Jak na kváskový chléb?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Allishka
5 příspěvků 17.03.11 11:03
Jak na kváskový chléb

Rozhodla jsem se, že pro zájemce o domácí pečení chleba tradičně, bez droždí, shrnu základní info o tomto fenoménu. S velkou úctou ke všem pekařům, z jejichž článků a receptů jsem čerpala, názorů je hodně a pro nebohého začátečníka je v tom pěkný zmatek.

Zpočátku se takové kuchařské lamě zdá nesmyslné, že něco vykyne bez droždí, ale nejen, že to jde, ale není to tak složité, jak se píše. Nejsem totiž moc disciplinovaná, co se týče dodržování receptů, tak jsem k tomu přistoupila volně kreativně.

Takže takhle by jste se, podle mě, měli dobrat kváskového chleba. Od začátku do konce:

1. Vezměte sklenici (od okurek, pro běžné potřeby stačí) nasypte do ní trochu žitné mouky(pár lžic, 100g, já měla bio z Alberta) a nalijte trochu vody, tj. 100, 150 ml, jak to vyjde. (někdo radí přihřát, odstát atd., já jí tam nalila rovnou z kohoutku)Teď dejte tu sklenici na teplo (k topení, v kuchyni… radí se 25-30° C)

2. Druhý den se pravděpodobně neděje nic.

3. Třetí den těstíčko smrdí - prý příjemná vůně kvásku a mělo by mít malé bublinky. Kvásek potřebuje „dokrmit“, tzn. přidejte opět trochu mouky (100g plus mínus) a vodu.

4. Čtvrtý a každý další den vždy přidejte trochu mouky a vody, dokud nebudete píct chleba.

A máte nový, slaboučký kvásek, kterým by pekař jistě pohrdnul, ale nám dělá velkou radost (časem z něj vychováte kvas obdivu hodný :-))

Z kvásku nesmí být cítit aceton, plísně a neměla by se oddělovat na povrchu voda, ale radim vytrvat protože v tom jak to smrdí, jsem já moc nepoznala. A oddělenou vodu jsem tam prostě zamíchala a dělala, že se nic nestalo :-)A přežil to.

5. První chleba jsem pekla pátý den podle geniálního plus mínus návodu: představte si, kolik chcete chleba… 1/3 tohoto imaginárního bochníku bude kvásek, 1/3 bude sypká mouka ( žitná, bílá, špaldová atd. v podstatě libovolných poměrech) a 1/3 dokyne.
Přidat sůl, kmín, zrníčka atd., co kdo rád.
Zadělejte to těsto hodně tuhé aby drželo bochník, nebo ho pečte ve formě jinak z budete mít lívanec :-)
Nechte kynout, dokud se zhruba 2× nezvětší a pak pečte, já peču tak na 230°( moje trubka víc neumí) dokud není nahnědlý. Během pečení je dobré ho několikrát potřít slanou vodou. (mašlovačkou, nebo rukou, ale pozor… páááálííí to :-)))

…do tohoto prvního chleba jsem ještě podvodnicky nasypala symbolické množství (opravdu jen špetku) sušeného droždí - pro jistotu.

DŮLEŽITÉ: 3-5 lžic z kvásku si nechte v té sklenici a zacházejte s ním jako 3. den a dál (dokrmit každý den moukou a vodou) posílí, kvasí o moc líp a do dalšího chleba (za cca 5-7 dní) nebudete už potřebovat žádný droždí.

A je to, můžete píct pořád dokola, čím starší kvásek, tim lepší, silnější

Doposud jsem neodhalila, co s kváskem, když ho nechceme furt dokola krmit a péct chleba. Prý se dá dát do lednice, zmrazit, usušit a následně oživit, ale nejsem si jistá, jestli nezemře :-) Zkoušel jste někdo?

Takže to jsou moje postřehy, ale samozřejmě ráda uvítám jakékoliv dopnění, nebo upřesnění, popřípadě Vaše zušenosti.

Reakce:
iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.03.11 21:11
Kvásek

malé množství (50 g) skladuji v lednici a vyndavám ho ráno v den pečení. Když s ohřeje na pokojovou teplotu, dokrmím ho 100 ml vlažné vody a 100 g žitné celozrnné mouky a nechám cca 3 hodiny až vyběhne. Pak nandám do pekárny všechny suroviny a peču. Zbylý kvásek zase uložím do lednice. Pokud někam jedu na déle než 5 dní, dám kvásek do mrazáku. Zatím vždy po rozmrazení fungoval normálně. Takhle ho udržuji víc jak 3/4 roku.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz