Jak vařit v Papiňáku?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rosnicka
262 příspěvků 27.12.04 15:13
Jak vařit v Papiňáku?

Dostala jsem k Vánocům Papiňák, jenže sama s ním nemám zkušenosti, ledaže doma jsem viděla, jak v něm mamka dělá maso na svíčkovou. Tak se chci zeptat, prý je skvělý na přípravu gulášů a jiných mas v omáčkách. Ale jak se to dělá, když během vaření nemohu hrnec otevřít, ochutit suroviny atd…to mám na začátku třeba maso zasmahnout na cibulce, podlít vodou, nasypat „bajvoko“ další ingredience..a nechat to celé určitou dobu vařit?
Díky za každou radu.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Vali
1326 příspěvků 27.12.04 20:35
Rosničko

chci se s tebou a ostatními podělit o to co jsem o Papinově hrnci našla.
Víte, jak dlouho zná lidstvo kuchyňského pomocníka zvaného „papiňák“? Jeho autor Denis Papin jej zkonstruoval v roce 1679 ve dvaatřiceti letech. V jeho tlakovém hrnci připravíte pokrmy rychle, chutně a hlavně úsporně.

Víte, že tlakový hrnec…

  • nesmíte naplnit do více než dvou třetin jeho celkového objemu?
  • můžete naplnit maximálně 5 cm pod okraj, v případě, že vaříte pouze vodu?
  • musíte před vařením zkontrolovat, má-li průchodnou pojistku?
  • v době, kdy začne pojistka pracovat, potřebuje minimální ohřev?
  • musíte po skončení vaření nechat chvíli stát a pak z něj před otevřením vypustit páru?
  • je třeba udržovat v čistotě a nikdy ho před uložením neuzavírat hermeticky?

Tak to je pár informací a recepty napíši do ostatních receptů.

 
Vali
1326 příspěvků 27.12.04 22:04
jak vařit v Papiňáku

Rosničko, napsala jsem několik základních receptů, snad ti to pomůže při vaření. Ještě je dobré hrnec podložit na plynovém sporáku rozptylovačem plamene, osvědčilo se mi to. Když se podíváš do mnou psaných receptů, najdeš tam jak vařit v Papiňáku rýži.

 
rosnicka
262 příspěvků 28.12.04 08:50
Vali,

díky za receptíky.Určitě vyzkouším. Jen mám dotaz, ten rozptylovač plamena, mám s ním špatné zkušenosti..strašně dlouho to na něm trvá ( tedy, když jsme měli skleněnou konvicici a v ní chtěli ohřát vodu na čaj), v případě v Papiňáku to je jinak?

Jo, a jak jsi psala v jednom z receptů…zahustíme kuličkou z másla a mouky…to mě zaujalo, prostě jen smíchám mouku a máslo do velikosti skleněnky a vložím do pokrmu? Co hrudky, nevytvoří se?
 díky

 
Vali
1326 příspěvků 28.12.04 09:05
Rosničko

ten rozptylovač dávám v případě, když už chci mít pokrm hned zahuštěný, třeba když dělám buřtguláš, když se zahušťuje po otevření není potřeba, dávám ho proto, aby se pokrm nepřichytil. S tou zahušťovací kuličkou jsem to zatím nezkoušela, ale třeba ti někdo napíše zkušenosti.

 
habana 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.04 20:33
Jak vařit v papiňáku? rosničko:

Dycky mne otravovala oblaka páry, kterou je nutno z Papinova hrnce vypustit před jeho otevřením.
De to vyřešit tak, že hrnec vrazíš do dřezu a pustíš na něj proud studené vody. Zároveň uvolním víko (u některých hrnců to jde, u některých to nejde). Každopádně voda uvnitř se takto ochladí, tlak rapidně klesne velice rychle až k nule, takže hrnec jde během několika vteřin otevřít bez oblak páry. V případě, že víko lze odblokovat yza !pochodu", v okamžik, kdy tlak klesne k nule, víko Papinova hrnce odskočí dovnitř.

 
Vali
1326 příspěvků 28.12.04 21:14
Rosničko - pozor!!!!!!!!!

s tím chlazením v dřezu to šlo pouze u starých papiňáků, kde se víko vkládalo zevnitř. Když jsem to chtěla udělat u svého nového, kde se víko zavírá zvrchu baflo to a málem mě to opařilo. Jde to udělat, ale je potřeba trochu odpouštět páru a studenou vodu pouštět zvolna na okraj poklice. Tak pozor na to, ale když jsem se to naučila dělám to taky.

 
Eja
3820 příspěvků 29.12.04 08:17
Papiňák

je prima věc, chce to jen cvik se s ním naučit zacházet. Zpočátku se budeš muset do něj dívat častěji, abys něco nepřipálila - chce to odhadnout, jak maso podlít. Když se do něj chci podívat, tak vypnu plamen, tlak páry je v něm ještě dost vysoký, takže proces dušení ještě chvíli pokračuje. Počkám tak 5 minut, pak vypustím zbytek páry tryskou a otevřu.
Třeba guláš začínám klasicky jako v normálním hrnci a teprve po podlití papiňák uzavřu.
Moukou rozetřenou s máslem zahušťuji třeba roštěnky, v malé mističce rozetřu důkladně lžičkou, opravdu důkladně !!, a pak lžičkou kousíčky vkládám do omáčky a míchám, rozpustí se, bez cucků, dám tam toho tolik, aby byla omáčka tak akorát.

 
rosnicka
262 příspěvků 29.12.04 08:44
Díky,

dostala jsem nový papiňák od Tescomy, kde se skutečně víko neotvíra dovnitř, jako u těch starých hliníkových, ale po stisknutí knoflíku na držáku se odsouvá do strany. Jo, a ješte jde zvolit v hrnci vyšší a nižší tlak…no, prostě to zase holt zkusím jednou cestou pokusů a omylů.

 
alouch
56 příspěvků 29.12.04 12:25
Papiňák

Všechny výše uvederé rady jsou O.K., množství tekutiny je potřeba vyzkoušet, ale moc jí neubude. A s ochlazováním se netrápím, prostě to nechám dojít - trvá to i několik desítek minut. Pak případně zahustím, ochutím… při otevřeném hrnci.

 
gabi
551 příspěvků 07.01.05 11:34
Jak vařit v Papiňáku?

Kazdy papinak je iny…mala som stary hlinikovy a tam bez problemov bolo mozne nechat chvilu obsah hrnca vychladnut. Teraz mam korejsku Hestiu, bravcove maso je tam hotove za desat minut a keby som ho nechala len pat minut v hrnci s nevypustenou parou, tak by z neho bola kasa. Takto som to oskusala prvykrat a z platkov masa som mala rozdusene drobne kusky, ktore som musela napokon pouzit do rizota. Na mojom hrnci je vypustaci ventil, ktory sa vidlickou nadvihne za par sekund para vyfuci, ked klesne poistna signalka, v pohode sa hrniec otvori


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz