Jak sušit nebo jinak konzervovat houby

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník Mahony02
39 příspěvků 13.06.05 16:18
Jak sušit nebo jinak konzervovat houby

Zdravím Labužníky. Co vy a houby. Jsem vášnivý houbař, uvítám jakýkoliv příspěvek jak sušit nebo jinak uchovávat houby, nakládat, zavařovat …
Jak já suším houby? Dobře očištěné houby nakrájím a nechám asi 2 dny zavadnout na ručníku, poté dosuším rychle v sušičce (asi 1 hod.) Dále mrazím houby, které předem povařím asi 5 min v osolené vodě, dalé nakládám houby do okurkového nálevu. A co vy, poraďte jiné a lepší recepty, předem všem děkuji.

Reakce:
manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.06.05 16:46
Nakládané houby

My zavařujeme houby i do slaného nálevu, dají se potom použít na jakékoliv jídlo. Jenom už pak opatrně se solí!!

Labužník Mahony02
39 příspěvků 13.06.05 16:53
Nakládání do soli

Manku, prosím pošli přesnější návod, děkuji.

Labužník Mahony02
39 příspěvků 13.06.05 16:59
Do sušených hub pepř

Ještě bych chtěl poradit Labužníkům, že do sušených hub přidávám pepř (celý nebo mletý) nebo bobkový list, u nás v činžáku máme pořád nejakou havět, která se nám dostává do skladujících potravin (mouka a pod.), takto nemají šanci. Zkuste to.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.06.05 17:26
houby

na sedmičku zavařovačku dvě polévkové lžíce soli, sterilovat stejně dlouho jako houby nakyselo. Vyzkoušené, že vydržela zapomenutá sklenice rok v panelákovém špajzu.
 Manek

kamilio
551 příspěvků 13.06.05 23:40
Zavařování hub

Více jak 15 let užívám recept na zavařování hub. Zavařeniny vydrží několik let. Osobně jsem vyzkoušel.
Papiňák (6l) do 3/4 naplnit umytými okapanými nakrájenými houbami. Přidal 2 lžičky soli, 2 dcl vody a 1/8 másla. Hrnec uzavřít a přivést do varu. Nechat 5 minut fučet, vypnout oheň, nechat dojít a po otevření papiňáku lžící naplnit skleničky. Zavíčkovat, nechat do druhého dne, dát do zavařovacího hrnce a při 100°C 1 hod sterilizovat. Po vychlazení uschovat nejlépe ve sklepě v temnu.

DanaJ
1136 příspěvků 14.06.05 15:01
Mrazit

…je podle mne nejlepší. Houby se mi zdají nejchutnější. Jsou nejvíc podobné čerstvým.

K sušení doporučuji taky pepř nebo nějaké koření, které hmyzáky odpudí. Se mi taky stalo, že mi tam vlezli breberky a to bylo poprvé za můj život, co si teda od mala pamatuji.

A konzervovat určitě, ale na kyselo. To je mňamka. A nebo přidat do nějaké čalamády. Ou jé.

petromil
90 příspěvků 14.06.05 15:40
Kvašené houby

nedávno jsem četla zajímavý recept v nějaké kuchařce,asi to byla Švejkova cestopisná kuchařka,kterou tímto všem doporučuji k přečtení.Houby a některé i nejedlé se máčí i několik dní ve vodě a pak se ve vrstvách ukládají do nádoby a nechávají vykvasit.Přesný popis jsem si bohužel neopsala,protože houby nesbírám,vždy nějaké dostanu a ty sníme.Prý jsou takto houby nejlépe stravitelné.

marmelada
1643 příspěvků 14.06.05 15:57
kamilio

nechce se ti to dát do receptů? Kdo to má přepisovat. Dík.

marmelada
1643 příspěvků 14.06.05 21:20
Kvašené houby v receptech

Mahony, do receptů jsem opsala recept na mléčně kvašené houby, tak tam koukni.

Labužník Mahony02
39 příspěvků 15.06.05 15:50
Čištění hub moukou

Ještě bych chtěl Labužníkům poradit, jak řádně očistit houby před vařením od drobných nečistot. Já s úspěchem používám postup, který jsem odkoukal (německá televize). Již očištěné houby ještě před vařením dám na chvíli do misky s vodou a moukou (hladká nebo polohrubá, asi 3-4 lžíce). Řádně několikrát promíchám, nečistoty se nalepí na částečky mouky. Nakonec houby opláchnu v sítku pod tekoucí vodou. Zkuste.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz