Jak se v Praze vařívalo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gmp
1603 příspěvků 07.04.08 22:41
Jak se v Praze vařívalo

Trochu jsem se hrabal v knížkách a našel jsem notýsek tety své maminky. Byla v Praze panskou kuchařkou. Toto je záznam co vařila z r. 1902. Píšu tak jak je psáno, tak toho nechte.: Noví rok - 1902
1. ledna: Polevka rýžova s husímy drobečky. Omáčka koprová. Maso hovězí s kadeřníkem. Vepřová se zelim a knedlikem. Pečená husa s bramborem. Stříkané věnečky.
Pro změnu nějaký všední den. Třeba 25. ledna, to mám svátek, tak co mi teta nachystala.
25. ledna: Polévka ságová. Maso s čer. řepou. Mladé vepřové (Ovar) s bílou křenovou omáčkou a knedlík. Telecí klopce s nudlemy. Tvarohový závin.
Jestli ta řepa byla červená nebo černá to se asi nedozvím.
Tak a nýčko mi vysvětlete jak je možné, že jsme jako národ ještě tady. Tohle zblajznout k obědu, tak lehnu a ani se nehnu, natož plodit mladočechy a staročechy. Tu polévku mi tam teta na můj svátek dávat nemusela. Za prvé nevím co to je a za druhé ji stejně nejim. Jestli ona nevěděla už tenkrát, že jí za šedesát let čajznu tu korunu co měla nachystanou pro pošťáka. Miloš

Reakce:
 
bona
2416 příspěvků 08.04.08 00:08
:-)

Nejvíc by mě zajímalo, jak chutná ten kadeřník… k hovězímu masu… Ale ochutnat bych ho nechtěla, zvlášť toho svého, je kost a kůže a navíc má náušnici v pupíku… Nosí krátké tričko, aby to „prodal“… Kamarády, respektive kamarádky totiž nejím…

 
zlata
1200 příspěvků 08.04.08 00:22
podle mě ...

tak si myslím, že by to mohl být „kadeřávek“ a z toho jdou udělat roztodivná jídla. Něco jako kapusta, ale zkusila jsem udělati jako špenát či zelí nebo vyloženě místo kapusty a bylo to móóc dobré.....jenomže to je kousek tady, tam coby za nehet a nakonec šup a je z toho skoro 10 kilo.
No a pro Miloše, jenomže oni Ti naši předkové to zvládli nějak všechno …ták hezky pospojit, že i na ty děcka vyzbyl čas. A ještě byli takoví akurátní.
Jejda v té době bych chtěla chviličku pobýt. Jé a felčar by byl spokojený jak dobře vypadám.
No tak si to je asi k tomu kadeřávku.

 
zlata
1200 příspěvků 08.04.08 00:54
no zase já

omlouvám se, ale oči nevidí, co ruce píšou. Poslední větičku si upravte podle svého, díky.

 
penda
4752 příspěvků 08.04.08 06:59
a tady je něco k té ságové polévce

sago

 
tea63
935 příspěvků 08.04.08 14:20
V Praze bejvávalo blaze

Kadeřník je kapusta, ono to jen svádí podobností ke kadeřávku. :-)
Možná ta rodina s panskou kuchařkou nebyla dvoučlenná, ale potřebovalo se nasytit více lidí. A hlavně si to ta rodina mohla dovolit. A pro nás bohužel, to byly rodiny středních vrstev. Achjo.
Samozřejmostí byla služka, posluhovačka, bona a další nezbytné osoby, které udržovaly domácnost v chodu…A k tomu " tak lehnu a ani se nehnu", naprosto normální věc. Tatínek přišel z úřadu, napapal se a dal si dvacet. A pak zase odkráčel do úřadu…No a chlap nikdy nebyl tlustý, ale měl důstojné bříško. A o holku, co by se jí daly žebra spočítat, také nikdo nezavadil.
Jestli si chcete počíst, poohlédněte se třeba po knížce „Pražská kuchařka“, je to přepis z roku 1823, takže ještě o nějaký ten rok zpět, ale to byly recepty! Kam se na ty své předky hrabeme!…A to jsem se zase jednou rozepsala.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz