Jak vaříte kakaový nápoj vy?

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4479 příspěvků 13.10.11 10:45
Jak vaříte kakaový nápoj vy?

Od mala jsem vaříval kakao takto: do kastrolku, jen pro ten účel určený, jsem dal ohřát mléko; v mezičase jsem v hrnku smíchal kakaový prášek s cukrem (gdysi krystalovým, později pískovým) přidal pár KL už teplého mléka, umíchal kašičku (že aby nebyly hrudky) a tuto postupně už horkým mlékem trochu naředil. Když konečně mléko v kastrolku zavřelo, zalil jsem jím kakao v hrnku.
V poslední době na kakau ujíždím…, je to můj poslední (nealkoholický) nápoj dne. Teď jsem potkal dva další způsoby přípravy kakaa a jeden je lepší než druhý! Rád bych věděl, jestli se náhodou nenajde ještě další způsob přípravy „obyčejného“ kakaa.
Primárně mám zájem o „normální“ nápoj (mléko, prášek, popř. sladidlo), ale rád si počtu i o dalších specialitách (škrob, skořice, káva, čili, pepř a nevímcoještě…)
Nějaká diskuze proběhla TADY a docela by mě zajímalo, kde koupit (či sehnat) nejlepší kakao na světě, ale to už by byl asi jiný šálek… :-)

Reakce:
 
di
2451 příspěvků 13.10.11 13:19

Když jsem byla malá, máti mi dělala kakao podle více méně stejného receptu, jaký uvádíte Vy. Dnes to děláme podobně, jen bez toho cukru. A jeden test různých druhů kakaa (včetně udání zdrojů) podnikla před časem paní Klára z kopce, třeba Vám ten odkaz (a ty další, v něm obsažené) bude k něčemu užitečný?, nevím: http://conovehonakopci.cz/?…

 
gaburiatko
739 příspěvků 13.10.11 13:49
Casino

Nam mama robievala Granko, az raz som si dala kakao na ranajkach v takom tom Bed and breakfast hoteliku vo Francuzku. Proste balicek sa nasypal a zalial horucim mliekom. Chutilo to uuuuzasne a ked som si na balicku precitala zlozenie, bolo na nom kakao a vanilkovy cukor.
Takze takto som mala grankom skreslene vnimanie kakaoveho napoja. Od vtedy si tiez robim kakao sposobom ako pises vyssie. Hmmm, hutam nad tymi dalsimi dvoma sposobmi, ktore spominas. Ani za nic ma nenapadne, ako inak by som este kakao pripravovala :)Este mozno sposob studene mlieko s grankom, to som mala rada. Moj muz „ujizdi“ na kokteiliku z granka, studeneho mlieka a bananu. No, ale to uz je asi ina tema :))

 
jolana
5065 příspěvků 13.10.11 14:43
kakao

taky rada..rano, na obed, vecer..vsetko jedno.. :mrgreen: …ale to s vodou sa zvari a ma byt tuhe(kakaa vela, kolko na kolko neviem, vsetci tam sypu od oka ale predpokladam od oka ako ked sa vari kava) moze sa pridat stipka zazvoru mleteko suseneho a dakedy sa zvari aj s drievkom skorice ( tej druhoradej)..
Casino, a Girfe si uz ochutnal?!..sa mrkni do mojich receptov..a ak mozes skoricu tak odporucam vyskusat ..

 
anickav
2904 příspěvků 13.10.11 15:17
Môj spôsob

Pretože som netrpezlivá a nechce sa mi čakať, kým zvrie na sporáku mlieko, varím si ho v mikrovlnke. Do hrnčeka vsypem práškové kakao, kryštálový cukor, po troche prilievam studené mlieko z krabice, vymiešam kašičku, nariedim mliekom - obsah asi do polovice hrnčeka. Dám do mikrovlnky vzkypieť. Potom toto silné, koncentrované kakao vlejem do pohára s mliekom. Umývam teda tiež dve nádoby, ale je to proces značne rýchlejší. Takto som pripravovala každé ráno donedávna svojim deťom kakao z 1 litra mlieka. Granko sme kupovali iba sporadicky. A volali to „kako“. Raz niekomu jedno „a“ vypadlo a hneď sa to ujalo.
Ja nie som odporca mikrovlnky, bez nej už neviem existovať.
Zdravím!

 
casino
4479 příspěvků 13.10.11 23:18
Kakao

di, díky… rozhodně si objednám kilo VENCHI
Ještě dumám, které čokolády si vybrat, když už budu cálovat za dopravu… :think:

gaburiatko, myslím, že sem někdo ty způsoby dá… přece TAKE3 nejde dělat moc variant… Hihi, i když zdání klame… :mrgreen:

jolana, díky za Girfe – Skorica, mám sice rád skořicové

žvýkačky, ale i nadále zůstanu věrný svařáku :-)

anickav, jen abych neodradil od psaní případné další kakaisty, tak Vašemu postupu neříkám tak, ani tak, ale na Vaše slova dojde :-)
Ješitně se pochválím, že se mi kakao v MW podařilo vychytat skoro stejně jako zébulon brownies v troubě ZDE 12.10.11 v 16:35
Vařím ho ve dvou fázích, na plný výkon a většinou se trefím na vteřinu přesně: nápoj vzkypí ale neuteče. A když to náááhodou nevyjde, tak pro jistotu mám ruku na vypínači – přece si nezaneřádím MW, že? Důležitý je tvar hrnku. Ten z IKEA je ideální.

 
sveva
751 příspěvků 13.10.11 23:26

Kakao si někdy dělám uprostřed noci, když ne a ne usnout. Kdysi někdo vysvětlil, že kakao obsahuje škrob, proto se rozpouští za studena. Ale proto je také nutné kakao vařit, aby bylo lépe stravitelné. Nevím, zda je to svatosvatá pravda, ale to vaření mi připadá logické.
Tak dám do hrnku trochu mléka, dávku kakaa (oblíbené Van Houten), postavím na plyn a za stálého míchání pomalu zahřívám. Kakao se rozpustí, přivedu do varu a pár minut povařím. Potom přiliji další mléko, ohřeji, dám do šálku, doplním mlékem, které to trochu ochladí, přidám cukr a nejraději si to vychutnám v posteli. Možná vedle theobrominu působí i psychologický efekt, spánek je zaručený.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.11 23:40

Připomněli jste mi… Maminka vždycky do hrnečku nasypala kakao, přidala cukr, přilila pár lžic horkého mléka, rozmíchala a zavařila do kastrolku mléka. A my ji vždycky prosili hlavně o tu rozmíchanou čokoládu.. ta byla nejlepší!!

A ještě mi to připomnělo další lahůdku..! Čerstvé vajíčko rozklepnuté do skleničky a na ně pár lžiček kakaa a cukru. Rozkvedlat a mlsat lžičkou, nebo vypít…
pro dospělé byla i posilující varianta s pivem.. :-)
:mrgreen:

 
casino
4479 příspěvků 20.10.11 00:00
Škrob v kakau

No, poslední týden jsem byl za myšičku, jen místo kašičky jsem vařil kakao…

anickav, sveva, v podstatě ten dokonalý postup (podle mých chuťových buněk) je stejný s vaším postupem (v MW mi na to stačí jeden ks nádobí) :-)

sveva, pes je asi opravdu zakopaný v tom ŠKROBU! Tím se vysvětluje, proč nápoj připravený z prášku rozmíchaného (nebudu polemizovat, zda rozpuštěného) ve STUDENÉM mléce je plnější (hustší, viskóznější) než prášek rozmíchaný v teplém (horkém) mléce (nebo vodě, neboť i takové jsou receptury: AŽ 30% VODY“ :wink:

Traduje se, že kakao by mělo přejít varem…

Ale jestli je prášek rozmíchán v horkém, či studeném mléce a pak projde varem, tak to poznáte pravděpodobně jen tehdy, budete-li mít takto připravené nápoje vedle sebe k porovnání… :think:
Hihi, ale někteří fajnšmekři to poznají… :mrgreen:

 
Manana
1515 příspěvků 20.10.11 09:38
Kakaový nápoj

Kakaový nápoj neboli Tejate já vařím takto:
http://manana.freeforums.org/…poj-t58.html

 
rabbit
29 příspěvků 16.05.12 11:57

Já mám vynikající zkušenosti s kakaem Venchi, už druhým rokem jsem ho kupovala před Vánocemi na cukroví… Nedá se to s ničím porovnat. A taky jsem tam, kde se dává 100% tuk (do různých polev), použila BIO kakaové máslo a hotová lahůdka…

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz