Jak se pozná kvalitní chřest?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.10.05 16:25
Jak se pozná kvalitní chřest?

Když jsem si ho jednou koupil, tak to nebylo ono. Ví to někdo?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jarka7
208 příspěvků 13.10.05 16:57
Jak nakupovat chřest

Chřest - „král zeleniny“ - je ceněn především pro svoji jemnou a ušlechtilou chuť připomínající nádech světlých a slunečných dnů, přesně jako roční období, kdy jej sklízíme.
Sezóna sklízení chřestu trvá obvykle od května do června. Protože chřest je nejlepší konzumovat čerstvý, představují právě zmíněné jarní měsíce pro milovníky této zeleniny přímo chřestové hody.

Čerstvost chřestu můžete v obchodě snadno ověřit kontrolou šťavnatosti naříznutého stonku a nebo zvonivým zvukem, který uslyšíte při vzájemném poklepu dvou výhonků. Chřest se připravuje nejpozději do dvou dnů po nákupu, do doby přípravy jej můžete skladovat v lednici zabalený do mokré utěrky nebo, podobně jako kytici květů, ponořený do sklenice s vodou.

Před přípravou chřest oloupeme - bílý loupeme celý (začínáme asi 1 cm od hlavičky), u zeleného spodek výhonku. Konce výhonků vždy zkrátíme o zhruba 2 cm. Chřest před vařením sbalíme do svazků a vaříme v silně osolené vroucí vodě s trochou cukru, másla a citronovým plátkem dle tloušťky 7 až 15 minut. Do vody můžete přidat i kousek housky, která vytáhne z konců chřestu mnohdy mírně nahořklou chuť. Nikdy se nesnažte chřest po uvaření ponořit do studené vody - způsobíte tím ztrátu vitamínů i chuti.

K chřestu se hodí konzumovat sýr i vejce, stejně dobře můžete při jeho přípravě použít estragon a kombinovat jej s masem kuřecím nebo rybím. Uvařený chřest zkuste třeba opéct nebo grilovat jemně posypaný strouhaným parmezánem. Nebo osmahnout na pánvi v Hong Kong stylu se zázvorem a sezamovým olejem. Můžete jej také podusit v Japonském stylu v saké. Pro zvláštní příležitosti povařte chřest s houbami a lanýži a podávejte se sklenicí vychlazeného bílého vína odrůdy například Veltlínské zelené.

 
Jarka7
208 příspěvků 13.10.05 17:00
Jak vařit správně chřest

Jemné aroma ušlechtilé zeleniny, kombinované s čerstvým rozpuštěným máslem - to je zdravý požitek, kterému se hned tak něco nevyrovná.

O chřestu
Chřest byl dříve znám jako léčivý prostředek, nyní je to však zelenina a nízkým obsahem kalorií, oceňovaná nejen stoupenci štíhlé linie.
Chřest je nejlepší, když je sklizený přímo z pole. Každý však bohužel nemá možnost si koupit tuto zeleninu přímo od pěstitele. Jenom tehdy však máme jistotu, že je čerstvý. Chceme-li si toto ověřit v obchodě, máme k tomu dvě kritéria: při naříznutí je řež čerstvý a šťavnatý a při vzájemném poklepu dvou výhonků chřestu slyšíme zvonivý náraz. Čerstvý chřest také nejlépe chutná. Musíme-li ho však přece jenom skladovat, pak je důležité ho neoloupaný zabalit do vlhké utěrky a uložit do chladničky.

Postup přípravy
Omytí je nezbytné u zeleného chřestu, který nebudeme loupat, a budeme-li ze slupek bílého chřestu vařit vývar. Dále ho už nemyjeme.
Bílý chřest loupeme celý, zelený pouze dole. Začínáme asi 1 cm pod hlavou slabou slupkou a ke konci ji trochu zesilujeme. Konce zkrátíme.
Stejně silné výhonky balíme do svazků v porcích (250 g jako příloha, 500 g jako hlavní jídlo) a svazujeme je. Usnadňuje to vyjímání.
Svazky vkládáme do hrnce s velkým množstvím osolené vody a povaříme je s trochou cukru, kouskem másla a citronovými plátky.
Chřest se naveří příliš do měkka, ale také nemá být tuhý na kousání. Bílý chřest se vaří podle tloušťky 10-15 minut, zelený 7-12 minut.

 
Florentyna
439 příspěvků 14.10.05 12:31
Já mám stejný problém, manku,

pokaždé, když koupím chřest, tak je po uvaření vláknitý. Přesto, že konce odlamuju v místě, kde se samy zlomí, a přesto, že ho ještě oloupu. Prostě není zdaleka tak jemný, jako když si ho někde objednám v dobré restauraci. Zkoušela jsem i různé druhy tepelné úpravy - vaření, vaření v páře, grilování - stejně jsme to na talíři nemohli normálním příborovým nožem ukrojit, jak sveřepě se ta vlákna bránila.

 
meisje
580 příspěvků 17.10.05 14:52
...

Chci jen potvrdit to co tady uz napsala Jarka7 a dodat par malickosti. Ziju v Holandsku a holandane jsou evropska chrestova velmoc, za par let jsem se tady o chrestu naucila, ze cerstvy chrest se konzumuje pouze mezi 8/5 a 24/6, dale se pak pouziva jen zmrazeny a nebo sterilizovany. Na vareni chrestu tady existuji spec. hrnce. Je to hrnec ve kterem je nerezove sito (dost pomerne silne), hrnec je uzky a vysoky, sito ma tu funkci ze chrest se vari za stojata a sito usnadnuje vyjmuti chrestu z hrnce a nasledne jeho okapani.Holandane vari polevku tak, ze bily chrest omyji a oloupou, do hrnce vlozi jak chrest tak i slupky. Chrest asi po 10-12min. vyjmou a zkonzumuji tak napr. se smetanovou omackou, ale slupky vari dale, prida se drobet soli a nebo 1/2 kostky masoxu. Slupky se vari dokud vyvar neziska lehce mlecne zabarveni, pak je tento polotovar hotov.

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.10.05 13:24
Dodala bych ještě,...

…že je třeba vybírat ta balení chřestu, kde není žádný kus poničený, také se vyvarovat různých fleků či jiných podivných skvrn a důlků. Stonky vybírám co nejsilnější - jsou chutnější, ale také se dobře loupou.

PS: V receptech s chřestem se objevuje často špetka muškátového oříšku.
Chřest vařím jen v osolené vodě a nesvazuji ho - jeho chuť je v pohodě.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz