labužníci, ráda bych Vás poprosila o pomoc.
Strašně ráda vařím, je to fakt největší relax vždycky večer po práci.
Nicméně mám jednoho strašáka a to je hovězí maso. Ač ho mam děsně
ráda - na pořádnej steak nic nemá - tak to neumím připravit doma !
Včera jsem zakoupila maso, jmenovalo se „steakove maso“, že jako udělám
steaky. Hodila jsem to na rozpálenou pánev, za chvíli to plavalo ve vlastní
šťávě, což už je myslím problém a nakonec to bylo děsně tuhý. Ke
křehkému steaku v restauraci to mělo fakt daleko Na pánvi to bylo tak
15 minut.
Minulý týden jsem zakoupila roštěnou, nakrájela jsem to na nudličky a
dělala čínu a taky to bylo tuhý.
To se na takový jídla musí vždy kupovat jen hovězí svíčková?? Nebo
všechno dělat v papiňáku??
Jak tedy spravně připravit hovězí maso? Chtěla bych to umět
díky předem za Vaše tipy.
Hovězí maso
Kupuj přednostně maso z mladých býků (cca 14 - 24 měsíců), či jalovic (14 - 20 měsíců) v tuzemsku vykrmených a poražených (tuzemské zvíře má písmenný kód CZ). Řiď se povinně uváděnými údaji na štítku. Nekupuj maso v akcích. Každé maso, a tedy i kvalitní hovězí, potřebuje před kuchyňskou úpravou vyzrát. Jde o celý komplex procesů v mase, které zaručí jeho křehkost a chutnost. Doba zrání je u různých mas různě dlouhá, hovězí maso by mělo, dle odborných doporučení, zrát cca 10 dní. Vyzrálé maso je 2 - 3× křehčí, než maso nevyzrálé a proto lze doporučit, abychom si kvalitní hovězí maso koupili cca 1 týden před jeho kulinářským využitím. Koupené maso doma pouze mechanicky dočistíme, zabalíme velmi natěsno do potravinářské folie a v lednici (ne v mražáku!!!) ho můžeme nechat dalších 5 - 10 dnů dozrát, bez obavy, že se zkazí.
v minutkové úpravě je asi nejenom Tvůj strašák.
Zcela jistě je 15 minut na pánvi moc dlouho ( pokud to nebyla půlkilová
flákota), zřejmě málo rozpálená pánev a asi i málo kvalitní maso a
možná jsi ho posolila ?
Steaky ( dostatečně vysoké) - z býka !! a mladého. Z krávy minutku
neuděláš. Prospěje odležení po potření olejem, NESOLIT!! Pánev pokud
možno s tlustým dnem, hodně rozpálená, pokud jsou steaky potřené olejem,
nemusí se už na ni dávat olej, při obracení NEPÍCHAT do steaku, max. tři
minuty po každé straně a pak na cca 5 minut do trouby vyhřáté na
200 stupňů. S KVALITNÍM masem úspěch skoro zaručen.
Moje vlastní zkušenost - sázka do loterie.
( poslední minutkový stroganov z bio roštěnce skončil na hodinu
v papiňáku a stejně nic moc )
jakmile se Ti stane, že steak z hovězího začne v pánvi plavat, tak tím pokus o šťavnatou minutku definitivně končí, pokud se maso nezatáhne žárem okamžitě, zbývá přejít k jiné technologické úpravě, t.j. dušení
když kupuji maso na steak tady doma, tak výhradně pravou svíčkovou. Mám
osvědčeného řezníka a ještě se mi nestalo, že by bylo maso
nekvalitní.
V zahraničí se dá koupit minutkové hovězí i z jiné části býka a je
taky v pořádku, ovšem tady to raději nezkouším. Šťastnou ruku při
výběru masa, pohodovou přípravu a následně dobrou chuť
SněhuLenka
hovězí maso z evropského dobytka je na minutky mimo svíčkovou tvrdé
jak podešev, s tím se nedá nic dělat, a může to být třeba specielní
francouzské plemeno na steaky.
Americké hovězí je jiné, zejména jihoamerické, na stojato se pozná podle
hrbu na šíji. Z tohoto dobytka je maso poživatelné na minutku ze všech
částí, a navíc je chutné. Mimochodem, tomu hrbu říkají Brazilci cupim, a
je to to nejlepší maso z hovězího dobytka, nejhorší je snad ta
svíčková, protože je suchá a skoro bez chutě. A dobrej je taky
bizoň!!
to jsou všechno poměrně zajímavé rady. Ještě kouknu k Šárce na
stránky, ale zatím z tohoto se mi nejvíc líbí to zakoupené maso zabalit
do folie a nechat několik dní „dojít“… to je takový nejmíň
pracný
A jinak mám pocit, že nelepší by bylo koupit pravou svíčkovou, aby byla
alespoň nějaká jistota. To mi ale přijde poněkud drahá záležitost na mé
experimenty.
No uvidím, každopádně všem díky.
je to na dlouhé čtení ! na to budu muset kouknout někdy v klidu, ne
v práci ale z rychlého pohledu na ten
článek je mi jasné, že na biftek prostě nemám… sporák máme
elektrickej, zrovna dvakrát rozžhavit nejde, pánev mám taky nic moc.. a kde
sehnat to správný maso z amerických býčků taky nevím. no nic, furt tu
jsou restaurace
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
