Jak správně kvasit domácí víno?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
halibeli
3 příspěvky 03.02.04 02:17
Jak správně kvasit domácí víno?

Při přírodní fermentaci ovoce vlastně užíváme kvasinky které jsou obsaženy ve vzduchu, na ovoci, ..tedy v našem okolí.
Tyhle potvůrky ale nejsou ideální pro kvašení vína, ale spíš se hodí na výrobu kysaného zelí, nebo amerického ‚sourdough‘ kyselého druhu chleba.
Víno je pak příliš kyselé i když použijete sladké ovoce a tuny cukru.
Použití klasického droždí take není košer … neni to ta správná a vyvolená vinná rasa, ale jen náhražka. .. i když musím přiznat že výsledný mok už se dá pít (pokud nejste cimprdlíny a cimprliši).
Pamatuju, že můj dědek (bardo buď mu lehké) v dobách komančů a sám naivně v rudou hvězdu věříci, kupoval u drogeristy Donáta kvasinky „Vinka“. Tenkrát mi jako děcku víno nekoštovalo a můj zájem o přípravu jeho šípkového byl téměř nulový (..no přiznám že já-dítě někdy pozorovalo probublávání a pohyb v 5tilitrovce fascinováno… kam se hrabou computerove fraktály proti fermentaci ve vrcholném stádiu ).

A konečně došlo na mou ocásku:
Kdepak se v Praze dají sehnat pravé vinné kvasinky, když už je období burčáků včudu?
Vite? Dejte Vědět! .. až zas pojedu přes Net, zastavím se tady!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 09.05.04 20:56
halibeli,

nejsem z Prahy, ale na netu jsem našla odkaz na firmu Bekos, která má v nabídce vinné kvasinky Vinflora za cca 20Kč /20 ml a jejími obchodními zástupci pro Prahu jsou:

Jiří Hampl mobil: 604 518 875 tel: 321 622 755 a
Pavlína Rožničková mobil: 603 481 605 tel/fax: 286 885 303

 
Bradicka
163 příspěvků 09.05.04 23:59
Vinka

Kvasinky Vinka bys měl sehnat opravdu v každé normální (!) trochu více zásobené drogerii. Dřív prodávali i různé druhy, jako třeba Vinka Burgund (nebo tak nějak ), dnes už je to jeden univerzální druh vinných kvasinek od různých výrobců (ten nejznámější je právě Vinka). Můj muž je pravidelně kupuje na léto, kdy vyrábí zásoby výborného rybízáku . V Třebíči je mívají, takže Praha by neměla být problém. Přeju úspěšnou výrobu čuča!

PS: Bez přidání čehokoliv může proběhnout divoké kvašení vína nebo můžete použít výše zmíněné droždí, ale při použití vinných kvasinek se vyhnete možnému vzniku octa nebo různých záhadných pachů a pachutí ve víně . A nezapomeňte stočit víno dvakrát, ať není cítit po kvasinkách a je pěkně čiré!

PPS: PS sem připsal můj muž, já tomu takhle nerozumím, ale víno bývá skvělé!

 
mfisar
4 příspěvky 02.05.11 17:43
Kvasinky v Praze

Taky se chystám zajít pro kvasinky. dříve jsem kupoval kvasinky Vinka v drogerii, ale nemají je všude.

Na webu jsem našel vinařské obchody, které zasílají kvasinky a překvapilo mě jaké množství druhů nabízejí!

Mrkni na jejich stránky:

http://eshop.vinarskepotreby.cz/

 
JanP
141 příspěvků 05.05.11 19:40
kvasinky vinne aj nevine

Zdravím priateľu.
Prakticky z každého ovocia v záhrade sa dá urobiť víno, ktoré chutí.
Keby bol pán boh odporca alkoholizmu, nedopustil by aby v prírode prebiehalo kvasenie, pri ktorom vzniká alkohol. Môj syn mi ale tvrdí, že to dopustil nie pre ľudí, ale aby žili vínne mušky. Ale priatelia, ruku na srdce, kedy by vinne mušky zúžitkovali všetok ten alkohol?
Vínne kvasinky kúpiš v hociktorom obchode so záhradkárskymi potrebami. A ak sa vyznajú, ponúknu ti aj živnú soľ, čo tiež nie je na zahodenie. Používam ju, víno s ňou lepšie naštartuje.
Je lepšie pridať ušľachilé kvasinky, pretože tie vedia z muštu vyťažiť viac alkoholu ako divoké kmene.
Nuž priateľu, 3ťavu z ovocia riedime s vodou v pomere 1:3, niekedy 1:2. Ak je ovocie málo sladké ba naopak kyselé (napr. ríbezle), je treba pridať cukor. V rozličných príručkách a návodoch sa dočítaš, koľko cukru treba pridať. Ak máš muštomer, zmes určená ku kvaseniu by mala mať cukornatosť aspoň 18. Menej, je buď víno kyslé alebo v ňom prebehne octové kvasenie. A naopak, ak by mal základ cukornatosť cez 25-29, bude problém s naštartovním kvasenia. Tento problém poznajú výrobcovia medoviny, kde sa vyžaduje vysoká cukornatosť základu.
Prvé kvasenie prebieha búrlivo. Fľašu alebo demižón je treba plniť len asi do 3/4. Po 6 týždňoch sa víno stočí, poriadne okoštuje a ešte nechá dokvasiť. Stočením sa totiž prevzdušní a dobehne v ňom kvasenie.
Na slávu božiu teda na zdravie! :roll:

 
kltko  11.05.11 10:32

a pokiaľ budeš kvasiť ovocné vína v období zberu a spracovania hroznového vína a máš ho dostupné, stačí do ovocia pridať pár strapcov hrozna - neumytého! Pre riadne víno sa kvasinky zjavujú práve z povrchu bobulí.
Pár strapcov = približne 10% na váhu. (čo nie je až tak veľa, 50 litrový demižón plníš maximálne 40 l, čo znamená použiť 4-5 kg hrozna do prešu.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz