Dostala jsem k Vánocům Papiňák, jenže sama s ním nemám zkušenosti,
ledaže doma jsem viděla, jak v něm mamka dělá maso na svíčkovou. Tak se
chci zeptat, prý je skvělý na přípravu gulášů a jiných mas
v omáčkách. Ale jak se to dělá, když během vaření nemohu hrnec
otevřít, ochutit suroviny atd…to mám na začátku třeba maso zasmahnout na
cibulce, podlít vodou, nasypat „bajvoko“ další ingredience..a nechat to
celé určitou dobu vařit?
Díky za každou radu.
Jak vařit v Papiňáku?
chci se s tebou a ostatními podělit o to co jsem o Papinově hrnci
našla.
Víte, jak dlouho zná lidstvo kuchyňského pomocníka zvaného
„papiňák“? Jeho autor Denis Papin jej zkonstruoval v roce 1679 ve
dvaatřiceti letech. V jeho tlakovém hrnci připravíte pokrmy rychle, chutně
a hlavně úsporně.
Víte, že tlakový hrnec…
- nesmíte naplnit do více než dvou třetin jeho celkového objemu?
- můžete naplnit maximálně 5 cm pod okraj, v případě, že vaříte pouze vodu?
- musíte před vařením zkontrolovat, má-li průchodnou pojistku?
- v době, kdy začne pojistka pracovat, potřebuje minimální ohřev?
- musíte po skončení vaření nechat chvíli stát a pak z něj před otevřením vypustit páru?
- je třeba udržovat v čistotě a nikdy ho před uložením neuzavírat hermeticky?
Tak to je pár informací a recepty napíši do ostatních receptů.
Rosničko, napsala jsem několik základních receptů, snad ti to pomůže při vaření. Ještě je dobré hrnec podložit na plynovém sporáku rozptylovačem plamene, osvědčilo se mi to. Když se podíváš do mnou psaných receptů, najdeš tam jak vařit v Papiňáku rýži.
díky za receptíky.Určitě vyzkouším. Jen mám dotaz, ten rozptylovač plamena, mám s ním špatné zkušenosti..strašně dlouho to na něm trvá ( tedy, když jsme měli skleněnou konvicici a v ní chtěli ohřát vodu na čaj), v případě v Papiňáku to je jinak?
Jo, a jak jsi psala v jednom z receptů…zahustíme kuličkou z másla a
mouky…to mě zaujalo, prostě jen smíchám mouku a máslo do velikosti
skleněnky a vložím do pokrmu? Co hrudky, nevytvoří se?
díky
ten rozptylovač dávám v případě, když už chci mít pokrm hned zahuštěný, třeba když dělám buřtguláš, když se zahušťuje po otevření není potřeba, dávám ho proto, aby se pokrm nepřichytil. S tou zahušťovací kuličkou jsem to zatím nezkoušela, ale třeba ti někdo napíše zkušenosti.
Dycky mne otravovala oblaka páry, kterou je nutno z Papinova hrnce vypustit
před jeho otevřením.
De to vyřešit tak, že hrnec vrazíš do dřezu a pustíš na něj proud
studené vody. Zároveň uvolním víko (u některých hrnců to jde,
u některých to nejde). Každopádně voda uvnitř se takto ochladí, tlak
rapidně klesne velice rychle až k nule, takže hrnec jde během několika
vteřin otevřít bez oblak páry. V případě, že víko lze odblokovat yza
!pochodu", v okamžik, kdy tlak klesne k nule, víko Papinova hrnce odskočí
dovnitř.
s tím chlazením v dřezu to šlo pouze u starých papiňáků, kde se víko vkládalo zevnitř. Když jsem to chtěla udělat u svého nového, kde se víko zavírá zvrchu baflo to a málem mě to opařilo. Jde to udělat, ale je potřeba trochu odpouštět páru a studenou vodu pouštět zvolna na okraj poklice. Tak pozor na to, ale když jsem se to naučila dělám to taky.
je prima věc, chce to jen cvik se s ním naučit zacházet. Zpočátku se
budeš muset do něj dívat častěji, abys něco nepřipálila - chce to
odhadnout, jak maso podlít. Když se do něj chci podívat, tak vypnu plamen,
tlak páry je v něm ještě dost vysoký, takže proces dušení ještě
chvíli pokračuje. Počkám tak 5 minut, pak vypustím zbytek páry tryskou a
otevřu.
Třeba guláš začínám klasicky jako v normálním hrnci a teprve po
podlití papiňák uzavřu.
Moukou rozetřenou s máslem zahušťuji třeba roštěnky, v malé mističce
rozetřu důkladně lžičkou, opravdu důkladně !!, a pak lžičkou kousíčky
vkládám do omáčky a míchám, rozpustí se, bez cucků, dám tam toho tolik,
aby byla omáčka tak akorát.
dostala jsem nový papiňák od Tescomy, kde se skutečně víko neotvíra dovnitř, jako u těch starých hliníkových, ale po stisknutí knoflíku na držáku se odsouvá do strany. Jo, a ješte jde zvolit v hrnci vyšší a nižší tlak…no, prostě to zase holt zkusím jednou cestou pokusů a omylů.
Všechny výše uvederé rady jsou O.K., množství tekutiny je potřeba vyzkoušet, ale moc jí neubude. A s ochlazováním se netrápím, prostě to nechám dojít - trvá to i několik desítek minut. Pak případně zahustím, ochutím… při otevřeném hrnci.
Kazdy papinak je iny…mala som stary hlinikovy a tam bez problemov bolo mozne nechat chvilu obsah hrnca vychladnut. Teraz mam korejsku Hestiu, bravcove maso je tam hotove za desat minut a keby som ho nechala len pat minut v hrnci s nevypustenou parou, tak by z neho bola kasa. Takto som to oskusala prvykrat a z platkov masa som mala rozdusene drobne kusky, ktore som musela napokon pouzit do rizota. Na mojom hrnci je vypustaci ventil, ktory sa vidlickou nadvihne za par sekund para vyfuci, ked klesne poistna signalka, v pohode sa hrniec otvori
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
