Možná jsme doma úchylní, ale k smrti máme rádi morek. Prosím, máte
tip na nějaké fajn jídlo za morku?
Zatím ho zbožňujeme na čerstvém chlebu.
Hovězí morek
Morkové knedlíčky
3-4 pěkné morkové kosti, 1 houska, polévková lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1 dl mléka,2 stroužky česneku, polévková lžíce nasekané petrželky, trochu muškátového květu, pepř, sůl a storuhanka podle potřeby.
Pokrájenou housku zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem a necháme vsáknout. Nakrájíme syrový morek, poprášíme moukou a jemně rozetřeme. Do houskové směsi vmícháme utřený česnek, sůl, pepř, muškátový květ, petrželku a morek. Směs promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Mokrýma rukama tvarujeme malé knedlíčky,které vložíme do vroucí polévky a vaříme 4 minuty.
my jsme se s tatinkem „prali“ o chleba s morkem. Podle nas, to byl ten nejlepsi zpusob, jak si jej vychutnat.
Aničko, Kuhtíku, moc vám děkuji za recepty!!
Soňo, my se o ten morek doma taky pereme. Děcka neděcka
ja som ti recepis neposlala, ale môžem poslať samotné kosti…my to
vyhadzujeme.
Niekde som sa stretla s knedlíčkami, kde sa pred prípravou knedličiek,
vytápal. Asi nemá zmysel hľadať ho, že?
To už naozaj nemá zmysel
Manžel od stolu na Tebou nevěřícně kroutí hlavou, jak můžeš něco
takového vyhazovat.
je pro mne za odměnu ! Jen tak vyklepnutý na kousek chleba a posolený. Knedlíčky jsou skvělé, ale ten morek na ně nikdy nezbyde, protože se sní s tím chlebem. Žádný jiný recept, kde by tahle lahůdka dominovala, mne zrovna nenapadá.
Jakykoliv recept muze byt vynikajici, ale VIP je pouze jeden (podle mne) a to
s cerstvym chlebem a soli.
Anicko, mne place srdicko nad vyhozenymi morkovymi
„kostickami“. Muj tatinek se urcite „obraci …“!
P.S. Prali jsme se také o biskupa!
všetky vyvarené kosti s morkem, aj biskup, odteraz budú odkladané a zhromažďované v mrazničke a čakať na prípadných návštevníkov - labužníkov zo zahraničia…[:)
Pokud se dobře pamatuji (momentálně nemám k dispozici odbornou literaturu, abych osvěžila svoji sklerózu) milánské rizoto se kromě použití šafránu vyznačuje i tím, že se do základu vyškvaří hovězí morek. Ale krajíček chleba s čerstvě uvařeným morkem a posolený - to byla pochoutka mého dětství.
a našla jsem ještě předpis na
Morkový svítek (Anuše Kejřová)
Na míse třeme 3 dkg očištěného, kostiček zbaveného morku se
2 lžícemi mléka, 1 žloutkem, špetkou soli a trochou strouhaného
muškátového oříšku. Pak přidáme 4 dkg jemně strouhané housky a je-li
hmota řidší, přidáme 1 lžičku mouky. Pak zamícháme do hmoty ze dvou
bílků hodně tuhý sníh. Vše zlehka promícháme, hmotu rozetřeme na
větší omeletní pánev, dobře vytřenou slaninou a upečeme ve vyhřáté
troubě do zlatova. Porochladlý krájíme na menší kostečky a podáváme
k polévce v mušlích.
Poznámka: Vzhledem k tomu, že tehdy neměly omeletní pánve rukojeti
z umělé hmoty, tak dáváme pozor na to, aby se jednalo o nádobí vhodné
do trouby - jinak
ty biskupa tiež? Ja ho vyhadzujem a nedávam ani psovi - ten úplný koniec
je samý tuk…
Takže už viem, aké darčeky prinesiem na zraz!
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
