Jak na smažený sýr...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník housenka02
609 příspěvků 10.02.09 17:43
Jak na smažený sýr...

Nejsem si sice dost jistá se správným zařazením do této rubriky, ale přesto:

Již několik let vytrvale bojuji se smaženým sýrem, je to poměrně dost oblíbené jídlo mého partnera, nicméně tak jak ho on miluje, tak se stejnou silou ho já nenávidím - ne pro chuť, ale pro jeho přípravu, neboť promne je opravdovým oříškem jeho příprava a pak následné smažení. Ač jsem vyzkoušela téměř všechny rady od svých kamarádek, tzn. od dvojího obalování až po následné zmražení obaleného produktu v mrazáku, vše marno vždy mi na pánvi vznikne taková divná placka, která je po stranách rozteklá a vůbec nic nemá společného s tím krásným nadýchaným smaženým sýrem v restauracích a pohostinstvích.

A proto se vás ptám vážení labužníci - jaké máte vychytávky vy? Ve výběru sýra nebo v technologii výroby či při smažení už hotového polotovaru?

Všem předem děkuji za případné rady.

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
anickav
2904 příspěvků 10.02.09 18:16
Housenka,

keby to bolo po slovensky, poviem, že som to písala ja a nie Ty!
Ja smažák doma už vôbec nerobím! Z tých hore uvedených dôvodov. Jednoducho som to vzdala. Už sa ani nepokúšam a dávam si ho iba v reštaurácii.
(Výnimkou je smažák bez smažení, ten recept je tu na Labe, ten mi ide.)
Pozdravujem ťa a želám všetko dobré.
 A.

ewa
600 příspěvků 10.02.09 19:16
Housenko,

já dělám stejný smažák jako ty. Vždycky jsem si myslela, že je to tou pánví. Jak vypadá usmažený ve friťáku?

bocianka
528 příspěvků 10.02.09 19:59
Ewo,

mám stejný problém a ve friťáku je to ještě horší, protože je plný rozteklého sýra. Na smažení má být 30% sýr. Od kuchaře jsem se dozvěděla, že tuk má být hodně rozpálený. Tak hodně zdaru a dobrou chuť.

HelcaK
960 příspěvků 10.02.09 22:00
Komu není shůry dáno...

Podotýkám, že jeden z těch dvou receptů na „smažák bez smažení“ jsem vkládala já. Pochpitelně z důvodů, které vedly housenku k tomuto dotazu.
Poté, co jsem už asi dva roky dělala jen ten „Hrníčkový“ a soudila, že v restauraci jej dělají z nějakých mě nedostupných polotovarů, jsem navštívila známou. Dopoledne. Šla na odpolední a jen tak mezi řečí si obalila a osmažila kus eidamu. Nedělala s ním žádná kouzla, ba řekla bych, že to obalovala dost halabala, šup sem, šup tam. Mrskla to na starou, otlučenou, plechovou pánev, a hádejte, co vzniklo? Normální, nevytékající, krásný, hospodský smažák… Já prostě v apatyce taky nekoupím. Ale těší mě, že v tom nejsem sama.

mrtvola
1394 příspěvků 10.02.09 23:16
No, zbývá mi jen postavit se do vaší řady.

Smažák buďto v hospodě nebo doma těstíčko a do něj nastrouhat sýr.
Klasický nadýchaný kousek osmaženého sýra se mi v životě nepovedl a zkoušela jsem nesčetněkrát.

esmeralda
4813 příspěvků 11.02.09 01:47
No.... tak já jdu také do řady

Zato moje kamarádka Libuška dělá obalovaný sýr úplně pokaždé na jedničku s hvězdičkou.

Tak jsme to vyřešili jednoduše.....občas se pozveme na večeři.

Labužník Mahony02
39 příspěvků 11.02.09 06:09
Smažák

Housenko, já dělám smažák následovně a výsledky jsou velmi dobré.
Koupím kvalitní sýr, sýr obalím 2× (do vyšlehaných vajíček nedávat žádné mléko, ani jinou tekutinu, jen lžičku bramborového škrobu) a dám nejméně na 2 hodiny do mražáku. Rozpálím na pánvi větší množství oleje a smažím. Toto jsem někde vyčetl, možná, že i na těchto stránkách a platí to, zkus.

Labužník housenka02
609 příspěvků 11.02.09 07:38
milá Ewo,

ve friťáku jsem ho dělala pouze jednou a výsledek byl katastrofální - friťák byl plný čehosi co se smažákem nedá nazvat ani kdybych měla neomezenou fantazii. Ani si nepřej slyšet co ze mne vylezlo, když jsem z friťáku tahala košík, to se opravdu nedá interpretovat ani hluboko po půlnoci - obzvláště když si uvědomím, že jsem do friťáku den předtím nalila 1,5 l nového fritovacího oleje. Tehdy jsem měla 100 chutí vyhodit olej i s friťákem, naštěstí jsem si to na poslední chvíli rozmyslela a letěl pouze olej, ale ta slova si pamatuji dodnes…

Zkusím použít rady mahonyho, ale mám pocit, že právě v tomto případě mi asi též není dáno ani shůry ani odjinud. Spojila bych se klidně i se samotným čertem, jenom abych toto jídlo zvládla.
Zdá se mi o čertech když si uvědomím, že guláš pro 40 osob zvládnu levou zadní a pitomej smažák mi prostě nejde!

ewa
600 příspěvků 11.02.09 07:58
Milá housenko,

nechtěla jsem jitřit staré rány. Tak holt to buď zkusíš podle mahonyho znovu nebo se smíříš s tím, že na smažák se chodí jen do hospody a Esmeralda ke kamarádce. Kamarádka má tu výhodu, že vždycky ví, co návštěvě uvařit.
Kdyby to bylo to jediné, co se mi nedaří! Vždyť já neumím ani dobrou sekanou!

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.02.09 08:18
... taky jdu do řady

mám naprosto stejné zkušenosti na pánvi i ve friťáku.
Poslední dobou jsme doma vyřadili smažená jídla, tak mám klid a nemusím se trápit, že smažený sýr mi prostě nejde. Když už je ale opravdu velká chuť, udělám podle Helči smažák bez smažení. V hospodě si ho nedávám, nějak mi z té „vůně“ není volno.

anickav
2904 příspěvků 11.02.09 08:39
Housenka,

srdce mi tu zaplesalo, koľko nás je nedokonalých!
Kašli na blbý smažák, sú aj dôležitejšie veci na svete!
(A keby si ešte vedela, čo všetko nejde mne, tak by si bola pyšná na seba, že neovládaš iba ten smažák…)

Fabujan
150 příspěvků 11.02.09 09:14
Smažák

Vidím tu riadny nátresk, taký rad tu bývaval za onej doby. No nič, musím do rady. Vysmážaný syr máme radi, ale ja z oleja vyberám prázdne škrupinky (na Veľkú noc tiež vyfukujeme vajíčka, ale to robím cielene), syr sa mi stratil v hlbinách oleja. Cesta pokusov a omylov je asi nevyhnutná. Predsa len občas treba ísť k profesionálom, nech nezabudnem ako chutí pravý smažák.

esmeralda
4813 příspěvků 11.02.09 09:22
Anička má pravdu

Vždyť o nic nejde. Je to jen jídlo.
Tuhle chtěla rodina škubánky. Protože je neumím, upekla jsem husu.
Věříte že si nikdo nestěžoval?

HelcaK
960 příspěvků 11.02.09 09:54
Fabujan,

od srdce jsem se těm skořepinkám zasmála

kamilio
551 příspěvků 11.02.09 10:09
Smažák

Jen upřesním. Kupujte sýr s nízkou tučností. U nás je to obvykle 20%. Ten vám nevyteče. Až získáte praxi, přejděte na 30%. Vyšší tučnost s klasickým obalovaním ani nezkoušejte.

Sylvie
2302 příspěvků 11.02.09 10:59
...

Tak tahle diskuze mě fakt bavčííí. :-))

anickav
2904 příspěvků 11.02.09 14:24
Sylvie,

videla som, že aj tebe vytiekol…

Fabujan
150 příspěvků 11.02.09 16:08
HelcaK,

keď vidím tie tvoje skořepinky, rozmýšľam, ktoré slovo je ľúbozvučnejšie. Ale ono je to jedno, hlavne, že nám chutí a občas sa aj spoločne nedarí. Skořepinkáři - škrupinkári všetkých kuchýň, spojte sa.

Labužník Zuzik
286 příspěvků 12.02.09 16:38
přidávám

se k zástupům těch, co na smažák chodí do hospody. Všichni okolo si dají něco spešl a já vždy a neomylně smažák. Doma ho dělám jen málo a zá:,–(ně sýr ještě obalím velkým plátem šunky, ta alespoň něco zachrání. A pak docela se daří hermelín. Pokud tedy není už přezrálý. Tak čauky

gmp
1603 příspěvků 13.02.09 10:33
bude ukázka

Karminek slíbil, že to na srazu ukáže jak na to, zatím to zůstává tajemstvím. Miloš. Ne že budete K. tejkonc bombardovat majlama. Nic nebude, až na srazu.Miloš

jolana
5065 příspěvků 13.02.09 12:07
tady

se zavadi diskriminace, foodteror a utlacovani urcitych labuznickych vrstev .. …to se nesmi Milosi vis?!
Ja se dovolavam svych prav a chci nalezitou fotodokumenta­ci.....a zavazat se zavazne- tady a pisomne..

gmp
1603 příspěvků 13.02.09 15:02
zavazuji se že se zaváži

… zavazuji se, že do setkání Labužníků, budu na Karminka vytvářet soustavný tlak, aby nikomu ani slovo. Obrázky bude pověřen náš oblibený fotodokumentátor Mánek. Hlavně že to nebudou ryby. Miloš

noskovice
1322 příspěvků 13.02.09 15:13
Milos, Karminek a foto smazeného syra - jolanko,

skoda, ze neprijedes. Foto urcite budou. S tim syrem si nejsem tak moc jista. Docela urcite vis, s kym mas tu cest. Jedina vec jista na srazu je, ze bude velka sranda. Oni uz jsou takovi! Budu jist i suchy chleba, hlavni je, ze budu s nimi!.
Moc Te (i ostatni) zdravim z Italie, Sona.

Labužník housenka02
609 příspěvků 19.02.09 18:06
Milý mahony,

patří ti můj obdiv a nebetyčné díky za tvou radu. Díky tobě zmizela z mého života jedna velká noční můra neboť tvoje rada funguje přesně do puntíku. Ještě jednou ti mnohokrát děkuji!!!!!

dag
540 příspěvků 19.02.09 23:13
jak na smažený sýr

po mnoha neúspěších s normálně smaženým sýrem dělám takovou lenošnou, ale jistou variantu.
Sýr nastrouhám, okořením třeba bazalkou, nebo oreganem, nesolím, přidám vajíčko zamíchám a na rozpálenou pomaštěnou pánev dávám takové jako karbanátky.
Není to smažený sýr v té pravé podobě, ale je to dobré.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.02.09 19:13
Tenhle problém dobře známe

a vyřešili jsme ho nakonec takhle. Žijem totiž v Americe a všechny sýry, včetně ementálu jsou strašně tučné a roztečou se dřív, než začne strouhanka zlátnout.
Až jednou nám kdosi poradil zkusit nizkotučnou mozarellu, což je, jak všichni víme čerstvý sýr. A ejhle, ono to jde.

bonbona
27 příspěvků 23.02.09 02:08
Už jsem dobojovala...

Kupuji 30% eidam, vzápětí po vyndání z ledničky ho obalím 2× ve všech surovinách (mouka, rozšlehaná vejce, strouhanka) a smaží chvilku v maximálně rozpáleném oleji dozlatova. Povede se vždycky. Do vajec nepřidávám žádnou tekutinu. Naučila jsem se to od mámy, která měla v 90. letech restauraci a tehdy byl „smažák“ velmi žádaným a sledovaným pokrmem.
Ale dlouho jsem zápasila se smaženou nivou (hermelín je kupodivu bez problémů, ať už vcelku nebo rozříznutý a plněný), až jsem zjistila, že funguje pouze kupovaná balená (tuším od Madety) v plastovém obalu - z jednoho balení nakrájím tři trojúhelníky. Z vážené nivy jsem vždycky měla prázdný osmažený trojobal a zakalený přepálený olej se sýrovou vůní…

ocal
31 příspěvků 23.02.09 14:15
...

Nedělejme s toho žádnou vědu.Zvolte správnou tučnost sýra a jste v pohodě. Ocal

mirecek
35 příspěvků 25.02.09 14:06
ja to robím takto...

obalím plátky syra v 1× trojobale a potom už len vo vajci a strúhanke, ak mám čas, dám ho na čas do mrazáku. Celý problém smaženia je v množstve oleja, oelj musí mať dostatočnú teplotu aby vajce hneď vytvorilo nepriepustnú krustu a hlavne syr musí byť úplne v oleji ponorený, takže nie na panvici ale v nejakom menšom kastróliku (neviem ako sa to povie po česky) s vyšším okrajom a najlepšie s rukoväťou aby sme s ním mohli pohybovať a miešaním oleja syr akoby „obmývať“ rozpáleným olejom. Akonáhle začne syr zväčšovať objem a nafukovať sa, vtedy je najvyšší čas ho vybrať a položiť priamo na pripravený tanier alebo na odsávací obrúsok. Takto syr nemá chybu. Recept mi poradil známy ktorý robí kuchára v reštaurácii.

anickav
2904 příspěvků 27.02.09 16:50
Tému smažák

som rozoberala so sestrou a tá mi poradila zvýšenú pozornosť venovať bočným stranám, hranám syru pri obaľovaní v múke a vajci. To vytekanie býva odtiaľ, nie z veĺkej plochy syra a samozrejme, dvakrát obaliť vo vajci a strúhanke. Dnes som odskúšala, syr bol 30%, dopadlo to dobre.

oldsoft
682 příspěvků 14.03.09 00:48
Smažák - zase mi nevytekl:-)

Právě jsem dojedl smažený sýr, který jsem si udělal k večeři a zase nevytekl, mně prostě obvykle nevyteče. Čím to je? Nevím, sýr jsem obalil jednoduše, byť pečlivě, dvojité obalování já nerad, do mrazáku jsem ho taky nedával. Sýr byl 30% eidam, smažen rychle (cca minutu a 40 sekund z každé strany) ve vysoké vrstvě oleje na pánvičce jen nepatrně větší, než ten sýr.
Napadlo mě ale, že ten můj plátek sýra byl poměrně dost silný, cca 15 milimetrů. Nemůže to být tím? Trojobal je už dobře osmažený, ale sýr ještě nevyteče, protože nemá uvnitř tak vysokou teplotu, ale přitom „tekutý“ již je dostatečně?
Třeba je to nesmysl, jen taková teorie…

esmeralda
4813 příspěvků 14.03.09 00:57
Moje teorie je....

…že čím méně tuku, tím vyšší tavební teplota.

ewa
600 příspěvků 14.03.09 09:18
Tak já nevím.

Schválně jsem zas jednou zkusila usmažit sýr, všechna doporučení jsem vzala v potaz a výsledek? Jako obvykle. Sýrec vytekl jen trošku, protože jsem ho pro jistotu nesmažila dlouho, obal nebyl kompaktní a už vůbec ne nafouklý.
Chyba bude nejspíš ve mně a já ji nebudu hledat. Se smažákem doma končím.[:-| Vám, všem podobně postiženým, přeju, abyste byli úspěšnější.

oldsoft
682 příspěvků 14.03.09 14:20
Smažená Niva

Smaženou Nivu jsem ještě nedělal, ale jedna se mi povaluje v lednici, je to zjevně ta, o které tu níže mluví Bona, tak to asi dneska vyzkouším.

oldsoft
682 příspěvků 14.03.09 22:57
Smažená Niva je zcela bezproblémová

Test se smažením Nivy vyšel nadmíru dobře, i přes mé neurvalé zacházení na pánvi a na jednom ze třech dílků dokonce nepatrně porušený trojobal, Niva od Madety asi opravdu vytéct nemůže. Pro srovnání - když smažím olomoucké tvarůžky (syrečky), tak mi vyteče odhadem tak jeden z pěti.

bocianka
528 příspěvků 15.03.09 16:43
To vypadá neodolatelně.

Hned zítra kupuji Nivu a jdu na to. Zatím se mi nedařilo, vždy mi to vyteklo.

bocianka
528 příspěvků 15.03.09 16:44
To vypadá neodolatelně.

Hned zítra kupuji Nivu a jdu na to. Zatím se mi nedařilo, vždy mi to vyteklo.

bocianka
528 příspěvků 15.03.09 16:44
Sorry,

mám to 2×.

lydia
1227 příspěvků 15.03.09 18:32
já dělám

smažený camembert a peču ho v troubě.

Ta niva je plesnivý sýr, pevný ne mazlavý? Vypadá to moc dobře a určitě i chutná. Chtěla bych vyzkoušet, ale nemám nivu

oldsoft
682 příspěvků 16.03.09 19:44
Niva není mazlavá

Tahle Niva, ze které jsem to páchal, je poměrně pevné konzistence, až nebudu v hospodě, vlepím sem fotku.

oldsoft
682 příspěvků 17.03.09 15:57
Niva - foto

Takhle vypadá ta Niva:

lydia
1227 příspěvků 17.03.09 18:15
oldsoft,

tak ti moc děkuji, určitě něco podobného seženu a vyzkouším.
Díky za inspiraci.

lydia
1227 příspěvků 17.03.09 19:07
ještě

bych chtěla napsat, že ke smaženému sýru jíme brusinkový kompot.

bocianka
528 příspěvků 18.03.09 18:57
Tak

jsem zakoupila Nivu. rozpůlila, obalila v trojobalu a usmažila. I přes to že jsem kopyto, tak sýr nevytekl a byl výborný. Od dneška jiný sýr nesmažím. Díky moc za inspiraci.

lydia
1227 příspěvků 31.03.09 14:45
tak jsem vyzkoušela

sice ne s nivou, tu tady nedostanu, ale ze 2 druhů sýra. Jeden byl nivě podobný, druhý něco jako camembert, uvnitř trochu plesnivý. První jsem nezmrazila před smažením, druhý ano. První mi nepatrně vytekl, ale to nevadilo, protože jsem udělala ze zbylého vejce takový pekáček a ten chutnal po sýru K sýru jsme jedli brambory a brusinkový kompot. Bylo to opravdu výborné, budu opakovat, třeba někdy s nivou.
Oldsoft, ještě jednou dík za inspiraci

svato
1418 příspěvků 31.03.09 15:53
ako som to tak čítala

celé od začiatku, spomenula som si na Betty MacDonald - někdo stlouká máslo chutnější, někdo méně chutné…
je v tom vyššia moc, na druhu syra a postupe zrejme vôbec nezáleží

oldsoft
682 příspěvků 02.04.09 22:14
Zase nevytekl, heč!

Akorát mi trochu ujela ruka s petrželkou

Sylvie
2302 příspěvků 03.04.09 08:48
Bravo

Oldsofte, gratuluju. Právě včera jsem dělala hermelín, ale grilovaný (ten smažený se mi taky moc nedaří). Potřu olivovým olejem smíchaným s grilovacím kořením, zabalím každý zvlášť do alobalu a griluju 10 minut v troubě (po 5 minutách všechny otočím). Já vím, nemá to nic společného se smažením, ale i tak si moc pochutnáte.

karmuska
3 příspěvky 06.04.09 12:45
zkuste platkovy

Kdyz me obcas doma chytla mlsna, tak jsem sahla v lednicce po platkovem eidamu, normalne jsem ho vyndala z obalu, vsechny platky drzely bez problemu u sebe a obalila jsem to klasicky v trojobalu. Takhle mi nevytekl nikdy. Kdyz jsem byla extremne mlsna, tak jsem mezi jednotlive platky vlozila salam a dobrutka byla na svete.

Kdyz si necham v krame uriznout platek eidamu na obaleni, je z toho odporne blemcave cosi… takze to uz delam standardne z toho kupovanyho krajenyho.

Stránka:  1 2 Další »
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz