Jak se mele mák bez mlýnku?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
tea63
935 příspěvků 26.09.07 19:29
Jak se mele mák bez mlýnku?

Prosím, Labužníci, nemáte nějaký fígl, jak umlet mák, když nemám mlýnek? Mám tyčový mixér a k tomu to „sekadlo“, starý elektrický „kafemlejnek“ a to je vše. Napadlo mě, že by šel ten máček namočit do mléka, třeba by nabobtnal a pak mixnout. Máte někdo nějakou zkušenost? O víkendu chci upéct makové buchty. Díky . Tea.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.09.07 20:31
Mák bez mlýnku

jde určitě pomlet na elektrickém kafemlýnku, v tom „sekadle“ to jde taky. Máme tyčový MixSy a tam to funguje. Jen s tím musíš třepat, aby se dostalo na všechna zrníčka. Radši bych to ale namočené nezkoušel, myslím, že by to nebylo ono. Ale to nemám vyzkoušené, tak nevím určitě.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 26.09.07 20:54
Naše prababičky

mák třely „trdlem“. Nemáš nějaký hmoždíř nebo třecí misku? Kromě toho se dá mák koupit už mletý v sáčku v samoobsluze, to by mi připadalo nejjednodušší .

 
tea63
935 příspěvků 26.09.07 23:29
Mák

Jenofefo, hmoždířů mám několik, ale trdlo jsem jenom já, já :-)))
To kupované v pytlíku se nedá, mák je hořký…ne, fakt to neee:-))
Mánku , tak já to zkusím podrtit nasucho a i namočené, vždyť se to stejně pak vaří. To já jen jestli někdo nemá nějaký ten fíglíček:-)) Díky a hezký…no… už zbytek večera. Ahoj. Tea

 
goralka
271 příspěvků 26.09.07 23:43
vyskúšaj

mak spolu s kryštálovým cukrom a kvapkou oleja

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 27.09.07 10:39
...

… já ho většinou rozmixuji nasucho v obyčejném mixeru… drtila jsem tak i suché rohlíky na strouhanku, dokud mi ježíšek nepřinesl elektrický mlýnek na maso…

 
tea63
935 příspěvků 27.09.07 12:55
Právě jsem vyzkoušela

jen tak nanečisto, ale zatím bez úspěchu. Zrníčka jsou stále celá.Bez cukru, s cukrem, pak olej, trošku mléka…asi bude chyba v mixéru. No nic, ještě se pokusím něco vymyslet. Já jsem si totiž v rámci nějakých domácích reorganizací vyhodila starého robota a tam mlýnek byl. To jsem ale hloupá, prostě trdlo…Díky moc všem za rady a porady !

 
jolana
5065 příspěvků 27.09.07 19:44
Teo..

…ja si mak meliem v starom elektrickom ruskom kafemlejnku. Akurat pridam kusok cukru a tym mlyncekom hybem ked meliem aby sa to tam pretriasalo a vyjde mi kasne umlety…

 
lydia
1227 příspěvků 27.09.07 21:19
Theo,

taky bych vzala kávový mlýnek. Žádný olej, mák obsahuje oleje dost, jenom ti zalepí mlýnek. Před mletím dej mák do mrazáku, alespoň na hodinu.

 
tea63
935 příspěvků 27.09.07 23:08
Kafemlejnek

Tak na ten odpoledne nedošlo, zkoušela jsem ještě jednu metodu- prý je mák krásně jemný, a to nejdřív uvařit v mléce s cukrem a pak mixnout. Co myslíte? .....Zase nic. Tak teď jste mě vyprovokovali vytáhnout ten kafemlejnek..­...proč jsem nezačala rovnou s ním? Jde to super! Jen musím jít koupit zítra nový mák, protože jsem ho všechen na ty experimenty spotřebovala Ahoj a hezký večer. T.

 
goralka
271 příspěvků 27.09.07 23:16
ešte raz - upresnenie

Ja takto mak meliem na procesori fy Zepter, tvrdili nám, že ostatné „sekadlá“ to nedokážu, myslela som si, že je to reklamný trik. Žeby to bola pravda?

 
tea63
935 příspěvků 27.09.07 23:21
Goralko

je to pravda, nedokážou

 
kvitek
4 příspěvky 06.07.13 16:10
Zepter?

Blbost, normální malý - miniaturní mixérek a je to řešení na cca 20sec.

 
goralka
271 příspěvků 07.07.13 22:20
@kvitek píše:
Blbost, normální malý - miniaturní mixérek a je to řešení na cca 20sec.
??? - daj značku, alebo fotku
 
honza39
31 příspěvků 19.05.14 11:54
mák v hmoždíři

Můj děda tloukl mák ve velikém hmoždíři topůrkem od sekyry - tím sice v XXI. století nevyzývám k následování, ale je to jeden ze způsobů, už zapomenutých.

 
Mandarinca
3 příspěvky 27.05.14 19:35

Místo klasického mlýnku na mák je možno použít hmoždíř (pracné), nebo třeba mlýnek na kávu. Hlavně nekupovat mák už namletý, z něj už to nejlepší vyprchalo..

 
jarin5
1 příspěvek 20.02.15 02:32
třený mák

Mák se vždy jen nemlel, moje babička jej,,třela",musím říci, že byl výborný, lepší do buchet než mletý, ale speciální hrnec na tření máku jsem nikde jinde neviděl. Mák se nechal v mléce přes noc nabobtnat a pak se nalil do hrnce cca 2 litry a uvnitř byly 2 lopatky, které postupně o stěny hrnce mák rozetřely, ale nikde jsem nic podobného již leta neviděl. Jarin5

 
Richardec
22 příspěvků 25.03.15 10:06

A co klasicky „podrtit“? Jak se drtí třeba bylinky?

 
Jenica
1 příspěvek 07.05.15 12:09
Kvalitní mlýnek na všechno

Vyzkoušej klasický mlýnek. Dá se použít nejen na kávu, taky lněné semínka, slunečnici.. mák jsem s ním ještě nezkoušela, ale určitě si s ním poradí taky.

Editováno administrátorem dne 11.5.2015 v 11:28 - smazání odkazu

 
Marjanka2
214 příspěvků 27.12.17 19:03

Povařit v mléku a rozmixovat.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz