Letos se nam urodilo nadmerne mnozstvi tmaveho hroznoveho vina. Vsichni nasi blizci i vzdaleni jsou jiz podarovalni, my sami ho uz ani nemuzeme videt, snazim se ho propasovat snad uz do vseho. Ambice na vyrobu vlastni Frankovky nemame a tak prosim „nevite co s tim“??? Nedalo by se to nejak zpatlat na neco podobneho jako je dzem nebo tak? Diky predem za kazdy napad !
Hroznove vino - tmave
Nasyp obrané hrozny do velkýho hrnce, zalij troskou vody (pokud jsou kyselé, tak pridej i cukr) a nech rozvarit, pak to pres sítko prelej do umelohmotných láhví a zmraz (pokud más velký mrazák) a nebo zavar a más z toho docela príma stávu (myslím jako do vody na pití). Láhve rozmrazuj pomalu v lednicce. Není to nic svetoborného, ale zuzitkujes hrozny a stáva je docela dobrá.
ak máš možnosť, skús si nasušiť hrozienka. Neviem, či vaše hrozno je
s jadierkami (pecičkami), ak je bez nich a máš suché teplé miesto,
neváhaj )
A ešte by som aj skúsil sirup (azda povariť mušt) alebo - ak je dosť
veľký mrazák - zamraziť (v PET fľašiach) čerstvý mušt. Hroznový mušt
je fantastická vec, len vinári ho neradi (pre)dávajú, lebo stačí ho
nechať zopár dní postáť a je z neho burčiak s dvojnásobnou cenou za
liter )
Kltko.......... a nevis jak se nahodou dela ten must? Pokud jen tak nejak po domacku tak bych to zkusila.Diky za napad „nasusit“, mam susicku a tohle me nenapadlo, diky
mušt som zatiaľ vždy drankal (=loudil ) ) od vinárov v sezóne. Odstrapené strapce
vyprešované vo vinárskom lise = mušt (ten sa potom v demižónoch a sudoch
nechá skvasiť a cez medzistupeň burčiaku a rampášu vznikne víno).
Ak je hrozna veľa skús sa poobzerať po vinároch v okolí, pár desiatok
litrov muštu ti určite každý „za hubičku“ hociktorý vyprešuje. Ak
menej, môžeš skúsiť tie rôzne domáce odšťavovače, alebo existoval
(existuje?) taký žmýkací (=ždímací) mlynček s dierovaným plášťom,
do ktorého sypeš ovocie, točíš kľukou a z plášťa mlynčeka tečie
šťava a z konca mlynčeka vylieza odšťavená drť.
meisje, dobry dotaz! Mame taky kazdym rokem hodne cervenych hroznu. Na vino
malo, na jidlo moc. Rozdavam sice po sousedech, ale jeste mi hodne zustava.
Kltko, „za hubicku“ u nas bohuzel nedostanes nic Ale zkusim to tim odstavovacem. Co ale dal? Jak
se stava konzervuje, kdyz se hned nevypije? Mozna by se dala timto zpusobem
udelat i marmelada, ale jak chutna? S rybizem to delam podobne. Tak to
vyzkousim a povim vam jak chutnala
ja by som mušt mrazil (dá sa aj zasíriť, ale to asi nie je celkom ono),
ale nebudem lebo
a) nemám nadbytky hrozna
b) čerstvý mušt mi tak chutí že ho vždy vypijem
c) ak sa predsa niečo zvrtne, tak mušt skončí ako burčiak
Já z přebytků ovoce dělám šťávu. Mám na to hrnec (3dílný), před cca 3 roky stál 150,–Kč. Je teda z hliníku, ale v nerezu stojí kolem 3.000,–Kč:( Do spodní nádoby se dá voda, na to se vloží další nádoba pro zachycení šťávy, na to další nádoba s ovocem a cukrem, zakryje se pokličkou. Přivede se k varu a horkou parou ovoce popraská a vytéká z něj šťáva. Vařím mírně cca 2 hod. Nechám okapat také cca 2 hod. Naplním do sklenic, zavíčkuju, zavařím. Dělám z rybízu, třešní, višní..... Letos jsem udělala i jablečno-broskvovou. Není tak chuťově výrazná, ale dá se. Jablka se ale musejí nastrouhat.
ja ten most nebo burcak, nebo vino radeji piju u Heurigen
Kdyz se podivas na obrazky, tak budes vedet proc.
Tak pokud se neobjevi nejaky recept na dzem ci neco takoveho tak to asi..tedy pratele povim vam…ze to nejak nacpu do mrazaku a bude. Zkusila jsem se poptat ve meste na neco jako je odstavnovac a podobne tomu zarizeni, avsak zda se holandani jsou schopni tak jen pulit hrasek na polevku a tim to konci. Takze Vam vsem moc a moc dekuji a vsem pozdraveni
http://www.consumer.philips.com/…/product.jsp?…
neverím, žeby napríklad taký Philips nepredával niečo ppodobné (alebo Moulinex, Braun, Thomson..........)
skús potrápiť holandských obchodníkov )
…prohlédl jsem si obrázky na Tvém odkazu Heuriger a musím Ti říct, že mi slza zalila botu…
oprávněně. Stojí to za návštěvu, tam poznáš rakouskou mentalitu
ještě jedna reklama