Zdravím Labužníky. Co vy a houby. Jsem vášnivý houbař, uvítám
jakýkoliv příspěvek jak sušit nebo jinak uchovávat houby, nakládat,
zavařovat …
Jak já suším houby? Dobře očištěné houby nakrájím a nechám asi 2 dny
zavadnout na ručníku, poté dosuším rychle v sušičce (asi 1 hod.) Dále
mrazím houby, které předem povařím asi 5 min v osolené vodě, dalé
nakládám houby do okurkového nálevu. A co vy, poraďte jiné a lepší
recepty, předem všem děkuji.
Jak sušit nebo jinak konzervovat houby
My zavařujeme houby i do slaného nálevu, dají se potom použít na jakékoliv jídlo. Jenom už pak opatrně se solí!!
Ještě bych chtěl poradit Labužníkům, že do sušených hub přidávám pepř (celý nebo mletý) nebo bobkový list, u nás v činžáku máme pořád nejakou havět, která se nám dostává do skladujících potravin (mouka a pod.), takto nemají šanci. Zkuste to.
na sedmičku zavařovačku dvě polévkové lžíce soli, sterilovat stejně
dlouho jako houby nakyselo. Vyzkoušené, že vydržela zapomenutá sklenice rok
v panelákovém špajzu.
Manek
Více jak 15 let užívám recept na zavařování hub. Zavařeniny vydrží
několik let. Osobně jsem vyzkoušel.
Papiňák (6l) do 3/4 naplnit umytými okapanými nakrájenými houbami. Přidal
2 lžičky soli, 2 dcl vody a 1/8 másla. Hrnec uzavřít a přivést do varu.
Nechat 5 minut fučet, vypnout oheň, nechat dojít a po otevření papiňáku
lžící naplnit skleničky. Zavíčkovat, nechat do druhého dne, dát do
zavařovacího hrnce a při 100°C 1 hod sterilizovat. Po vychlazení uschovat
nejlépe ve sklepě v temnu.
…je podle mne nejlepší. Houby se mi zdají nejchutnější. Jsou nejvíc podobné čerstvým.
K sušení doporučuji taky pepř nebo nějaké koření, které hmyzáky odpudí. Se mi taky stalo, že mi tam vlezli breberky a to bylo poprvé za můj život, co si teda od mala pamatuji.
A konzervovat určitě, ale na kyselo. To je mňamka. A nebo přidat do nějaké čalamády. Ou jé.
nedávno jsem četla zajímavý recept v nějaké kuchařce,asi to byla Švejkova cestopisná kuchařka,kterou tímto všem doporučuji k přečtení.Houby a některé i nejedlé se máčí i několik dní ve vodě a pak se ve vrstvách ukládají do nádoby a nechávají vykvasit.Přesný popis jsem si bohužel neopsala,protože houby nesbírám,vždy nějaké dostanu a ty sníme.Prý jsou takto houby nejlépe stravitelné.
Mahony, do receptů jsem opsala recept na mléčně kvašené houby, tak tam koukni.
Ještě bych chtěl Labužníkům poradit, jak řádně očistit houby před vařením od drobných nečistot. Já s úspěchem používám postup, který jsem odkoukal (německá televize). Již očištěné houby ještě před vařením dám na chvíli do misky s vodou a moukou (hladká nebo polohrubá, asi 3-4 lžíce). Řádně několikrát promíchám, nečistoty se nalepí na částečky mouky. Nakonec houby opláchnu v sítku pod tekoucí vodou. Zkuste.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz