Ptám se rodiny zkušených Labužníků jak správně a dobře udělat hranolky v troubě, aby se brambory nerozpadaly a dobře držely tvar, všem děkuji za odpovědi!
Jak na hranolky v troubě
Mahony, už jsem to tu někde psala, ale zopakuji to. Brambory nakrájím na hranolky nebo na osminky. Do misky si dám pár bílků, osolím a okořením podle chuti. V této směsi brambory řádně promíchám. Pekáč si vyložím pečícím papírem (nerada ho totiž myju) a kousky brambor do něj v jedné vrstvě naskládám. A pak už jen peču a peču až to zezlátne. Může se to během pečení obrátit.
myslím, že jsi se o tom zmiňovala v diskusi o využití bílků
ale tam jsi to nerozepsala tak podrobně, takže za to díky ***
dělám v troubě takto: vyhřeji troubu na maximum, na plech dám papír na pečení, pečlivě omyté brambory i se slupkou nakrájím na osminky (nebo čtvrtky - podle velikosti), házím je do vody, sliji a osuším kuchyňským papírem, v misce promíchám s trochou olivového oleje (nepatrně) a bylinkami a rozložím na ten papír a vsunu do trouby a peču 1/2 až 3/4 hodiny do požadovaného zlatého odstínu. Pokud brambory nejsou příliš kvalitní, tak je radši slupky zbavím a postupuji stejně. Ale ten postup s bílkem se mi líbí, ten musím příště zkusit.
Jeno, ten tvůj způsob je vlastně stejný jako ten můj. Jenom místo oleje použiji bílky. Mám to vyčteno z nějaké dietní kuchařky (a já jich něco přečetla, ha ha). Cílem je ušetřit pár kalorií.
dělám takhle americké brambory v Remosce!
Nakrájím, promíchám s olejem, osolím, opepřím. Později zasypu
nakrájeným pórkem, paprikou, bylinkami, kořením. Dopeču společně.
A k tomu kysaná smetana, ochucená, s bylinkami!!!!
Mňam, mňam, mňam
Dělala jsem to vždycky dceři (veganka), tedy bez té smetany, a pak jsme jí
koukali do talíře a hlučne záviděli.
Tak už to dělám ve velkém, pro všechny!
a už se delší dobu chystám ti poděkovat. Americké brambory „očkvachtané“ v bílku před pečením - to nemá chybu. Jsou krásně zlatavé a nemám pocit, že tak hřeším. A bílek v lednici zbývá každou chvíli. Děkuji.
Jeno, jsem ráda že chutná. A já se pro změnu konečně dozvěděla co jsou to ty „americké brambory“. Za mlada jsme znali jenom amerického brouka (mandelinku). Ha ha.
Tvoje „bílkové“ brambory jsem zkusila hned po prvním uvedení na Labužníku. Byly dobré, všechno se snědlo, ale po promíchání s bílky brambory pustily vodu a většina koření stekla na papír. Fakt je, že o ty přípečky se děti málem popraly a snědly je téměř i s papírem.
Kamarádka mě naučila dělat v troubě brambory úplně bez pří:,–(,
nejsou to tedy přímo hranolky, ale chutnají také skvěle.
Na pečící papír naskládám vedle sebe na cca 3 mm silné plátky
pokrájené brambory, pak na ně přimáčnu utěrku a vysaju tak přebytečný
škob, potom brambory docela dost osolím a šup s nimi do trouby dřív, než
stihnou začít pouštěte šťávu. Během pečení se krásně „nafouknou“
a báječně křupou.
tak je dělám taky, krájím na čtvrtky i se slupkou a ani nesolím. Jsou
moc dobré, dávám Ti za pravdu.
Jinak hranolky peču taky tak, že je osuším, promíchám s několika kapkami
oleje a peču na silikonové podložce. Solím až nakonec.
ZDE se najdou americké brambory připravené v troubě. Mohou se připravit bez papriky, ale s ní dostanou pěknou bavu bez přidání kalorií. Olej používám v rozprašovací lahvi, takže se ho použije co nejméně.
NEBO ZDE je recept na klasicky připravené hranolky, jak je připravují profesionálové (musím dodat obrázek), které nemají chybu a jsou jak mají být, pěkně nafouklé, což se docílí jedině dvojím smažením v různých teplotách oleje, čímžto jej ani nanasáknou a jsou pěkně křupavé.
díky, Tvoje bílkové hranolky jsou vážně skvělé. Jen mi na nich moc nedoželo to koření rozšlehané v bílcích.
Tak to koření na hranolky nasyp až když jsou připravené na pekáči…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz