No, možná je toto téma úúúplně zbytečné
Komu se nechce číst dál: Je to skoro jedno… SKORO!
TADY
jsme se s kolegyní zamotali do debaty, zda má způsob uložení neloupaného
ovoce (půlených meruněk, resp. švestek) na kynutý koláč vliv na kvalitu
produktu.
Moje matka dávala švestky řezem nahoru…
Moje tchyňka to tak dělá doposud…, ale její sestřenice ze sousední
dědiny (jinak vyhlášená kuchařka) dávala švestky vzhůru nohama…
Tak jsem to vyzkoušel.
Komu se bude zdát, že hodnocení „hraji na plichtu“, tak je to jen
zdání.
Po estetické stránce koláče nehodnotím, to je individuální
záležitost…
Hodnocení po stránce chuťové:
Chuťově to vyjde skoro nastejno. Myslím, že pokud by hodnotitel nevěděl
že ochutnává dva rozdílné vzorky, tak se zavázanýma očima by asi nic
nepoznal.
Koláče se liší trošku po stránce „hmatové“, lze-li říci, že
i jazyk je smyslem hmatu:
Ovoce uložené řeznou stranou NAHORU je šťavnatější.
Těsto pod ovocem uloženým řeznou stranou DOLŮ je trochu „rozblebtané“
(nebo snad slizké?) či spíše rozměklé…
Ať tak či tak, já mám OKÁČE nejraději ke kyselici…, ale dnes byly
k takové obyčejné bleskové gulášovce
Jak klást půlené švestky na kynutý koláč
Jj, už to čtu
Jako vědecký všeobecný dobrý
Jako tématický naprd
Původně jsme se bavili:
- o křehkém těstu
- o tvarohu
- o meruňkách (vyzrálých, ne z plechu od Hamé)
Zkusím, ale až příští rok, jestli nám teda z Moravy pošlete po tej
prohibici ňáký marhule?
A ke gulášovce je stejně nejlepší čerstvý chleba s máslem,
posolený, popeřený
Ale i švestkovej bych si dala, jenže nemám čas, jdu natírat.
PS nedávno, někdy zjara, jsem potřebovala nutně meruňky, tak jsem
koupila 1 malou plechovku od Hame, na etiketě krásné oranžové, vevnitř
napůl zelené, na čtvrt rozblemcané, kvůli 8 půlkám jsem musela zakoupit
3 plechovky abych horkotěžko vybrala aspoň trochu vzhledově vábné.
Kdysi se prodával kompot ve sklenici jako okurky, nevím, kdo vyráběl, ale
byly jako čerstvé, tedy SKORO
Dando, mas priam svatoziaru …no ked su merunky na tvarohu reznou stranou
dolu to preto zeby robili reznou stranou hore merunkove jazierka a ked sa to
ocukri este ..ohooo..kazi pohlad a chut naplne…a ked davame na kolace naopak
zas ostavnati a nerozblemca cesto..to vie kazda baba na siroko daleko normalne
staci rozmyslat frisko a logicky..len casino potrebuje vyskum, inac mu to nejde
nooo..
Moje babička - na kterou s láskou vzpomínám několikrát za měsíc -
excelentní to kuchařka, dávala na kynuté koláče ovoce řeznou stranou
nahoru, drobenku navrch. Pominu rybíz, tam by to bylo náročné Na křehké a podobné s ještě vrstou
tvarohové náplně řeznou stranou dolů. Jelikož to byla kuchařka ( a
babička) snů, nikdy mne nenapadlo to dělat jinak. Jablkové a hruškové
kladu soustředně plátky jako tašky na střeše. Neb moje babička měla
vždycky pravdu - a to už se na mne dívá z nebíčka 32 let
Příspěvek upraven 14.09.12 v 01:18
Já mám chuťově raději řezem nahoru, v těch „jezírkách“ je
drobenka tak nějak… no, prostě moc dobrá, nasáklá šťávou
z použitého ovoce.
Na tvarohový podklad by ni to bylo asi jedno, tam jde asi spíš jen
o estetický dojem… Ale ze zvyku, automaticky, ovoce kladu na tvarohovou
vrstvu též řezem nahoru…
Asi je to hodně o zvyklostech v rodinách
Vyzrálé, nekompotované meruňky, bych se nebála dát řezem dolů,
kompotované vždy osuším a jedině řezem nahoru…
Dando, nie nie, zrovna ty velmi dobre vies ze nie..zadny mytus..podla toho
ake mas ovocie a kde ide ukladas tak aby sa to vyuzilo, vyzeralo a chutilo co
naj..o tom to je..niekomu vadi, niekomu nevadi, niekto vie a niekto ani nevie a
ani ho to nezaujima..ako s tou solou pri vareni zemiakov= soli sa voda
primerane aby sa chut zemiakov rozvinula… v kuchyni su nepisane zakony ktore
sa ucime, obkukame atd..varenie nie je mechanicka cinnost,,je to cit a je
nesmierna kopa drobnosti ktore daju jedlu ten spravny punc..
A já myslím, že tohle je zrovna jedna z věcí, která se normovat
nedá… ani po laicku, ani po „labužnicku“. Kladení ovoce je prostě
věc, kterou si každý časem vypiluje sám: s ohledem na chuťové zvyky
v rodině. Já dávám řezem nahoru z důvodu, že nemám ráda rozmočený
podklad, ale naopak miluju ta zmíněná „jezírka“, ať už jsou zasypána
drobenkou či jen cukrem… Takto to preferují i ostatní z rodiny.
Ale znám plno lidí, kteří mají na chuť rádi, když ovoce pustí šťávu
do podkladu a nahoře je moučním sušší… Prostě bych to nechala na
každém, jak se mu to líbí a jak mu to chutná… Babička říkávala: „Co
huba, to jiný šmak.“
Buďme rádi, že na podobné věci normy nejsou
Dando, meruňky sem tam loupe víc lidí, třeba zrovna ty naše, které jsme
mívali, ty měly slupku jak pancéřovanou… ale šťávy moc nepouštěly,
škoda, že stromek už není - takové už asi nikde neseženu. A do buchet je
to fuk Tam je to stejně obalené kolem dokola…
Navíc tady šlo o koláče, ne?
Jolana to napsala přesně:
v kuchyni su nepisane zakony ktore sa ucime, obkukame atd..varenie nie je
mechanicka cinnost,,je to cit a je nesmierna kopa drobnosti ktore daju jedlu ten
spravny punc..
Takže mýtus to není, je to jen podle toho, kde je je v jaké rodině co
zvykem…
Jol, je to tak jak píšeš , vaření je trochu alchymie a taky fyziky
i chemie, některé vychytávky jsme přejali od svých předků
bezmyšlenkovitě a bez hloubání proč
je používáme
Dnes jsme byli v Praze v , jak to nazvat, hospoda ne, restaurace ne…
prostě koláčovna to byla, slané i sladké, perfektní a tam mne potěšili,
dávali švestky kůží nahoru
Měj se
Je to sice dost opožděně, ale vzpomněla jsem si při pečení koláče na
tuhle diskuzi.
Můj absolutní favorit na konzervovaná rajčata, tuňáka ve vlastní
šťávě a kompoty všeho druhu je Giana. Včera do těstovin tuňák, kusy
nádherného masa, dnes meruňky - oloupané půlky, konzistence jako čerstvé,
nádherná barva.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
