Jako šafránu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Aussie
45 příspěvků 23.01.05 09:49
Jako šafránu

Possum, Esmeraldo … ostatní australští Labužníci(???), myslíte, že mi můžete poradit? Už leta jsem neviděla v Austrálii šafrán, aspoň ne v Sydney. Prodávávali to v každém supermarketu, ale dneska ani ve specializovaných delikatesách. Jenom takové ty „nitky“, které podle mne nic nedělají, ač si myslím, že je připravuji podle návodu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 23.01.05 10:27
Jako šafránu

Aussie, já si vždy myslela, že ty „nitky“ jsou šafrán. Nebo ne? Já, tak jako ty, v tom nevidím velký zázrak. A když chci mít něco obarvené raději použiji kurkumu (turmeric).

 
Aussie
45 příspěvků 23.01.05 11:06
Esmeraldo

Ty nitky maji opravdu být ten pravý šafrán, ale pamatuji se, že to bývalo pomleté a krásně to barvilo. Tohle nebarví prakticky vůbec, nemá to ani chuť ani vůni, jenom to stojí spoustu peněz.

 
Aussie
45 příspěvků 23.01.05 11:06
Esmeraldo

Ty nitky maji opravdu být ten pravý šafrán, ale pamatuji se, že to bývalo pomleté a krásně to barvilo. Tohle nebarví prakticky vůbec, nemá to ani chuť ani vůni, jenom to stojí spoustu peněz.

 
Eja
3820 příspěvků 23.01.05 11:16
Aussie,

zkus ty nitky šafránu namočit v trošce vody a kořenit tím roztokem (ve kterém tu nitku necháš).

 
Aussie
45 příspěvků 23.01.05 11:42
Ejo,

To je právě ten problém - to nic moc nedělá. Rozhodně to nebarví, jako barvíval ten mletý šafrán. Kdoví, co v něm tehdy asi bývalo! Anebo jsem koupila nějakou špatnou dávku?

 
possum
464 příspěvků 23.01.05 14:06
Aussie,

tak to nevim. Ale jde-li ti o barvu, tak jsem s Esme; tumeric.
Takze ty jsi taky ze Sydney??

 
Aussie
45 příspěvků 23.01.05 15:42
Possum,

Momentálně žiji v Penrithu.

 
kamilio
551 příspěvků 23.01.05 22:57
Šafrán - Crocus sativus L.

je blízký příbuzný krokusu. Květ má nitkově tenké, na vrchním konci trychtýřovitě rozšířené, 2-3 cm dlouhé purpurově hnědé, mastně se lesknoucí blizny. Blizny se sklízí v době rozkvětu odštípnutím rukou. Ty se suší a užívají se jako koření, ale také k barvení pokrmů. Koření jsou tedy sušené, tmavě červené blizny šafránu, buď celé nebo mleté. Jelikož je šafrán jedno z nejdražších koření, často se objevují jeho padělky (saflor nebo měsíček). A to asi bude Váš problém.

 
babi
6360 příspěvků 23.01.05 23:33
...

Možná, že Ti pomůže článek s názvem ¨Španělský šafrán z Castilla-La Mancha¨. Zadej si šafrán pod články.

 
babi
6360 příspěvků 24.01.05 00:01
...

Aussie, vlastně jsem to mohla udělat pro Tebe jednoduché, jenom klikni na Španělský šafran .

 
ogroats
64 příspěvků 25.01.05 00:45
Pravy safran

je casto zamenovan susenymi okvetnimi platky safloru, ktery je svetle az stredne cerveny, skoro bez vune a chuti, jen barvi. Pravy safran jsou nitky susenych blizen krokusu, (drceny na prasek nekupujte!!) je naopak tmave az tmave purpurove cerveny a ma velice silne a vyrazne aroma po safranu, ktere je nezapomenutelne a nezamenitelne. Arabove ho smichaji se soli a drti v hmozdiri, pak daji do vlazne vody na pul hodiny louhovat a teprve pak ho pridaji do jidla, nekdy v zacatku, nekdy v zaveru jeho pripravy. Safran, pokud ho ochutnate, uz si ho nemuzete nikdy splest a nikdo vas uz nemuze napalit!

 
Aussie
45 příspěvků 28.01.05 08:49
o´groats,

To bude ono! To, co se tu prodává, je sotva červené, bez barvy (tedy skoro), rozhodně bez chuti a bez zápachu. Podvod!

 
possum
464 příspěvků 28.01.05 13:27
hele,

me ted napadlo, podivej se v health store nebo u cunanu. U cunanu sezenes opravdu cerstve koreni a pomerne levne.

 
Bali
1254 příspěvků 02.02.05 20:39
Bali.

safran jsem si dovezla z Bali. A hodne!! Za slusnou cenu! Tak to byl asi padelek. Pouzivame ho stale a je OK. Padelek nepadelek, hlavne, ze je to dobry!

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.04.05 16:00
odkedy mi kamoška poslala originál perzský šafrán

tak nemám podobné problémy :o)

vôňa, farba, chuť

Inak azda 3/4 pravého šafránu na svete sú z Perzie (Iránu), ale často predávané pod španielskymi a inými značkami. A vynikajúca úroda je 4 kg/hektár. Aj o tom je jeho cena


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz