jáhly-pohanka-proso-kroupy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
anickav
2904 příspěvků 12.02.07 03:56
jáhly-pohanka-proso-kroupy

Prosím o pomoc labužníkov, dobre orientovaných v česko-slovenskej terminológii. Mám chaos čo je čo… Ďakujem a zdravím!



Reakce:
 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.02.07 04:31
jáhly-pohanka-proso-kroupy

Proso a jáhly jsou jedno a totéž, jáhly jsou vyloupané proso. Pohanka má trojhranná semena a mezi obiloviny vlastně rodově nepatří - více viz odkaz: jáhly-pohanka-proso

Kroupy jsou broušená zrna ječmene.

 
anickav
2904 příspěvků 13.02.07 01:08
Manku,

ďakujem. A predstav si, že včera po prieskume v obchode, som kúpila pšeno! Predpokladám, že sú to jáhly!
 A.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.02.07 02:36
Pšeno

podle tohoto receptu to vypadá, že jsi se trefila a že to jáhly jsou!

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.02.07 07:33
...

pšeno = jáhly = proso
pohánka = pohanka (samostatný druh obilovín)
krúpy = kroupy (jačmenné), v rôznych veľkostiach až po tzv. „perličku“
bonus
cícer = cizrna (strukovina)

 
anickav
2904 příspěvků 16.02.07 07:54
Kltko

ďakujem za ochotu. Pred nedávnom som sa do krvi hádala doma, že jáhly sú krúpy…a potom,keď som našla recepty na proso i jáhly i kroupy i pohanku…a potom som kúpila pšeno…
Cícer -varím, polievku a hummus. Môj cievny systém potrebuje rutín, preto som začala pátrať po pohánke, aj som ju kúpila, iba sa ju musím naučiť variť. Rodina ju bojkotuje, dcéry aj krúpy…

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 17.02.07 08:21
...

niet zač,
samozrejme že pšeno je upravené proso, rovnako ako kuskus je upravená pšenica, respektíve krúpy nie sú celozrnným jačmeňom

S pohankou prvý môj pokus dopadol výrobou lepidla, ale treba ju robiť asi ako ryžu - ak ju chceš samostatnú (trochu nasucho opražiť, zaliať vrelou vodou a dusiť v kastróli v rúre). A rovnako ako ryža môže byť nasladko (maslo, med, cukor, vanilka, škorica…) alebo naslano - osobne ju mám radšej - rovnako ako ryžu- skôr sypkú a nie lepivú.
Inak je tiež vynikajúca na pokrmy typu rizoto (s mäsom, hubami, zeleninou, údeninami…) - podobne ako tam môžeš použiť krúpy. Taktiež do tzv. hŕstkovej polievky, prídavok do zapekaných zemiakov či cestovín, fašírok… skutočne asi tak, ako ryža.



 Váš příspěvek
Další témata z kategorie


 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru


Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz