Hovězí maso

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
petrunka
102 příspěvků 24.11.08 10:53
Hovězí maso

labužníci, ráda bych Vás poprosila o pomoc.
Strašně ráda vařím, je to fakt největší relax vždycky večer po práci. Nicméně mám jednoho strašáka a to je hovězí maso. Ač ho mam děsně ráda - na pořádnej steak nic nemá - tak to neumím připravit doma !
Včera jsem zakoupila maso, jmenovalo se „steakove maso“, že jako udělám steaky. Hodila jsem to na rozpálenou pánev, za chvíli to plavalo ve vlastní šťávě, což už je myslím problém a nakonec to bylo děsně tuhý. Ke křehkému steaku v restauraci to mělo fakt daleko Na pánvi to bylo tak 15 minut.
Minulý týden jsem zakoupila roštěnou, nakrájela jsem to na nudličky a dělala čínu a taky to bylo tuhý.
To se na takový jídla musí vždy kupovat jen hovězí svíčková?? Nebo všechno dělat v papiňáku??
Jak tedy spravně připravit hovězí maso? Chtěla bych to umět
díky předem za Vaše tipy.

Reakce:
kamilio
551 příspěvků 24.11.08 12:49
hovězí - petrunka

Kupuj přednostně maso z mladých býků (cca 14 - 24 měsíců), či jalovic (14 - 20 měsíců) v tuzemsku vykrmených a poražených (tuzemské zvíře má písmenný kód CZ). Řiď se povinně uváděnými údaji na štítku. Nekupuj maso v akcích. Každé maso, a tedy i kvalitní hovězí, potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů v mase, které zaručí jeho křehkost a chutnost. Doba zrání je u různých mas různě dlouhá, hovězí maso by mělo, dle odborných doporučení, zrát cca 10 dní. Vyzrálé maso je 2 - 3× křehčí, než maso nevyzrálé a proto lze doporučit, abychom si kvalitní hovězí maso koupili cca 1 týden před jeho kulinářským využitím. Koupené maso doma pouze mechanicky dočistíme, zabalíme velmi natěsno do potravinářské folie a v lednici (ne v mražáku!!!) ho můžeme nechat dalších 5 - 10 dnů dozrát, bez obavy, že se zkazí.

Eja
3837 příspěvků 24.11.08 12:42
Hovězí maso

v minutkové úpravě je asi nejenom Tvůj strašák.
Zcela jistě je 15 minut na pánvi moc dlouho ( pokud to nebyla půlkilová flákota), zřejmě málo rozpálená pánev a asi i málo kvalitní maso a možná jsi ho posolila ?
Steaky ( dostatečně vysoké) - z býka !! a mladého. Z krávy minutku neuděláš. Prospěje odležení po potření olejem, NESOLIT!! Pánev pokud možno s tlustým dnem, hodně rozpálená, pokud jsou steaky potřené olejem, nemusí se už na ni dávat olej, při obracení NEPÍCHAT do steaku, max. tři minuty po každé straně a pak na cca 5 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. S KVALITNÍM masem úspěch skoro zaručen.

Moje vlastní zkušenost - sázka do loterie.
( poslední minutkový stroganov z bio roštěnce skončil na hodinu v papiňáku a stejně nic moc )

Eja
3837 příspěvků 24.11.08 12:53
Petrunko,

jakmile se Ti stane, že steak z hovězího začne v pánvi plavat, tak tím pokus o šťavnatou minutku definitivně končí, pokud se maso nezatáhne žárem okamžitě, zbývá přejít k jiné technologické úpravě, t.j. dušení

Sněhurka
446 příspěvků 25.11.08 08:07
Petrunko,

když kupuji maso na steak tady doma, tak výhradně pravou svíčkovou. Mám osvědčeného řezníka a ještě se mi nestalo, že by bylo maso nekvalitní.
V zahraničí se dá koupit minutkové hovězí i z jiné části býka a je taky v pořádku, ovšem tady to raději nezkouším. Šťastnou ruku při výběru masa, pohodovou přípravu a následně dobrou chuť
SněhuLenka

Manana
1515 příspěvků 25.11.08 09:35
Petrunko,

hovězí maso z evropského dobytka je na minutky mimo svíčkovou tvrdé jak podešev, s tím se nedá nic dělat, a může to být třeba specielní francouzské plemeno na steaky.
Americké hovězí je jiné, zejména jihoamerické, na stojato se pozná podle hrbu na šíji. Z tohoto dobytka je maso poživatelné na minutku ze všech částí, a navíc je chutné. Mimochodem, tomu hrbu říkají Brazilci cupim, a je to to nejlepší maso z hovězího dobytka, nejhorší je snad ta svíčková, protože je suchá a skoro bez chutě. A dobrej je taky bizoň!!

bona
2416 příspěvků 25.11.08 10:26
Petrunko,

podívej se na Šárčiny stránky, je tam pěkný článek o přípravě bifteku. B.

petrunka
102 příspěvků 25.11.08 15:01
hmm...

to jsou všechno poměrně zajímavé rady. Ještě kouknu k Šárce na stránky, ale zatím z tohoto se mi nejvíc líbí to zakoupené maso zabalit do folie a nechat několik dní „dojít“… to je takový nejmíň pracný
A jinak mám pocit, že nelepší by bylo koupit pravou svíčkovou, aby byla alespoň nějaká jistota. To mi ale přijde poněkud drahá záležitost na mé experimenty.
No uvidím, každopádně všem díky.

petrunka
102 příspěvků 25.11.08 15:17
tak u Šárky..

je to na dlouhé čtení ! na to budu muset kouknout někdy v klidu, ne v práci :) ale z rychlého pohledu na ten článek je mi jasné, že na biftek prostě nemám… sporák máme elektrickej, zrovna dvakrát rozžhavit nejde, pánev mám taky nic moc.. a kde sehnat to správný maso z amerických býčků taky nevím. no nic, furt tu jsou restaurace

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz