Chtěla bych si doma udělat sushi ( možná sushi party) a tak bych se s Vámi všemi chtěla poradit jak na to? Jestli máte nějaké vychytávky, rady poznatky , abych si neuřízla ostudu. Dík
Jak na sushi?
Příprava sushi je velice složitá a musí na to být specielní suroviny včetně rýže. Kdybys byla z Prahy, poslal bych tě do Hana Trade v Michelské ulici, tam na to mají všechno včetně návodů, ale v Ostravě nevím. Sorry.
Zkus v MAKRU. Ryby tam mají, ale nevím, jestli kvalita odpovídá. Možná se najde i rýže. Viděla jsem tam i hotové sushi, několik druhů v balení - mražené. Neměla jsem odvahu to zkusit.
Naopak, sushi je poměrně snadné, dela se z toho vetsi veda, nez to skutecne je.Suroviny se dají nakoupit i pres internet prave z Hana Trade na www.japan-eshop.cz. Kazdopadne potrebujes morske rasy (maji je napr. v Tescu), japonskou ryzi (prodava treba Albert, navod na pripravu je na obalu) a cerstve syrove ryby. Dale musis mit kvalitni sojovku, wasabi kren (pastu jsem videla v Tescu na Narodni, jak v Ostrave fakt nevim), kandovany zazvor a japonsky ocet. To sezenes nejsnaz s pres internet.
V Hypernove v oddeleni exotickych potravin jsem videla dost pri:,–( na sushi (ryze, rasy, wasabi…). Nejvetsi problem vidim v sehnani kvalitni cerstve morske ryby, treba u nas v Plzni je to dost tragedie.
Sarko, vidis to prilis jednoducho. Pozri napr. heslo sushi na
wikipedia.org
Sushi je nazov kategorie jedal, niektore su s ryzou, niektore s riasami,
niektore s rybou. To co Ty spominas, je tusim maki-sushi? nestiham teraz
hladat.
Takze nic jednoducheho.
Dalej pozor pri nahradzani surovin - uz sme tu diskutovali o toxicite
sladkovodnych surovych ryb…
Na sushi je nejsložitější příprava. Vědět jak s rýží, kdy do ní
dát ocet a kolik, pak se musí pečlivě vějířem sušit, pokud se to
neudělá tak jak to má být, tak se suši buď rozpadá nebo není dobré nebo
to není ono (což zase našinec těžko pozná a rozliší), ta rýže se do
namočených řas balí specielní rohoží z tenkého babmusu, a mořské ryby
musí být syrové a proto naprosto čerstvé, sladkovodní ryby jsou jako
syrové nepoživatelné. To jsou jen základní podmínky pro přípravu
suši.
Pokud nemáte doma ženu, která to perfektně ovládá, nebo kamarádku jako
majitelku firmy Hana Trade, která to má v malíčku, tak si raději na ně
zajděte do nějaké proslavené restaurace a určitě neprohloupíte.
Zde přidávám začátek receptu na suši z knihy Kristiny Kopáčkové „Toulky Japonskem a jeho kuchyní“ (kniha nemá uvedeného nakladatele, ani vročení).
SUŠI
Suši je pokrm připravovaný z čerstvých syrových ryb, které se kladou na
malé bochánky speciálně připravené z rýže.
Dobře vymytá rýže se uvaří doměkka. Do teplé rýže se přidá ocet
suši no su, trochu saké, trochu spojovacího prášku suši no ko. Při
přidávání těchto ingrediencí se stále mává vějířem, aby rýže
stejnoměrně pozvolna chladla. Když je rýže vlažná, dělají se z ní
malé válečky, které se třemi prsty dobře vytvarují. Na povrch se namaže
trochu pasty wasabi a na ni se potom pokládají plátky ryby.
Nejoblíbenější jsou suši z tuňáka, zvláště pak z nejlepšího kusu
masa, které se nazývá toro, dále jsou to krevety, makrely, kaviár; uzený
úhoř, halibut apod. Některé suši se podávají s vaječnou sedlinou,
která se dělá z tenké, několikrát poskládané omelety.
Jiný druh suši, tak zvané norimaki, se připravuje tak, že se rozprostře
velký plátek řasy nori, do které se stejnoměrně navrství rýže,
doprostřed se dá proužek okurky, nebo se rozetře vrstva kaviáru, nebo se na
rýži nakladou tenké plátky uzeného lososa a proužek okurky. Plátky nori
se pomocí bambusové podložky svinou do rolky a tento válec se ostrým, ve
vodě namočeným nožem nakrájí tak, že vzniknou malá kolečka, která
mají z vnější strany řasu nori, po krajích bílou rýži a uvnitř je
okurka, kaviár či kombinace všeho jmenovaného.
a při pojídání musíte mít po ruce misku s japonskou sojovou omáčkou Kikoman, a do ní v hůlkách namáčíte kousky suši, abyste je pak rychle s omáčkou strčili do úst a pozřeli!!!
přesně podle Esmeraldy a nemůžeš nic zkazit … Důležité jsou kvalitní suroviny, myslím,
že obchod s japonskými a korejskými potravinami je v každém větším
městě (osobně nakupuji v Praze na Vinohradech, Korunní ulice, obchůdem se
pyšní nápisem Vše pro sushi a kimči). Myslím, že dnes už se prodává
i specielní suchý ocet v sáčku, který se už jenom zamíchá do rýže
(nemám vyzkoušeno, mám ještě klasický). Do bambusové podložky bych
investovala, jde to s ní samo. Důležité - nechat odpočinout - jinak se
řasa trhá… (moje první řasy byly of firmy Country Life, kde v návodu na
použití bylo napsáno: rozdrobíme a přidáme do polévky
. Syrové ryby jsou výborné, ale když dělám
pro návštěvu, o které si nejsem jistá, raději volím uzeného lososa,
zeleninu … Kvalitní sojovka, a wasabi jsem taky už viděla v prášku
v prodejně zdravé vyživy. Dobrou chuť.
Asi budu muset opět zrealizovat.