Když jsem měla děti malé, tak jsme se sousedkou hrozně experimentovaly, neb jsme byly obě na mateřské a tudíž měly dost času. Odněkud jsme vylovily recept na hrachové kostky - údajně to měl být recept, který se dělal v čínském zakázaném městě pouze pro císaře a jeho rodinu. Pamatuji se, že to stálo opravdu za to, i když podle receptu by to jeden neřekl. Myslím, že základem byl jemně rozmixovaný vařený loupaný hrách, který se přidával do pěny ze zloutků, másla a cukru. Ale bohužel již recept nemám, neobjevil jej někdo?
Hrachové kostky
500 g hrachu bez slupek, 350 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, asi
1 a 1/2 l vody, tuk na vymazání formy ( olej ). Vodu přiveďte do varu, pak
přidejte hrách a jakmile voda začne znovu vařit, oheň ztlumte a zvolna
vařte asi 2 hodiny. Pěnu, která se při vaření vytvoří, odstraňte, ale
hrách nemíchejte. Za 2 hodiny, až bude z hrachu řídká kaše, přidejte
cukr, promíchejte, odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout. Pak hmotu
propasírujte přes husté síto, dejte ji do teflonové pánve a smažte za
stálého míchání tak dlouho, dokud se část tekutiny neodpaří a hmota
nezhoustne. Na zkoušku hustoty použijte vařečku: hmotu naberte a nechte ji
stékat do pánve. Správně hustá vytvoří na povrchu kopečky, které pomalu
mizí, řídká se roztéká. Po odpaření vody odstavte z ohně, formu
vymažte olejem, naplňte hmotou, uhlaďte stěrkou a přikryjte pečícím
papírem. Nechte 5-6 hodin chladit v ledničce. Pak vyklopte a ozdobte
kandovaným ovocem. Kostky mají tak jemnou chuť, že se rozplývají na
jazyku.
Opsáno z Obrazové kuchařky Panoramy 1988, nikdy jsem nezkoušela
Asi jsem spletla dva recepty dohromady. Ale císařské kostky, to je to, co nám tak chutnalo. Nevěřili byste, jak to je lahodné. Druhý recept byl nikoli z Číny, ale podstata byla nahrazení mouky v dortovém těstě vařeným prolisovaným hrachem či fazolemi. Vida, jak paměť po povzbuzení funguje! Ještě jednou díky.