vela nadsencov, hlavne v Anglicku, tam ho bolo treba ako sol, lebo „anglani“ su riadni kulinarski barbari. Ziju z polotovarov a to aj vidiet v supermarketoch. Ale ked vidim ten vyber v obchodoch a na trhoch, kam chodi Jamie, tak je to pre nich aj skoda :).

 
tea63
935 příspěvků 06.08.07 13:08
gaburiatko,

tak to je. Moje známá hlídala děti v jedné velmi bohaté anglické rodině ( několik mercedesů v garáži atd.), všude všechno načinčáno a zlatem se třptící, ale jídlo? Děs a hrůza. Samé polotovary a mražáky, co se strkaly do čehosi (ani trouba, ani mikrovlnka ), a takhle se ta rodina stravovala.....Mně by to teda nebavilo…

 
karminek
757 příspěvků 06.08.07 18:49
Jamie

Jeho kouzlo je v rychlosti a jednoduchosti­.Dalším faktorem jeho jídel je kvalitní materiál(někdy i dost drahý) o kterém si myslím že ani nelze u nás sehnat.Ale většinou použije suroviny dosažitelné.
Používá hodně bylinek a natí,miluje zeleninu,olivový olej a balzamico.
V mnoha případech dokazuje že se dá vařit i podle momentální nálady a nelpí na přesném dodržení různých receptů.(dává prostor variabilitě).
Rád na něj koukám.

 
tea63
935 příspěvků 06.08.07 22:05
J. Oliver

uvědomte si, že je to jen televizní show a ty kvalitní suroviny také nejsou na každém rohu a všechno je vymyšleno předem tak, aby to diváka zaujalo. Mě také fascinuje, když se Jamie jen tak otočí a urve celý trs bylinek z květináče. To myslím nikdo normálně nedělá Natož v Anglii. Maso používá celkem běžné, jen někdy jinak naporcované(jiný kraj) a kromě exotických pří:,–(, jako např. čerstvá citronová tráva apod., snad v surovinách problém není…Jak říkám, pro inspiraci dobrý, ale vařit se podle něj moc nedá.
To mě mnohem více zaujal německý kuchař Johann Lafer, který má také svoji Tv show, protože v jeho případě je to o preciznosti a kuchařině jako takové. A to je velké umění.To oceňuji mnohem více.
Ale Jamie se snaží dokázat, že to vlastně vůbec nic není. To dokáže každý. Je to jeho know how, velmi úspěšné a budiž mu přáno Také se inspiruji...... Tak jsem se vypovídala a hezký večer přeji

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.08.07 22:28
Jamie Oliver

si zaslouží uznání už jen proto, že chce naučit Angličany jíst něco jiného než Fisch and Chips nebo polotovary. Zaujalo mne třeba jeho vaření ve školních jídelnách. A perlička-moje děti byly na jazykovém kurzu a syn už výslovně chtěl do rodiny, kde byla 2 roky před ním dcera. Paní je totiž Polka a na rozdíl od čistě anglických rodin se její jídlo dalo jíst. Ostatní čeští studenti trpěli hlady.

 
Jarka7
208 příspěvků 13.08.07 22:42
Plněné žampiony

Dala jsem se kdysi nalákat na plněné klobouky obřích žampionů. Právě se tyto vyšlechtěné obří plodnice začaly ukazovat v Makru.
Jako mykoložka snad jen tolik, že to bylo tak středně-nic moc. Myslím,že jsme nejen sběrači hub, ale i perfektní houboví specialisté na jejich využití. Máme tisíce vlastních receptů z hub a myslím,že jsou „superjedlé“.
Chápu od začátku, že je to hlavně show, ale některé nápady jsou k zamyšlení. Používání hodně ovoce, zeleniny a bylinek. Ale jeho dávkování při našich cenách!?

 
esmeralda
4813 příspěvků 14.08.07 00:39
Jamie....

…ráda se na něj dívám, občas podle něho i něco uvařím. Člověk si musí asi uvědomit že jde hlavně o show.

Velice mě ale překvapilo co je na Labužníku odborníků přes anglickou kuchyni.
Tvrdit že jsou „anglani“ kulinářští barbaři a že jedí jenom polotovary, nebo se spoléhat na názor dětí se mi zdá dost pošetilé.
V Anglii jsme jedli jak po hotelech tak ze stánků na ulici a jídlo bylo většinou velice dobré. Člověk dostane to co si vybere a hlavně za co zaplatí.
V každé zemi kterou jsem kdy navštívila se jídlo různí že není možné vše hodit do jednoho pytle.
I v každé domácnosti se vaří jinak. Jsou kuchařky výborné a potom kuchařky které se musí ještě dlouho učit…

Snad na závěr: jestli vás uráží Fish and chips, dejte si něco jiného. Indická restaurace je na každém rohu.

…a jestli chcete vědět co je opravdu hrozné jídlo, zajeďte si na hamburger do Štětí.

 
spanny
159 příspěvků 14.08.07 13:31
Jamie

Esmeraldo, moc hezky jsi to napsala a mas velikou pravdu. Ne vsichni Anglicani vari jen z polotovaru. No a odbornici prisli na to ze ty fish and Chips je zdrave jidlo protoze je to osmazena ryba.
Jamie Oliver je showman a ja tedy osobne se na nej nerada divam. Jsou v Anglii lepsi kuchari kteri umi vyborne varit. Muj svagr byl na veceri v Jamieho restauraci „fifteen“ a jidlo mu nechutnalo a bylo velmi drahe.
Dostala jsem po e mail Jamieho kucharku, ktera jeste nebyla vydana. Nevim jestli ji uz vydal, bylo to minuly rok. Jestli ji nekdo chce tak mi dejte vedet a ja se to budu snazit najit.

 
buraci
1136 příspěvků 14.08.07 14:17
Jamie po italsku

Mam pouze Jamieho italskou kucharku a ta mi pripada dobra, pomerne casto podle ni varim. Ostatni kucharky me bohuzel tak nezaujaly (jsou navic dost drahe), ale obcas pouzivam nektere jeho recepty z webu. Chutove mi jeho jidla pripadaji vyrovnana a pokud v nich neni stava ze sesti citronu , tak i dobra. Myslim, ze hlavnim problemem neni financni narocnost receptu, ale spis to, ze clovek u nas nedostane vsechny suroviny v pozadovane kvalite, coz se projevi na konecne chuti pokrmu.

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.08.07 15:45
Buraci,

moje řeč. Ne vždy člověk v ČR sežene všechno, co je pro něho normální surovina. Výsledek je pak adekvátní času strávenému v obchodech. To je tak jediný problém. A k těm kuchařkám - jednu jeho mám: Dny plné chutí. Je to velmi dobrá inspirace. Říkám ispirace, protože skoro nikdy se striktně nedržím receptu. A právě vzhledem k ceně jeho kuchařek mi připadalo jako celkem šťastný nápad vydat DVD (i když trochu staršího data vzniku) jako přílohu MF. Tuším, že dříve byla cena těchto šesti DVD nestydatě vysoká

 
buraci
1136 příspěvků 14.08.07 15:51
Papajo,

vidis, DVD z MFDnes mam taky, poustim si je treba pri zehleni a inspiruji se a tise Jamiemu zavidim jeho sikovnost, protoze ja jsem zejmena pri zachazeni s nozem ponekud leva.

 
gaburiatko
739 příspěvků 14.08.07 15:55
Esmeralda

ja som zazila toho v Anglicku dost a naozaj je to hroza, cim mamicky krmia svoje deti. Ryzu maju rovno vo vreckach, ktore daju na 2 min. do mikrovlnky priamo v igelite a k tomu hodia pod gril rybie prsty nadopovane glutamatom sodnym alebo obalovane vyprazane chicken nugets a kopec inych polotovarov, ktore len prihreju v mmikrovlnke. Nezazila som ani jednu jedinu zenu, ktora by pripravovala jedlo doma. Ani jednu jedinu rodinu, ktora by si vedela nieco uvarit. No asi mam zle skusenosti ale moji znami maju uplne rovnake. Netvrdim, ze jedlo v restauraciach bolo zle (roastbeef, roast lamb a ich male zemiaciky v supke a kopa zeleniny ako proloha bola super), ale tie ich sendvice na obed, to mi pripada fakt barbarske. BTW indicka kuchyna v Anglicku ma sice okuzlila, ale je INDICKA :)

 
spanny
159 příspěvků 14.08.07 22:26
Gaburiatko

Ja zila v Anglii 32 let a vsechny me pritelkyne vari pro deti. Vlastne varili, protoze nase deti jsou uz velke a maji uz svoji rodinu. Ano, mas pravdu ze hodne zen nevari a kupuji pripravena jidla ale hodne jich vari. Mozna ze jsi mela spatne zkusenosti ale ver mi ze to neni takove v kazde rodine.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.08.07 00:53
Gaburiatko,

je mi líto že máš samé špatné zkušenosti. Asi ses pohybovala jenom v jedné skupině obyvatelstva.
I tady (a předpokládám že je tomu tak ve všech zemích) jsou sociálně slabší vrstvy které na vaření „nemají čas“, ale na chození po hospodách a dívání se celý den na televizi (vždy s věrnou cigaretou) čas mají.

Také mi uniká proč pokládáš sendviče k obědu za barbarství.
Jak jistě víš, vlastně tomu ani oběd neříkají. Je to prostě LUNCH. Hlavní jídlo se jí pozdě odpoledne v rodinném kruhu.
V Austrálii je tomu také tak. V poledne si dáme sendvič nebo nějaké lehčí asijské jídlo které se ale stalo populárním až poslední dobou, neboť silná vlna asijské emigrace nastala až kolem roku 1980.
Je to prostě jiný kraj a tedy jiný mrav.

V ČR dává hlavní jídlo v poledne asi smysl, neboť se tam pracuje (aspoň za mě to tak bylo) od časného rána. Snídávala jsem kolem páté ráno a v poledne jsem měla tedy řádný hlad. Tady se začíná pracovat většinou v devět hodin.
Jelikož jsme si za skoro čtyřicet let v Austrálii zvykli na jiný jídelní režim, při nedávné návštěvě ČR nám velké jídlo v poledne už nevyhovovalo.
To že českým dětem chutná více polská kuchyně mě také neudivuje. Zřejmě je podobná české. A na tu jsou zvylké.
Jenom si představ že bys dala třeba thajským dětem vepřo-knedlo-zelo. Myslíš že by jim to chutnalo?

 
gaburiatko
739 příspěvků 15.08.07 10:08
esmeralda

No tie sendvice mi prisli barbarske preto, lebo som anglicanov v priebehu dna uz nevidela jest nic normalne. Ziadna spolocna vecera s rodinkou. Maximalne hranolky v pube, alebo doma pripravena pizza v mikrovlnke, ryza v mikrovlnke s nasekanou sunkou, ohriata konzerva fazule a opecena sausage… Zeny casto polievky vobec nevarili, kupovali paradajkovu polievku Heinz pripadne Minestrone, vsetko v konzervach. Myslim, ze nie som sama, kto bol z ich stravovania v soku. Moj kamarat, ktory chodi kazdy tyzden na sluzobne cesty do Londyna jedlo v Anglicku vobec nemusi a to nie je ani labuznik…Netvrdim vsak, ze v restauraciach varia zle, ale kultura pripravy jedla a stravovania v domacnostiach bola fakt biedna. Som vsak velmi rada, ze Vy mate pozitivne skusenosti s varenim zien v domacnosti pre deti :)), verim, ze im to zostane a presunie sa to aj na dalsie generacie :))

 
spanny
159 příspěvků 15.08.07 22:22
Detske jidlo

Gaburiatko, Protoze jsem nemela dite v CR tak nevim co ty male Ceske deti ji. Co rodice vari pro 5 leteho kluka? Moc by me to zajimalo a rada bych to porovnala s moji dcerou ktera bydli v Londyne a ma 5 leteho kluka.

 
buraci
1136 příspěvků 16.08.07 10:39
Petilete dite

U nas vetsina petiletych deti chodi do skolky, kde dostava dopoledni svacinu (u nas typicky celozrnne pecivo s pomazankou nebo cerealie s jogurtem a ovoce), obed (maso - zejmena bile, priloha, zelenina nebo ovoce, ale obcas byva i sladke jidlo - ovocne knedliky, buchticky se sodo, nebo bezmase jidlo - lusteniny, zelenina - fazolky nebo kvetak) a odpoledni svacinu (opet pecivo, domaci kolac nebo puding). Nasi kluci jeste pred tim snidaji, ponejvic cerealie. Vecere mame teple, varim zejmena italskou kuchyni, ta klukum chutna, uprednostnuji bezmase pokrmy. No a pres den jeste sporadaji nepocitane rohliku a ovoce (a ted v lete taky denne vyzaduji ovocne nanuky, maji radi ty doma delane). Verim, ze ale v kazde rodine (i skolce) to muze byt trochu jine.

 
Eja
3820 příspěvků 17.08.07 12:20
Karmínku,

to jsi řekl přesně " rád na něj koukám". O jeho přínosu pro anglické kulinářské zvyklosti by se asi dalo polemizovat, ale teď je v TV v sobotu a neděli kolem 9 hodiny, pokud to trochu jde, tak se dívám a když ho vidím, tak se těším, až půjdu do kuchyně a začnu vařit. Něco úplně jiného, někdy něco z jeho receptu použiji, ale vždycky mne příjemně naladí a jak říkáš - RÁDA NA NĚJ KOUKÁM.
( mimochodem, stejně ráda se dívám na pořady s Ramsayem a s velkou chutí jsem si přečetla jeho Ráj v kuchyni, který nedávno vyšel - a který jsem si koupila sama sobě k padesátinám).

 
gaburiatko
739 příspěvků 17.08.07 13:49
spanny

Hops, som tento prispevok dala ako novy, takze som ho teraz nakopirovala sem.

No napriklad polievky sa neprihrievaju z konzerv, ale robi sa normalny kuraci, hovadzi vyvar so zeleninou a maskom, alebo len zeleninkova polievka, strukovinove (lusteninove) polievky na sladko alebo kyslo. Kremove polievky hribove, strukovinove, porkova, brokolicova.......
Ako druhe jedlo sa pripravuje hlavne biele masko (pecene kuriatko, rozne kuracie sote v kombinaci s kopou zeleninky…), ale obcas aj hovedzie napr. na smotane alebo koprovou, paradajkovou, hribovou omackou a knedlou. Bravcove masko na hribikoch pripadne na prirodno.....K tomu mozu byt rozne prilohy, cez zemiakovu kasu, varene zemiaky, pecene zemiaky s bylinkami, varena ryza......Obcas sa k jedlu davaju este kompoty (od nich sa vsak pomaly upusta a nahradzaju sa cerstvymi salatmi z paradajok, papriky, uhorky, ladoveho salatu a inych salatov). Ja milujem aj zavaranu cervenu repu (cviklu). V piatok sa casto pripravuje ryba. Z nemaskovych jedal to mozu byt francuzke zemiaky (ked sa do nich nesa masko, ale napr. predvareny karfiol), granatiersky pochod a rozne sladke jedla, ako uz pisala Buraci buchticky s vanilkovym kremom, parene buchty plnene slivkovym lekvarom, alebo halusky s bryndzou (u nas na Slovensku), palacinky s tvarohom alebo dzemom, pripadne palacinky na slano, plnene spentom a syrom a rozne upravena zelenina, ako vareny karfiol poliaty maslom a posypany prazenou struhankou, zapekana zelenina. Cestoviny na rozne sposoby, s roznymi omackami…Myslim si, ze to jedlo je pestre a hlavne tym, ze sa v TV a casopisoch zacinaju propagovat aj ine kuchyne, ako talianska, grecka, francuzka......tak zeny v domacnostiach pouzivaju ovela viac byliniek, olivoveho oleja a siahnu aj po inych morskych zivocichoch nez po rybom file :)
A co si Spanny pripravovala svojim detickam, resp. Tvoje kamaratky v Anglicku ??? Musim sa priznat, ze si ma velmi potesila, ked si napisala, ze sa detom aj normalne vari :). Aspon si rozsirim obzor :) Prajem vsetko dobre :)

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 19.08.07 18:44
Oliver

Taky se na něj ráda dívám, ale jen tak pro inspiraci. Je zvláštní, že zeleninu ani maso neoplachuje, z papírového pytlíku šup do hrnce. Fazolky se stopkami, neloupaný česnek, papričky do všeho, i do polévky pro dítě, nic není problém.

 
Eja
3820 příspěvků 19.08.07 19:40
Ano, to bylo včera

, do papání pro 14-ti měsíční mimčo papričky, zázvor a všechno možné, ale sůl a pepř NE, je to pro malé dítě

 
sim
293 příspěvků 21.08.07 15:57
jo

ahoj
ja sa este oneskorene pridavam do debaty. ak rada varis, mas pestry repertoar, si v kuchyni tvoriva (obcas zmena receptu, obcas pokusy s novymi ingredienciami), nemas preco naskakovat na novu modnu vlnu.
ja Jamieho nechapem ako zdroj, ktory treba skopirovat doma v kuchyni, ale ako motivaciu k vymaneniu sa z 10 najoblube­nejsich receptov a zdroj drobnych napadov, ktore mozem pouzit pri uplne inej prilezitosti.

 
spanny
159 příspěvků 21.08.07 19:31
vyziva deti

buraci a gaburiatko, nejdrive se omlouvam ze jsem neodepsala drive ale mam tu ted u nas petileteho vnuka a tak mam hodne prace.

Muj vnuk uz chodi do skoly a tak ji obedy tam. Ptala jsem se ho co ji a tak delaji testoviny, kari, kure, salatove misy a nekdy i pizzu, pak si muze vzit moucnik (nevim co protoze on to neji) nebo ovoce.
No a abych rekla pravdu tak si uz moc dobre nepamatuji co jsem varila pro dceru kdyz byla mala. Bulo to pred 32 lety. Ale je to asi tim ze jsem pro ni nic zvlastniho nevarila, jedla to co my. Uz kdyz byla malinka tak jsem vzdycky varila bez soli pro nas, pak jsem ubrala par porci pro ni a rozmixovala jsem to. Mela jsem velky mrazak a tak jsem ty porce zmrazila a mela jsem vzdycky domaci varene jidlo. Ja jsem nikdy nepouzivala predvarene kupovane jidlo (microwave jidla). Varila jsem gulas, kure na ruzne zpusoby, testoviny, domaci delane beef burgers, rybi file, (tenkrat nebyl velky vyber ryb) a cerstveho lososa. (muj svagr mel bratra ktery vlastnil rybi farmu ve Skotsku a tak jsme meli hodne cerstveho i uzeneho lososa). No a moje zname vlastne varili skoro to same. Ne tedy ten gulas ale misto toho delali podobne, rika se tomu stew. Vetsina mych znamych nepochazi z Londyna ale byli vychovane ve stredni Anglii - Midlands. No a tam zeny byly vychovane varit. Pak mam znamou Italku, tak ta samozrejme varila fantasticka Italska jidla a jednu z Indie a jejich kari bylo vynikajici.

No a ted varim hodne ryb, mame tu vynikajici vyber, a muj vnuk to zboznuje. Ma rad male muslicky, chobotnici, cerstve nakladane slanecky (typicke v Malaze) v octe, pak varim kure na ruzne zpusoby, kureci stroganoff, kari, paella, testoviny, ale varim taky gulas, spanelske ptacky, kachnu, szegedinsky gulas. No a to vsechno muj vnuk zboznuje. Pak skoro ke kazdemu jidlu delam michany salat a samozrejme zeleninu.

Anglicani nejsou na polevky tak jako Cesi. Kdyz vari polevku tak to ji jako hlavni jidlo. Tedy jak se rikalo presnidavkove polevky. Vim gaburiatko ze jsi zazila rodiny ktere nevarili ale ver mi ze jsou rodiny ktere vari. Ty konzervy polevek nejsou idealni ale kdyz si prectes co v nich je tak tam nejsou zadne chemikalie. Ja osobne je nemam rada ale myslim si ze jsou lepsi nez kostky masoxu nebo jina vyvarova kostka. Nevim tedy jak u vas ale tady ve Spanelsku jsou ty kostky plno chemikalii. A vim ze v Anglii taky.

Tak nevim jestli jsem ty vsechny vase otazky odpovedela. Jestli ne tak se klidne zeptej.

Kamila

 
spanny
159 příspěvků 21.08.07 19:32
JanoQ

On ta zelenina i to maso je uz oplachnute pred filmovanim. On ma tym lidi kteri mu vsechno omejou, pripravi a jestli je potreba neco nakrajet tak mu to nakraji. On pak uz to hazi do kastrolu/hrncu a panvicek.

 
buraci
1136 příspěvků 17.10.07 17:21
Stravovani v britskych skolach

Neda mi to, abych nevytahla tohle tema. Nedavno u nas probehla zprava, ze Jamie Oliver neuspel se svym programem, ktery mel za cil zlepsit kvalitu stravovani na britskych skolach. Podle toho, co psali, tak britsti skolaci neunesli skutecnost, ze jim nekdo odebral hamburgery a hranolky, ktere meli ve skolnich jidelnach pomerne bezne k obedu(!). Nevim, ale podle me to hodne vypovida o pristupu k jidlu ve Velke Britanii. Pochybuji, ze u nas by zustali rodice v klidu, pokud by kterakoliv skolni jidelna podavala detem takovy junk food, a nepotrebovali by k tomu Jamieho. I kdyz samozrejme nevim, cim konkretne chtel Jamie deticky krmit. Vi nekdo, kdo se nejspis vyskytuje za Kanalem, vic?

 
blanca.xy
647 příspěvků 17.10.07 20:23
Spanny

jak mi ale vysvětlíš ty slupky z česenku, to je jasně vidět, jak ho hází neloupaný do jídla a já vždy, když loupu česnek do bramboráku nebo guláše, si na to vzpomenu a mám cukání to zkusit . Ale jinak se na něj taky ráda podívám, má to švih a většinou vyjde zajímavé jídlo. A hlavně mě fascinuje nákup surovin. Co se týká jídla v Anglii, s tím moc zkušenosti nemám, ale ve Skotsku nám vařila paní, u které jsme bydleli, a nemůžu si stěžovat.

 
lydia
1227 příspěvků 17.10.07 22:37
buraci

podívej se sem

 
buraci
1136 příspěvků 18.10.07 11:24
lydie

Diky za odkaz. Ani se Jamiemu nedivim, ze zasel az k f-words.

 
gaburiatko
739 příspěvků 22.10.07 11:06
poucny clanok

No aj ked nie som uplne presvecena, ze Jamie je spickovy kuchar, velmi sa mi paci, ze sa rozhodol bojovat proti zlemu stravovaniu na skolach a urcite to ma tazke, nakolko deti maju zle stravovacie navyky z domu a navyse rodicia akosi nejavia zaujem nieco menit. Su asi prilis pohodlni. Kazdopadne pevne verim, ze zdravy rozum vyhra a veci sa pohnu spravnym smerom :)

 
muso
118 příspěvků 22.10.07 19:55
už nevím

přesně proč, ale já zase podle něho solím cibulku hned, když ji šoupnu na pánev a smažím. Myslím, že pak není cítit široko daleko. Mám pravdu?

 
DanaJ
1136 příspěvků 23.10.07 07:56
Cibulku..

..nesolím podle J.Olivera, ale proto, že se pak rychleji vypéká (pouští vodu).

 
birkana
1667 příspěvků 18.01.15 08:22

Jamie Oliver v některých receptech obaluje maso před opékáním v zeleném čaji - drceném z nálevového sáčku :think:. Zkoušel někdo z vás použít čaj jako koření? S jakým výsledkem?

 
casino
4473 příspěvků 18.01.15 14:17
Já zatím nezkoušelo...

@birkana
…ale Miloš asi :)

 
birkana
1667 příspěvků 18.01.15 15:14
Díky za odkazy,

@casino, :mavam:. Já měla na mysli něco trochu jiného. Nyní jsem nalezla na netu (v angličtině) tuto úpravu lososa . Zde Jamie maso obalí v čaji ze sáčku, osolí, opepří a pak opéká na oleji 8o.

Zatím jsem nesebrala odvahu vrhnouti se do experimentu :zed:

 
Eja
3820 příspěvků 18.01.15 18:14

@birkana Šmarjá, kdo to má stíhat :mrgreen: Ale jo, lososa na to asi neobětuji, ale tak pozítří jdu do toho s treskou. Zcela jistě bude záležet na kvalitě čaje, můj oblíbený zelený Lipton to jistí.

 
sutsuma
6 příspěvků 19.02.15 14:47

Hmmm tak tohle bude asi lahůdka… pustím se do vaření…

 
Richardec
22 příspěvků 20.02.15 14:07

Často sleduji Jamieho na facebooku a youtube, dávají tma mnoho zajímavých videí.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz