Jak na sushi?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník jenny02
35 příspěvků 17.02.06 10:48
Jak na sushi?

Chtěla bych si doma udělat sushi ( možná sushi party) a tak bych se s Vámi všemi chtěla poradit jak na to? Jestli máte nějaké vychytávky, rady poznatky , abych si neuřízla ostudu. Dík

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 17.02.06 16:46
sushi

Příprava sushi je velice složitá a musí na to být specielní suroviny včetně rýže. Kdybys byla z Prahy, poslal bych tě do Hana Trade v Michelské ulici, tam na to mají všechno včetně návodů, ale v Ostravě nevím. Sorry.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 17.02.06 18:32
suroviny

Zkus v MAKRU. Ryby tam mají, ale nevím, jestli kvalita odpovídá. Možná se najde i rýže. Viděla jsem tam i hotové sushi, několik druhů v balení - mražené. Neměla jsem odvahu to zkusit.

 
sarkah
5 příspěvků 17.02.06 21:17
to zvladnes

Naopak, sushi je poměrně snadné, dela se z toho vetsi veda, nez to skutecne je.Suroviny se dají nakoupit i pres internet prave z Hana Trade na www.japan-eshop.cz. Kazdopadne potrebujes morske rasy (maji je napr. v Tescu), japonskou ryzi (prodava treba Albert, navod na pripravu je na obalu) a cerstve syrove ryby. Dale musis mit kvalitni sojovku, wasabi kren (pastu jsem videla v Tescu na Narodni, jak v Ostrave fakt nevim), kandovany zazvor a japonsky ocet. To sezenes nejsnaz s pres internet.

 
buraci
1136 příspěvků 18.02.06 11:18
Hypernova

V Hypernove v oddeleni exotickych potravin jsem videla dost pri:,–( na sushi (ryze, rasy, wasabi…). Nejvetsi problem vidim v sehnani kvalitni cerstve morske ryby, treba u nas v Plzni je to dost tragedie.

 
sim
293 příspěvků 18.02.06 23:11
2Sarka

Sarko, vidis to prilis jednoducho. Pozri napr. heslo sushi na wikipedia.org
Sushi je nazov kategorie jedal, niektore su s ryzou, niektore s riasami, niektore s rybou. To co Ty spominas, je tusim maki-sushi? nestiham teraz hladat.
Takze nic jednoducheho.
Dalej pozor pri nahradzani surovin - uz sme tu diskutovali o toxicite sladkovodnych surovych ryb…

 
Manana
1515 příspěvků 18.02.06 23:27
sushi

Na sushi je nejsložitější příprava. Vědět jak s rýží, kdy do ní dát ocet a kolik, pak se musí pečlivě vějířem sušit, pokud se to neudělá tak jak to má být, tak se suši buď rozpadá nebo není dobré nebo to není ono (což zase našinec těžko pozná a rozliší), ta rýže se do namočených řas balí specielní rohoží z tenkého babmusu, a mořské ryby musí být syrové a proto naprosto čerstvé, sladkovodní ryby jsou jako syrové nepoživatelné. To jsou jen základní podmínky pro přípravu suši.
Pokud nemáte doma ženu, která to perfektně ovládá, nebo kamarádku jako majitelku firmy Hana Trade, která to má v malíčku, tak si raději na ně zajděte do nějaké proslavené restaurace a určitě neprohloupíte.

 
Manana
1515 příspěvků 18.02.06 23:58
sushi

Zde přidávám začátek receptu na suši z knihy Kristiny Kopáčkové „Toulky Japonskem a jeho kuchyní“ (kniha nemá uvedeného nakladatele, ani vročení).

SUŠI
Suši je pokrm připravovaný z čerstvých syrových ryb, které se kladou na malé bochánky speciálně připravené z rýže.
Dobře vymytá rýže se uvaří doměkka. Do teplé rýže se přidá ocet
suši no su, trochu saké, trochu spojovacího prášku suši no ko. Při přidávání těchto ingrediencí se stále mává vějířem, aby rýže stejnoměrně pozvolna chladla. Když je rýže vlažná, dělají se z ní malé válečky, které se třemi prsty dobře vytvarují. Na povrch se namaže trochu pasty wasabi a na ni se potom pokládají plátky ryby. Nejoblíbenější jsou suši z tuňáka, zvláště pak z nejlepšího kusu masa, které se nazývá toro, dále jsou to krevety, makrely, kaviár; uzený úhoř, halibut apod. Některé suši se podávají s vaječnou sedlinou, která se dělá z tenké, několikrát poskládané omelety.
Jiný druh suši, tak zvané norimaki, se připravuje tak, že se rozprostře velký plátek řasy nori, do které se stejnoměrně navrství rýže, doprostřed se dá proužek okurky, nebo se rozetře vrstva kaviáru, nebo se na rýži nakladou tenké plátky uzeného lososa a proužek okurky. Plátky nori se pomocí bambusové podložky svinou do rolky a tento válec se ostrým, ve vodě namočeným nožem nakrájí tak, že vzniknou malá kolečka, která mají z vnější strany řasu nori, po krajích bílou rýži a uvnitř je okurka, kaviár či kombinace všeho jmenovaného.

 
Manana
1515 příspěvků 19.02.06 00:08
sushi

a při pojídání musíte mít po ruce misku s japonskou sojovou omáčkou Kikoman, a do ní v hůlkách namáčíte kousky suši, abyste je pak rychle s omáčkou strčili do úst a pozřeli!!!

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.02.06 20:45
Jak na sushi - Jenny,

úplně jsem zapomněla.
Co zkusit třeba sushi jak ho dělám já.

 
Labužník Jiti02
170 příspěvků 20.02.06 09:09
Jasně

přesně podle Esmeraldy a nemůžeš nic zkazit … :-))) Důležité jsou kvalitní suroviny, myslím, že obchod s japonskými a korejskými potravinami je v každém větším městě (osobně nakupuji v Praze na Vinohradech, Korunní ulice, obchůdem se pyšní nápisem Vše pro sushi a kimči). Myslím, že dnes už se prodává i specielní suchý ocet v sáčku, který se už jenom zamíchá do rýže (nemám vyzkoušeno, mám ještě klasický). Do bambusové podložky bych investovala, jde to s ní samo. Důležité - nechat odpočinout - jinak se řasa trhá… (moje první řasy byly of firmy Country Life, kde v návodu na použití bylo napsáno: rozdrobíme a přidáme do polévky :-)). Syrové ryby jsou výborné, ale když dělám pro návštěvu, o které si nejsem jistá, raději volím uzeného lososa, zeleninu … Kvalitní sojovka, a wasabi jsem taky už viděla v prášku v prodejně zdravé vyživy. Dobrou chuť.
Asi budu muset opět zrealizovat.

 
rosnicka
262 příspěvků 20.02.06 15:22
kup si poslední Apetit,

je tam vše vysvětleno názorně s obrázky:-)
Držím palce!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz