Jak klást půlené švestky na kynutý koláč

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
casino
4473 příspěvků 12.09.12 20:44
Jak klást půlené švestky na kynutý koláč

No, možná je toto téma úúúplně zbytečné ;)
Komu se nechce číst dál: Je to skoro jedno… SKORO! :think:
TADY jsme se s kolegyní zamotali do debaty, zda má způsob uložení neloupaného ovoce (půlených meruněk, resp. švestek) na kynutý koláč vliv na kvalitu produktu.
Moje matka dávala švestky řezem nahoru…
Moje tchyňka to tak dělá doposud…, ale její sestřenice ze sousední dědiny (jinak vyhlášená kuchařka) dávala švestky vzhůru nohama…
Tak jsem to vyzkoušel.
Komu se bude zdát, že hodnocení „hraji na plichtu“, tak je to jen zdání.
Po estetické stránce koláče nehodnotím, to je individuální záležitost…
Hodnocení po stránce chuťové:
Chuťově to vyjde skoro nastejno. Myslím, že pokud by hodnotitel nevěděl že ochutnává dva rozdílné vzorky, tak se zavázanýma očima by asi nic nepoznal.
Koláče se liší trošku po stránce „hmatové“, lze-li říci, že i jazyk je smyslem hmatu:
Ovoce uložené řeznou stranou NAHORU je šťavnatější.
Těsto pod ovocem uloženým řeznou stranou DOLŮ je trochu „rozblebtané“ (nebo snad slizké?) či spíše rozměklé…
Ať tak či tak, já mám OKÁČE nejraději ke kyselici…, ale dnes byly k takové obyčejné bleskové gulášovce :palec: :) :mrgreen:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.12 10:47

Jj, už to čtu :-)

Jako vědecký všeobecný dobrý :P

Jako tématický naprd :P

Původně jsme se bavili:

  1. o křehkém těstu
  2. o tvarohu
  3. o meruňkách (vyzrálých, ne z plechu od Hamé)

Zkusím, ale až příští rok, jestli nám teda z Moravy pošlete po tej prohibici ňáký marhule? :-)

A ke gulášovce je stejně nejlepší čerstvý chleba s máslem, posolený, popeřený :-)
Ale i švestkovej bych si dala, jenže nemám čas, jdu natírat.

PS nedávno, někdy zjara, jsem potřebovala nutně meruňky, tak jsem koupila 1 malou plechovku od Hame, na etiketě krásné oranžové, vevnitř napůl zelené, na čtvrt rozblemcané, kvůli 8 půlkám jsem musela zakoupit 3 plechovky abych horkotěžko vybrala aspoň trochu vzhledově vábné.
Kdysi se prodával kompot ve sklenici jako okurky, nevím, kdo vyráběl, ale byly jako čerstvé, tedy SKORO :-)

 
jolana
5065 příspěvků 13.09.12 11:56

Dando, mas priam svatoziaru :lol: …no ked su merunky na tvarohu reznou stranou dolu to preto zeby robili reznou stranou hore merunkove jazierka a ked sa to ocukri este ..ohooo..kazi pohlad a chut naplne…a ked davame na kolace naopak zas ostavnati a nerozblemca cesto..to vie kazda baba na siroko daleko normalne staci rozmyslat frisko a logicky..len casino potrebuje vyskum, inac mu to nejde nooo.. :mrgreen: :P

 
Eja
3820 příspěvků 13.09.12 17:09

Moje babička - na kterou s láskou vzpomínám několikrát za měsíc - excelentní to kuchařka, dávala na kynuté koláče ovoce řeznou stranou nahoru, drobenku navrch. Pominu rybíz, tam by to bylo náročné :mrgreen: Na křehké a podobné s ještě vrstou tvarohové náplně řeznou stranou dolů. Jelikož to byla kuchařka ( a babička) snů, nikdy mne nenapadlo to dělat jinak. Jablkové a hruškové kladu soustředně plátky jako tašky na střeše. Neb moje babička měla vždycky pravdu - a to už se na mne dívá z nebíčka 32 let :kytka: :srdce:

Příspěvek upraven 14.09.12 v 01:18

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 13.09.12 20:04

Já mám chuťově raději řezem nahoru, v těch „jezírkách“ je drobenka tak nějak… no, prostě moc dobrá, nasáklá šťávou z použitého ovoce.
Na tvarohový podklad by ni to bylo asi jedno, tam jde asi spíš jen o estetický dojem… Ale ze zvyku, automaticky, ovoce kladu na tvarohovou vrstvu též řezem nahoru…
Asi je to hodně o zvyklostech v rodinách :kytka:
Vyzrálé, nekompotované meruňky, bych se nebála dát řezem dolů, kompotované vždy osuším a jedině řezem nahoru…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.12 21:21

A co meruňky, které občas loupu?
A co buchty, nebo švestkové vdolky?
Není to tak trochu mýtus? :-)

 
jolana
5065 příspěvků 13.09.12 22:47

Dando, nie nie, zrovna ty velmi dobre vies ze nie..zadny mytus..podla toho ake mas ovocie a kde ide ukladas tak aby sa to vyuzilo, vyzeralo a chutilo co naj..o tom to je..niekomu vadi, niekomu nevadi, niekto vie a niekto ani nevie a ani ho to nezaujima..ako s tou solou pri vareni zemiakov= soli sa voda primerane aby sa chut zemiakov rozvinula… v kuchyni su nepisane zakony ktore sa ucime, obkukame atd..varenie nie je mechanicka cinnost,,je to cit a je nesmierna kopa drobnosti ktore daju jedlu ten spravny punc.. :mavam:

 
Zuzka1973
2192 příspěvků 14.09.12 08:18

A já myslím, že tohle je zrovna jedna z věcí, která se normovat nedá… ani po laicku, ani po „labužnicku“. Kladení ovoce je prostě věc, kterou si každý časem vypiluje sám: s ohledem na chuťové zvyky v rodině. Já dávám řezem nahoru z důvodu, že nemám ráda rozmočený podklad, ale naopak miluju ta zmíněná „jezírka“, ať už jsou zasypána drobenkou či jen cukrem… Takto to preferují i ostatní z rodiny.
Ale znám plno lidí, kteří mají na chuť rádi, když ovoce pustí šťávu do podkladu a nahoře je moučním sušší… Prostě bych to nechala na každém, jak se mu to líbí a jak mu to chutná… Babička říkávala: „Co huba, to jiný šmak.“
Buďme rádi, že na podobné věci normy nejsou ;)
Dando, meruňky sem tam loupe víc lidí, třeba zrovna ty naše, které jsme mívali, ty měly slupku jak pancéřovanou… ale šťávy moc nepouštěly, škoda, že stromek už není - takové už asi nikde neseženu. A do buchet je to fuk :) Tam je to stejně obalené kolem dokola… 8) Navíc tady šlo o koláče, ne?
Jolana to napsala přesně:
v kuchyni su nepisane zakony ktore sa ucime, obkukame atd..varenie nie je mechanicka cinnost,,je to cit a je nesmierna kopa drobnosti ktore daju jedlu ten spravny punc..
Takže mýtus to není, je to jen podle toho, kde je je v jaké rodině co zvykem…

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.09.12 21:59

Jol, je to tak jak píšeš :-), vaření je trochu alchymie a taky fyziky i chemie, některé vychytávky jsme přejali od svých předků bezmyšlenkovitě a bez hloubání proč :?: je používáme :-)
Dnes jsme byli v Praze v :?:, jak to nazvat, hospoda ne, restaurace ne… prostě koláčovna to byla, slané i sladké, perfektní a tam mne potěšili, dávali švestky kůží nahoru :-)
Měj se :hug:

 
Eja
3820 příspěvků 15.01.15 15:00

Je to sice dost opožděně, ale vzpomněla jsem si při pečení koláče na tuhle diskuzi.
Můj absolutní favorit na konzervovaná rajčata, tuňáka ve vlastní šťávě a kompoty všeho druhu je Giana. Včera do těstovin tuňák, kusy nádherného masa, dnes meruňky - oloupané půlky, konzistence jako čerstvé, nádherná barva.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz