Hustota omáček.

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
zlomax
426 příspěvků 29.03.10 08:54
Hustota omáček.

Tak tahle otázka mě vrtá hlavou dost dlouho. Mě se totiž podaří pokaždé něco jiného. Jednou jí mám jako polívku a podruhé jako guláš. Jak poznáte, že je to ta pravá hustota na omáčku? A kdo a čím zahušťuje? Nebo čím to doladit pokud je moc řídká? Díky za rady.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 29.03.10 13:28
Jo zahušťování,

nejlíp je nezahušťovat. Když už se musí, tak se mi v poslední době velice osvědčila hladká špaldová mouka. Ona nevytvoří takový ten chuti-beroucí kec, zvýrazní chuť. Zkus to.

 
karminek
757 příspěvků 29.03.10 13:54

zahušťuji hladkou moukou.
Při tomto zahušťování je třeba mít na paměti že je třeba omáčku dostatečně provařit.

 
zlomax
426 příspěvků 29.03.10 14:14
Mouka.

Jenže to je právě to ono. Zahustím moukou třeba kuře na paprice a mám to řídké. Já vím, že tam toho dám málo ale raději už dál nezahušťuji, abych v tom neměl žmolky.

 
klaaarka
222 příspěvků 29.03.10 14:50
zlomax,

já to mám asi jako ti pode mnou, když to jde, snažím se nezhušťovat (svíčková), když to nejde (samo od sebe to nemá být od čeho husté), dávám hladkou mouku a poté ještě pořádně provařím. Rozmíchám si mouku ve vodě (u smetanových omáček v mléce) metličkou úplně dohladka, aby nebyly žmolky, a pak to tam přilévám po částech, abych to nepřehnala.

Za tip se špaldovou moukou díky, to vyzkouším.

 
zlomax
426 příspěvků 29.03.10 15:00
Klárko,

stále jsem u stejného problému. Mouka je sice jasná, jenže jí dám málo napoprvé. A co potom? Tak tedy jinak. V hrnku s vodou, smetanou či mlékem rozkverdlám mouku. Zahustím omáčku a provařím. Následně na talíři knedlík utopím jak je to řídké. Tohle nezvládám. Takže to dohustím druhou várkou a mám v tom ty žmolky. Prostě jsem masožravec a omáčky mě nejdou. U nás se dělá na 4 litry omáčky a já nezvládám ten poměr mouky. A někdo zahušťuje třeba škrobouvou moučkou, chlebem čí bramborem. Co a kam patří?

 
jolana
5065 příspěvků 29.03.10 15:10
zmolky,

mozu byt aj ked prilievas studene do vriaceho..stiahnut kastrol z ohna, nechat hladinu ustalit, prilievat pranienkom , miesat a az po vsetkom potom vratit spat na ohen a miesat, prevarit ..ocot/ citron ako ochucovadlo sa pridavaju az po uvareni, pri samotnom vareni riedia viac ako je treba…nech sa dari :)

 
jolana
5065 příspěvků 29.03.10 15:23
Zlomaxi,

ked je malo husta zopakujeme tu istu proceduru ako som opisala…ale podme na to aj inak…na dva az tri litre omacky prijatelnej hustoty (ani husta ani riedka, taka fajna namacacia macka) rozmiesame v salke tekutiny asi 3 PL hladkej muky (nie kopcekove a nie zarovnane-take akurat. mimochodom zalezi aj od muky v dnesnej dobe su tie muky nanic) ..a ta muka ak je vopred nasucho oprazena je lepsia.
Su kuchari ktori maju vopred uprazenu muku vymiesanu uz s maslom ako kocky maggi a pridavaju rovno tie. Myslim a som si ista ze je recept dakde na Labuzniku. Asi od Babi.
Ale zas vies kolko tej omacky dostanes v restaurante­..predsa len jej nie je je ako sa slusi na domace potreby ;-))

 
zlomax
426 příspěvků 29.03.10 15:25
Jolanko,

dík za tip. Já to tam vždy chrstnu najednou a při varu. Ale na mě musíte jako na malé dítě co to nechápe. Kolik té mouky dejme tomu na 1 dcl mléka. A kolik na dejme tomu 4 litry omáčky. Aby to bylo hned na poprvé? Já ve škole sice místo dílen chodil na vaření. Ale při omáčkách jsem chyběl. Za to umím perfektní ovesnou kaši.

 
kamilio
551 příspěvků 29.03.10 15:39
Hustota omáček - zlomax

Zahušťovat se dá máslovou jíškou, sádlovou jíškou, hladkou moukou napřímo, rozkvedlanou hladkou moukou ve vodě nebo v mléce nebo ve smetaně, ve vodě rozmíchaným bramborovým nebo kukuřičným škrobem. Při zahušťování chlebovýma kůrkama nebo jiným pečivem se pokrm rychle kazí a musí se hned sníst. Dá se zahušťovat i suchými jíškami (nic moc) a dá se zahušťovat sušenou bramborovou kaší, tak jak to dělá Keith Floyd. A jistě existují i jiné způsoby. Osobně jsem zastáncem nezahušťování a radějí dát více zeleniny, cibule, slaniny atd. a pak to pečlivě rozmixovat ponorákem.

 
jolana
5065 příspěvků 29.03.10 16:04
ovsenou

kasi miluju, si kupujem aj tu detsku pre babatka co sa ani nemusi varit

k tej omacke, ono na 4 litre omacky uz tej muky vela netreba pridavat, snad 1 PL lyzicu zarovnanu…cize na 2,5 dcl tekutiny tie 3-4 PL..aj keby bola na tvoj vkus po uvareni malo zahustena dajme tomu a ides postup zopakovat, nepridavaj vela, ona uz husta je , staci kustik..
Ja robievam ako Kamilio, na zaklad davam hodne zeleniny a velmi rada pridavam na jemno nastruhanu mrkvu…tak nech sa dari a omackam zdar! tie ja a rodina tiez velmi rada a takisto vela..

 
martin_etzl
280 příspěvků 29.03.10 17:29
Hele, Zlomaxi,

my chlapi, co někdy tápeme, potřebujeme nenápadné berličky. Já když zahustím omáčku a je řídká taky vím, že další zahuštění v ní nadělá pucky, což u mých děvčat vzbudí nedosti chutné a vtipné poznámky. Takže druhé zahuštění provedu buď trochou maizeny rozmíchané ve studené vodě (víně, mléce, vývaru). Maizena proto, že ze solamylu cítíme brambory, což nám trochu vadí.
Nebo dělám chytrého a zahustím tzv. francouzskou kuličkou, která mi ještě nikdy žmolky neudělala. To je mouka (hladká nebo polohrubá, ta je pro začítek lepší) smíchaná s měkkým máslem a zformovaná do hrudky. Tu hodím do omáčky, která se nevaří, ale jenom tak táhne a nechám pomaloučku rozpouštět. Občas promíchám.
Tak to jsou moje triky. Tu špaldovou mouku zkusím.

 
martin_etzl
280 příspěvků 29.03.10 17:36
A ten Kamilův

nápad, zahustit rozmixovanou zeleninou je asi vůbec nejlepší. My si na omáčky moc nepotrpíme, ale jednou začas holky rády třeba rajskou nebo i tu svíčkovou, svíčková jde fakt úplně bez mouky, když dáš hodně zeleniny.

 
zlomax
426 příspěvků 29.03.10 17:45
Martine,

jsem rád, že v tom zahušťování nejsem sám. Už se vidím jak žmoulám kuličky a zahušťuji. To je dobrý nápad jako ten s tou špaldovkou. Je pravdou, že každý z vás má svůj léty osvědčený postup. A to je důvod mé hloupé otázky. Každý den se nám sem někdo přihlásí a Labužník se rozrůstá. A každý nebo každá není tak zdatný jako staří přeborníci. A někde se to naučit musíme. Díky všem za rady. Jo a krásný večer.

 
karminek
757 příspěvků 29.03.10 18:59
žmolky

se udělat můžou, a když se tak stane tak omáčku můžeš propasírovat.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.03.10 21:58
Hustota omáček

Jakožto odchovanec českých školních jídelen jsem si myslela že omáčky musí být řádně husté. Díky svému partnerovi který nemá rád mouku jsem pomalu odvykla.
Trochu jsem se poučila od Asijců. Někdy mám dojem že hustou kejdu kterou někdy dostanete v jejich restauracích přizpůsobili pro bílé tváře. Když zajdete někam kde se stravují z 99% místní je jídlo úplně jiné. Když potřebují zahustit používají arrowroot (maranta třtinová). Připadá mi že vzniklá hmota není tak lepivá.

Například svíčkovou nezahušťuji, jenom dám více zeleniny a smetanu.
Všechno pak rozmixuji ponorným mixerem.

 
kikimor
48 příspěvků 30.03.10 02:14
jednoduchá rada

Zlomax, pokud se rozhodneš pro zahuštění moukou, dej do nádoby chladnou vodu(například 3 dcl), přisyp hladkou mouku(3 vrchovaté lžíce), rozšlehej a popřípadě přidej mouky tolik, aby výsledek měl hustotu podobnou čerstvě uvařeného pudinku. Zahusti pokrm podle potřeby pomalým přiléváním a přitom míchej. Hustotu poznáš až pokrm začne vařit. Bude-li řídká, přilej. Určitě se napoprvé netrefíš s množstvím a mouka s vodou zůstane. Máš dvě řešení. První- vylít(vznikne škoda asi 0,65 Kč), druhá, pokud vaříš a zahušťuješ každý den, dej zbytek do sklenice se šroubovacím uzávěrem a dej do ledničky. Před dalším upotřebením jen protřepeš.

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.03.10 05:49
Zahušťování....

…a když už budeš zahušťovat moukou rozmíchanou ve vodě, dej si vodu i mouku rovnou do sklenišky se šroubovacím víčkem, přidej kostku ledu a třepej s tím jako šílený. Led vše rozbije a žádné žmolky nejsou. Přilij kolik potřebuješ.
Tento „vynález“ si nechal patentovat Jamie Oliver jako Flavour Shaker. Prodává se to za
A$ 30.-. Je to pro lidi kteří mají (jako James) více peněz než rozumu.
Můj „vynález“ funguje zrovna tak a nestojí prakticky nic.

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.03.10 07:24
Mimo mísu?

Proč? Myslím si že je to v míse.

 
zlomax
426 příspěvků 30.03.10 07:44
Esme,

dík jseš zlato. To je fakt vychytávka! Jenže já nemám kostky ale koule. Jednu má v lednici i moje švagrová. To si tam skladují její škodiči ještě loňský sníh. Ale k tématu. Stále jsem z Vás nedostal jaká je ta správná hustota omáček. Tedy má v ní stát lžička, nebo jak je to?

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.03.10 08:35
Zlomax

správná hustota je ta co ti vyhovuje a hlavně ta co ti chutná.
Víš… celý život jsem strávila tím že jsem dělala co chtěli ostatní.
A v padesáti (už je to dlouho) jsem si řekla DOST.
Budu dělat co se mi líbí a nikdo mi do toho nebude kecat. Je jedno co je „správné“.
Správné je to co ti vyhovuje.
Asi to pěkně vystihuje pasáž v písničce Garden party kterou zpíval Ricky Nelson:
You see, ya can't please everyone, so ya got to please yourself.
Všem se stejně nezavděčíš, tak se zavděč sám sobě .

 
zlomax
426 příspěvků 30.03.10 08:47
Esme,

je to pěkná píseň, tak nějak ze života. Já tento diskuz beru vážně. Jelikož mám dvě osamostatňující se dcery. Každá má nějaký dotaz a já na něj neznám odpověď. Nedokážu učit vařit ženský.

 
anickav
2904 příspěvků 30.03.10 09:03
Maxíku,

často robím „záklechtku“ a mám dojem, že ak použijem polohrubú múku, pucky, žmolky sa tak nerobia (ako keby som dala hladkú)…možno je to môj dojem, okrem mňa sú tu šikovnejší…ale iba prax robí majstra, takže trpezlivo skúšaj…
Zdravím!

 
Wolfg
583 příspěvků 30.03.10 09:23
Míchání

že jsem si to, kurňa, nedal patentovat dřív, Esmeraldo! Když se u:,–(í v piksle barva a musí se rozmíchat, vhodím do ní pořádnou matici a třepu. Případným zájemcům připomínám: Véélmi dobře plechovku zavřete, abyste neměli vymalováno, jako já :-)

 
Eja
3820 příspěvků 30.03.10 23:53
Jejda, to je téma...

Jak má být správně hustá omáčka ? Jak to kdo má rád. To jsem Ti pomohla, viď. Ale opravdu - třeba svíčková je taková klasika, kolik lidí, tolik názorů. Já ji mám ráda hodně hustou, manžel naopak - aspoň podle mne - fujtajblově řídkou. Kompromis jsme v tomto případě ani po letech nenašli, takže jeho porce zvlášť a doředit smetanou. Ale žádná mouka, dostatek zeleniny stačí.
Guláš - ničím nebo chlebem.
Omáčka k ptáčkům, rajská - klasická máslová jíška, bez ohledu na všechna doporučení vřelá jíška do vřelé omáčky, nikdy nemám cucky.
Omáčka k roštěnkám - máslovo-moučná kulička.
U některých receptů na cibulový základ maso již v mouce obalené, pak konečné zahušťování odpadá.
Mouku rozklechtanou v čemkoli nepoužívám vůbec. U některcýh smetanových omáček nejdřív zahustím jíškou a pak přidám smetanu.
No pak je tu ještě jeden zádrhel - některé omáčky do druhého dne zřídnou a některé zhoustnou.

 
zlomax
426 příspěvků 31.03.10 16:06
Eja,

díky!!! Tohle bylo slovo do pranice. A na něco takového jsem čekal. Jsa poučen už nebudu řešit, zda je omáčka řídká ale hlavně, že nám chutná. I když mezi náma raději Vás nezvu a sníme to v rodině. Jen jak to bude až k nám začnou chodit mladí s vnoučaty. To se raději zakopu někde v lese. Všem účastníkům diskuze děkuji a krásný den.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz