V mé nové české kuchařce (napsané v českém jazyce) si recept vyžaduje krevety nebo garnáty… Jaký je mezi nimi rozdíl?
Jaký je rozdíl?
Tak jsem našel v Malé Československé Encyklopedii:
Krevetovití, Palaemonidae - čeleď mořských korýšů z podtřídy
rakovců. Tělo je ze stran stlačené, pokryté slabší kutikulou. Dobře
plavou. Jsou hledanou pochoutkou.
Garnátovití, Crangonidae - čeleď mořských raků desetinožců z podřádu
plovoucích. Mají krátký krunýř a mohutný první pár kráčivých
končetin. Na mělčinách se vyskytuje hojně garnát obecný, Crangon crangon,
který se loví jako pochoutka i jako zdroj bílkovin pro výkrm hosp.
zvířat.
Tolik Aencyklopaediae!
iUts a wach!
díky za vysvětlení. Podle obrázků jsem totiž neviděla žádný
rozdíl, tak mě to zmátlo.
Tady je pro tyto potvory jenom jeden výraz, ať jsou velké či malé.
Zase jsem zase o něco chytřejší.
Kreveta nebo garnát?
Někdy je název kreveta (ang. shrimp) synonymizován s názvem garnát (ang. prawn). Na pohled vypadají zástupci těchto dvou skupin podobně, přesto jsou mezi nimi rozdíly a lze je poměrně dobře rozlišit. Krevety a garnáti jsou z vědeckého hlediska rozdílné taxonomické skupiny. Zatímco krevetami jsou nazýváni zástupci infrařádu Caridea (případně celého podřádu Pleocyemata), garnáty jsou nazýváni zástupci podřádu Dendrobranchiata (případně pouze nadčeleď Penaeoidea). V morfologických znacích se liší v uspořádání zadečkových segmentů a v charakteru kráčivých končetin. U krevet druhý zadečkový segment překrývá svými okraji oba segmenty sousední, tj. první a třetí (velmi zřetelně a bez použití zvětšovacích přístrojů je to vidět na jedincích nebo fotkách velkých druhů rodu Atya a Atyopsis), u garnátů je vždy určitý segment překrýván segmentem předchozím a sám překrývá segment následující (obdoba uložení střešních tašek). První segment tak překrývá druhý a ten zase třetí. U krevet nenese šestý pár (= třetí pár pereiopodů = první pár kráčivých končetin) hrudních končetin klepítka nebo jim podobné rozvětvené útvary, u garnátů jsou naopak přítomny klepítka nebo jim podobný útvar. U krevet je často čtvrtý nebo i pátý pár hrudních končetin zvětšený, u garnátů jsou většinou stejně velké jako šestý, sedmý a osmý pár končetin. Laici, obchodníci a kulináři často rozlišují mezi krevetami a garnáty na základě celé řady jiných kritérií. Rozdíl mezi nimi jsou tak obecně značně nejasné. Krevetami jsou označovány velké druhy a garnáty druhy malé (nebo naopak) nebo jsou mořské druhy označovány za krevety a sladkovodní za garnáty apod. Zcela běžně jsou však tyto dva názvy zaměňovány a synonymizovány. Přednostní používání jednoho názvu vychází také ze zvyklostí dané oblasti. Tak např. v USA se přednostně užívá slovo kreveta (shrimp), jinde zase garnát (např. v Austrálii) bez ohledu na jakékoli kritérium.
Obrázek znázorňující morfologické rozdíly mezi garnátem a krevetou. U garnátů je druhý zadečkový segment překryt prvním, u krevet je tomu naopak (červené šipky). U garnátů nese šestý pár hrudních končetin (třetí pár pereiopodů = první pár kráčivých končetin) klepítka nebo jim podobné útvary, u krevet jsou končetiny zakončeny jednoduše nevětveně (zelené šipky).
No a teď jsme o něco chytřejší a když si vezmeme lupu, budeme i vědět co jíme - zda garnáta, nebo krevetu
…já si myslím, že toto by si zasloužilo obrovskou pochvalu ...... navíc se mi tam líbila ona pasáž, pojednávající o těch rozlišovacích znacích: …se liší v uspořádání zadečkových segmentů a v charakteru kráčivých končetin… - hned jsem si uvědomil, že i ženy jsou některé z rodu „krevetovitých“ a jiné „garnátovitých“…chichichi
Už mlčím…hihi…
za obšírné vysvětlení.
Přikláním se k názoru že názvy jsou krajové.
Tady v Oz se vůbec výraz Shrimp nepoužívá (snad jenom skoro hanlivě pro
něco malého).
Je to vždy Prawn, ať je velikost jakákoliv.
A podle obrázků se to podobá spíše tomu garnátu.
Já vím, že tahle diskuse proběhla už před lety a dneska už nikoho
nezajímá, dneska máme o moc víc informací než tehdy, ale - dneska jsem si
jakési tyto „potfory“ koupila, česky na tom psali krevety, německy
garnelen, tak jsem taky začala hledat ten rozdíl. Narazila jsem na tuto
diskusi a pak na nějaké odkazy, snad někomu k něčemu budou. Tu je první a tu
je druhý.
P. S. Osobně v tom taky mám pořád hokej, stejně jako naši prodejci
doposud, za těch 10 let se toho zas tak moc nezměnilo.