Hrnce - ocel, smalt, teflon... jak to je?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
jantar
170 příspěvků 21.12.05 22:45
hrnce ---- ocel, smalt, teflon jak to je??

Mám dotaz možná začátečnický
ale jak je to s použitím hrnců a nádobí všeobecně.
babička chce teflonový hrnec na omáčky
a já koukám v profi prodejnách prodávaj jen ocelové
v kuchyních profiků jsem viděl také jen ocelové - nebo železné
ale nikde teflonový
Proč… toť hrozná otázka…
proč je originální wok kovový bez potahu a to co se nám vnucuje v řetězcích má různé potahy?
hrnce dtto… pokud se podíváte na to co se nabízí profesionálům je to skoro holý kov ..... žádnej titan nebo teflon či čo..

Co vy na to vysvětlí mi to někdo???

Reakce:
Florentyna
439 příspěvků 22.12.05 07:34
Nejsem profík,

ale z vlastní zkušenosti taky můžu potvrdit, že dávám přednost nerezovému nádobí. Teflonovou mám jen jednu jedinou pánev a na té si pouze manžel kuchtí víkendový hemenex. Jinak všechno, včetně palačinek a omáček, dělám v nerezu. Teflon má totiž zcela zá:,–(ní omezení - vydrží teplotu pouze do zhruba 220°C. Taková pánev se pak nedá pořádně rozpálit, takže na ní dobrý steak neuděláš, a ostatně všechno z teflonové pánve je o něco mdlejší chuti a „houbovatější“ konzistence. Stejně tak se nedají teflonem potažené plechy použít na pečení při vysokých teplotách.

Ještě k tomu nerezu - nejsem fanda Zepteru ani podobných drahých hrnců, podle mne je důležité hlavně těžké dno a kvalitní ocel a pak už se na tom vaří v podstatě samo.

Sněhurka
446 příspěvků 22.12.05 08:10
Teflonový hrnec na omáčky

jsem si koupila loni v Německu. Je to černý hliníkový hrnec, průměr 28 cm, uvnitř potažený teflonem. Od prvního vaření v něm je to můj absolutní favorit. Je naprosto dokonalý, protože v něm můžeš nechat pokrm (třeba slepici na víně, nebo boloňské ragú) klidně 2 hodiny probublávat a nic se nepřichytí. Tento typ můžu doporučit, objevuje se i v Čechách, ale je dražší než v Německu. Kdybys potřeboval ještě nějakou informaci, písni třeba soukromou zprávu. Krásné svátky a úspěšný vstup do nového roku
Sněhurka

Marjanka2
214 příspěvků 22.12.05 10:28
hrnce---- ocel,smalt, teflon....

Vařím v nerezu už víc než 30 let a souhlasím, že je nejlepší. Těžké dno vynahradí každý jiný typ nádobí. Jenom lívanečník mám těžký smaltovaný / po babičce /.

Labužník Triss
160 příspěvků 22.12.05 20:56
...

nerez s tezkym dnem, nic lepsiho neexistuje

Vali
1326 příspěvků 22.12.05 22:29
...a ještě....

… když ten nerez s těžkým dnem má to dno akutermické, ani to nemusí být Zepter, to je opravdu bezva…

Vali
1326 příspěvků 22.12.05 22:32
oprava

… akuthermické :-))) tak to asi má být správně

esmeralda
4813 příspěvků 23.12.05 01:10
Hrnce / ocel, smalt, teflon jak to je??

Jantare, nejsi jediný komu tato otázka vrtá hlavou.

I já jsem se na stará kolena konečně rozhodla poučit od odborníků.
K narozeninám jsem si přála (a dostala) pořádnou železnou pánev jako používají kuchaři v restauracích. Jsem absolutně nadšená.
Po otužení a zakouření (anglicky je to SEASON, nevím opravdu jak se to říká česky a ráda se nechám poučit) se na pánev nic nelepí. A proti teflonové má hned několik výhod:

1- Je to asi poslední pánev kterou jsem koupila (v tomto případě dostala). Vydrží navěky.
2- Již nekonzumujeme teflon, který se časem z teflonových pánví uvolňuje.
3- Dá se pořádně rozpálit, což se u teflonu nedoporučuje.

Obyčejný železný wok mám přes třicet let a nehodlám měnit. A směle tvrdím že ten kdo je spokojený s číňárnou z teflonové pánve ještě pořádné asijské jídlo neochutnal.

Snad na závěr. Zbytek mých hrců a kastrolků je nerez.

Zuzu
116 příspěvků 09.01.06 11:32
Esmeraldo,

nevis, kde ti tu zeleznou panev koupili? Divam se ted ruzne po nadobi a nevidim nic nez teflonove panve a nerez nadobi s tenkym dnem.

misapoho
135 příspěvků 09.01.06 12:57
...

Otazka neznalce - a proc se nekdy maso na nerez lepi?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.01.06 14:53
Misapoho,

na rozpálený nerez se ti maso přilepí vždycky, ale jen na chvíli, než se srazí bílkoviny. Potom se uvolní a to je známka toho, že ho máš obrátit a dělat z druhé strany.

esmeralda
4813 příspěvků 09.01.06 21:09
Hrnce / ocel, smalt, teflon jak to je?? - ZUZU

Háček je snad jen v tom, že jsem ze Sydney. Nevím kde jsi ty. Chceš-li ale adresy na sydneyské dodavatele, ráda napíšu.

Manana
1515 příspěvků 09.01.06 23:05
Jak?

Po zkušenostech používám zá:,–(ně jen hrnce litinové nebo smaltované se silnějším dnem, pekáče jakbysmet (ty ale nemají silné dno, taky na co), wok a pánve železné, které je třeba zapálit a udržovat mastné, nemýt v detergentech, jen horkou vodou. (Wok v žádném případě nemůže mít tefal a nesmí být litinový, protože musí reagovat rychle na změnu teploty a musí se rychle rozpálit tak, že posunutím kraje woku na střed hořáku musí obsah woku chytit plamenem a pokličkou se za chvilku uhasí. Z tohoto důvodu také není možno s wokem vařit na elektrickém nebo indukčním vařiči.)
V nerezu se připaluje, hliník je škodlivý a teflon už vůbec neberu, to jsou vyhozené peníze, protože v tom nejde pořádně vařit. Např. guláš se musí přeci trochu osmahnout až připéct, skoro připálit, a tohle v teflonu nejde.
Co jsem zapomněl? Jo, ty pánve. Zapomeňte na titanové, jsou zbytečně drahé. Železné pánve pánve vám udělají lepší službu za pár peněz. Železné pánve mají a vyrábějí ve všech velikostech a tvarech, i na zakázku, v Praze v Záběhlicích, bohužel si vůbec nepamatuju název firmy i když tam kupuju. Je to v ulici Záběhlická, pod křižovatkou s ulicí V Korytech, doprava odbočuje ulice K prádelně, a je to ve vratech v ohradní zdi, kde Záběhlická odbočuje dál doleva. Pánve 26 až 32 cm stojí tak kolem 200,– Kč za kus.
Nekupte to!!!

Zuzu
116 příspěvků 10.01.06 08:31
Esme, diky

ta Sydney je pro me trochu z ruky, asi spis vyuziju ty Mananovi Zabehlice, to mam bliz:-))

buraci
1136 příspěvků 10.01.06 09:00
Jak na co, jak pro koho

Mám určité podezření, že hrnce z různých materiálů se chovají různě na různých typech sporáků. Já mám sklokeramiku a jako ideální se mi jeví nerez s pořádně tlustým dnem, litina většinou nebývá ideálně rovná a jídlo se tudíž na sklokeramice nepřipravuje rovnoměrně a připaluje se. Navíc se litina na sklokeramiku nehodí kvůli možnému poškození povrchu desky. Litina se mi naopak jeví jako ideální na vaření na plynu, obvzlášť když něčemu potřebujeme dát pořádný švunk. Nerez asi bude na plynu opravdu mít tendence k připalování, zdá se mi, že pro vaření v nerezu je lepší postupný nárůst teploty, jako při vaření na sklokeramice. Teflon si myslím, že je vhodný pro pro krátkodobé začátečnické období bez nějakých experimentů, aby se člověku vaření neznechutilo. Tak to je můj názor amatéra, tak mě nebijte.

Ivo
1045 příspěvků 10.01.06 11:05
Jsem rád, že se diskutuje i na toto téma...

…já patřím mezi zvrhlíky, kteří používají všechny typy nádobí (včetně teflonu - fůůůj) a jeho výběr se řídí různými pravidly. Velmi oblíbené mám nerezové s tzv. hrubým dnem - tu bych měl ale jednu poznámku - ne vždy se hodí neboť hrubé dno má obrovskou tepelnou setrvačnost a když někdy ohřev „přepálíme“ (ve smyslu „přeženeme“), tak máme plné ruce práce, abychom s obsahem nemuseli do výlevky (např. červená mletá paprika je náchylná na „spálení“, apod.).

A ještě lehce odbočím - měl jsem v poslední době možnost intenzívně sledovat TV Paprika (kanál věnovaný vaření) a jeden z pořadů má název Nahoře na hoře. Hlavním aktérem tam je mladý turista „fanatik do vaření“. A vaří, jak jinak, v kotlíku. Píšu o tom proto, že mě podobný způsob přípravy některých jídel nadchnul a že jsem si při této diskuzi o nádobí uvědomil, že ještě nejsem majitelem něčeho podobného, takže na jaře asi dojde k zakoupení kotlíku a hurá na různé guláše, perkelty, ragú, smaženice a jiné dobrůtky. Už si vybavuji onu fajnovou vůni a chuť vaječiny připravené v přírodních podmínkách z domácích vajec a to takovým způsobem, že umíte rozlišit bílek i žloutek a řádně ji zasypete mladou pažitkou - mňááám.

marmelada
1643 příspěvků 10.01.06 13:05
Kotlík - Ivo

Můj manžel nedá na kotlík dopustit, je to jeho oblíbená nádoba na vaření. Vaří v něm na ohni od jara do podzimu všechno, co jde. Je pravda, že i obyčejný buřtguláš z něj chutná tak nějak jinak. Ještě tip - u nás jsou k sehnání jen hlíníkové kotlíky a pak za nekřesťanksé peníze nerezové v prodejnách pro horolezce, ale na maďarských hranicích prodávají stánkaři výborné železné kotlíky všech velikostí i s trojnožkami za slušné peníze.

Manana
1515 příspěvků 10.01.06 21:05
kotlík a varné sklo

jsou dva materiály, na které jsem zapomněl.
Kotlík je fantastická věc, musí být železný. Já jsem si kdysi přivezl jeden nádherný z Bulharska. Dokonce jsem na kotlík vydal kuchařku (Kotlík a jehla, Práce 1990). A wok je vpodstatě kotlík.
Dalším je varné sklo - mísy s poklopem do trouby, v těch se nádherně peče, zapéká a gratinuje.
Ta litina na sklokeramiku opravdu nejde, ale to je už úplně jiné vaření.

buraci
1136 příspěvků 11.01.06 08:45
Jeste keramika

Sklo je na zapekani vyborne, ale osvedcila se mi i keramika Emile Henry, ta navic moc pekne vypada.

Jinak ke sklokeramice: Ja ji nechci nijak propagovat, plyn je plyn. Akorat, ze k nam plynovod nejak nedotahli, takze co nam zbyva. Slo mi o to, ze pri vyberu nadobi musime uvazovat, jaky typ ohrevu budeme pouzivat.

DanaJ
1136 příspěvků 11.01.06 10:38
Mám většinu nádobí nerez...

…starší po babičce a vařím na elektrický plotýnká s el. troubou. Nyní doplňuji Zepterem. Je vynikající a nedám na něj dopustit. Jeho síla dna je bezkonkurenční včetně silných stěn. Je dokonale akumulační. Určitě uspoříme za elektřinu. Líbí se mi, že i když je Zepter drahý, tak že se dá nakupovat na splátky, je tedy dostupný pro všechny. Nevadí mi vysoká investice do nádobí které mám napořád. Mám od Zepteru zatím WOK a pánev (od babičky 3 hrnce).
Do trouby strkám hliníkovou husičku potaženou nějakým nepřilnavým povrchem. Mám na ní skleněné víko. Peču v ni, zapékám i dusím maso, brambory, zeleninu i různé slaďoury - třeba teď naposled rýžový nákyp. Husička je vynikající i když něco trošku připálím, tak to jde umýt bez problémů.
Také strkám do trouby zapékací misky. Taky bomba. Ale s tím připalováním žádná sláva. To jde špatně dolů, ale zase se odmáčí lépe než připálený nerez. Mám potom formu na bábku a dort v jednom né s teflonem. Dále obyčejný plech na pečení cukroví, ten černý starý.
Sklo na vaření a pečení zatím nepoužívám a ani nevím, jestli si ho do budoucna pořídím.
Na otevřeném ohni griluji u kamarádky na roštu, který je vytvořen z roštu z trouby a je to mňamka. V kotlíku jsem vařila jen jednou a to bylo v Rakousku na plynovém vařiči a byla to docela stranda. Styl vaření mi přijde úplně stejné jako na sporáku. Ale určitě by to chtělo jiný než hliníkový, jidlo bylo cítit trošičičku hliníkem. Určitě vyzkouším někdy nad otevřeným ohněm.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.01.06 13:23
Souhlas,

Varné sklo je skutečně jednička. Mám ale nějaké zábrany a bojím se použít je na plynovém sporáku, byť mám rozptylovač plamene. Na sporák mám nejraději hlubokou pánev s teflonem a skleněnou poklicí a na vaření ve vodě 25 let starý smalt (ještě z výbavy)
Buraci, ačkoliv je kousek od nás kompresorovka plynovodu, plyn zaveden není a nebude. Než elektriku, mám sporák na propan-butan. Jaká překvapení ale zažívám za tuhých mrazů, nebo ve finiši nedělního oběda…

Manana
1515 příspěvků 12.01.06 00:15
Sklo

na plyn opravdu nejde, a domnívám se, že nějaká mřížka to teplo nezredukuje. Mně by to určitě hned někde prdlo a byl konec vaření a začátek práce s čištěním sporáku, jako když se mi u sporáku BOSCH zlomil už podruhé na debilním místě spojený obvodový „drát“, a všechna sekaná se mi vytlemila dovnitř do trouby i s dvěma litry omáčky.

Alu
147 příspěvků 30.12.06 11:07
zapálení pánve

Prosím, co je přesně za úkon „zapálení pánve“, o kterém Manana píše v příspěvku z 9.1.06? Jak se to dělá? Objednala jsem si železné pánve a nerada bych si je zničila neodborným zacházením. Díky za odpověď.

Manana
1515 příspěvků 30.12.06 18:44
Zapálení pánve neboli seasoning

Pánev umeješ v jaru a odmastíš ji od těch vyjetejch motorovejch olejů, kterejma je konzervovaná.
Pak ji na sporáku nejlépe plynovém (na ostatních to ani nejde, protože to chce otevřený plamen) po celé ploše rozpálíš, připravíš si papírové ubrousky a olej a lžíci ho do pánve naleješ a krouživým pohybem ho rozprostřeš po vnitřku pánve a počkáš, až se pánve začne kouřit. Stáhneš pánev mimo oheň, zbylá místa vnitřku a venek pánve potřeš olejem papírovým ubrouskem, do kterého se ti vsákne zbylý olej zevnitř. Necháš trochu vychladnout a pak ubrousky pánev vytřeš, že zůstane lehce mastná.
Až příště skončíš práci s pánví (může se stát, že tam budou přípečky nebo se ti odmastí závěrečnou omáčkou z čínského pokrmu), tak ji nikdy nedři nožem nebo drátěnkou nebo pískem nebo abrasivními houbičkami. Klidně ji celou na nějakou chvíli ponoř do horké vody, až se odmočí, tak ji hadrem umej. Nikdy takovou pánev nemej v jaru nebo něčem podobném! Umytou pánev vytři utěrkou dosucha, rozpal hořák a pánev dobře prohřej, lepší je vyšší teplota než nižší. Rozpálenou pánev celou zas potři olejem, nech trochu vychladnout a vytři papírovejma ubrouskama. Za půl roku takového používání máš pánev vypálenou, zakalí se, získá černohnědou barvu, nerezaví a nepřipaluje se na ní.
A nezapomeň na tuhle radu: jednou použiješ jar a půlroční práce je v čudu!

Alu
147 příspěvků 31.12.06 05:01
Zapálení pánve neboli seasoning

Manano, moc děkuji za podrobnou odpověď. Přeji Tobě i ostatním labužníkům příjmeně prožitý Silvestr a celý příští rok hodně kulinářských i jiných úspěchů.

Tomáš4
1 příspěvek 22.11.12 17:08

Dobrý den,
probíral jsem se spoustou témat, diskuzí a článků a došel jsem k závěru, že mimo mnoho jiného je i správná litinová pánev nezbytným vybavením každého, koho to v kuchyni baví.

2Manana: Nevíte, kde se dají nyní tyto pánve koupit? Funguje ještě Vámi doporučovaná výrobna nebo jste objevil již něco lepšího, popřípadě online?

Dával jsem i otázku na toto téma na forum pana Cuketky:
http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…
Ale tam všichni doporučují jen předražené tovary od firmy de Buyer nebo pak velmi drahé švédské litiny.

Myslím ale, že právě poctivý nepředražený kus železa by měl po seasoningu splnit úkol dostatečně.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz