hospodská svíčková

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eleeen
1127 příspěvků 19.09.06 11:05
hospodská svíčková

Máte někdo recept??? Ta domácí se smetanou, jak ji dělá máma nemusím. Já vím, že se v hospodě určo dělá z nějakého polotovaru, ale je prostě božííí.
Bunter mě naučil nepřekonatelný hospodský guláš a tak bych ho tímto chtěla poprosit, zda neumí i hospodskou svíčkovou… Buntere, smiluj se nade mnou!

Anebo někdo jiný, ale někdo, kdo tady nebude psát tříhodinové pojednání o guláši bez receptu.

Děkuji všem.

Stránka:  1 2 Další »
Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 19.09.06 18:06
Eleeen...

…a uměla bys vyjádřit onen rozdíl mezi tou maminčinou svíčkovou a svíčkovou v hospě? U guláše si to umím představit, ale svíčkovou si tam nedávám, tak netuším…

 
penda
4752 příspěvků 19.09.06 18:48
Eleeen,

za hodinku se ozvu, pokud nebude někdo rychlejší, a recept Ti písnu ;o)

 
Vali
1326 příspěvků 19.09.06 19:52
Eleeen

už si zkoušela Vitanu - dělají rajskou a svíčkovou v pytlíku, třeba bude té hodpodské podobná.

 
penda
4752 příspěvků 19.09.06 23:51
tak už jsem tady...

1 kg zadního hovězího, slanina, sůl, 100 g sádla nebo margarinu, 80 g mrkve, 80 g celeru, 40 g petržele, 100 g cibule, celý pepř, tymián, nové koření, bobkový list, citron (50 g), cca 50 g octa, 30 g cukru, 50 g másla, 150 g hladké mouky, 500 g 12 % smetany, cca 700 g vody

Opláchnuté díly masa protkneme slaninou a osolíme. Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je v základu opečeme a podlijeme mírně vodou. K masu přidáme rozmačkaný pepř a nové koření, bobkový list a tymián a pečlivě opláchnutý citron nakrájený na plátky, zastříkneme octem, přikryjeme a maso dusíme (pečeme pod poklicí) doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodu. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou zásmažkou připravenou z másla a mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme za občasného promíchání nejméně 20 minut. Během varu přidáme smetanu. Omáčku procedíme, ochutíme solí, octem a cukrem a znovu krátce povaříme. Vhodnou přílohou jsou houskové nabo karlovarské knedlíky, široké nudle nebo špagety, brusinkový či klikvový kompot a řez citronu.

Eleeen, místo čerstvé zeleniny se často dává zmražená a omáčka se dělá z polotovarů od Maggi, Knorru atd. s přidáním 33 % smetany (např. na 1 kg masa cca 50 g tuku, 1400 g vody, 180 g polotovaru a 300 g smetany, kdy se maso dusí s polovinou uvedené dávky polotovaru rozmíchané v cca 2/3 dávky vody a až je maso hotové, tak se přidá zbývající polovina rozmíchaná ve zbytku vody, ještě se to povaří, přilije se smetana a kraťoulince se to povaří a je to) … ;o)))

 
Eleeen
1127 příspěvků 20.09.06 07:21
Ivo,

mě to připadá, jakoby tam snad ani ta smetana nebyla. Omáčka je dohněda s romixovanou či propasírovanou zeleninou (jak kde). Tak mám podezření, jestli ji jenom nezahustí tmavou zásmažkou nebo tak něco. Právěže NEVÍM, proč je taková. Doma ji máme světlou, plnou smetany. Ach jo. Budu muset v nějaké hospodě podmáznout kuchaře…

 
Ivo
1045 příspěvků 20.09.06 08:11
Hospodská svíčková...

Já se snažil také pátrat, ale faktem je, že jsem příliš úspěšný nebyl. Na nějaké odchylky od učebnicového receptu jsem narazil jen ve dvou případech - jednak to byl přídavek hořčice, která by to mohla barevně i chuťově posunout jinam a druhak jsem potkal jiný návod, kde se maso na svíčkovou uvařilo extra (pak se přidávalo k omáčce) a omáčka se vyráběla bez masa, kdy se ona zelenina podlévala vývarem z masa (to by mi pro svoji jednoduchost na tu hospodu pasovalo).

Já osobně jsem se už 2× dostal do situace, kdy jsem to se zeleninou poněkud přehnal a pak už nebylo nutné zahušťovat a ani smetanu přidávat, ale to už s klasickou svíčkovou mělo málo společného (ale bylo to také vynikající).

A jinak, jistou možnost TARGET = _new pátrání jsme již pros…

 
Ivo
1045 příspěvků 20.09.06 13:22
A zase Tě nenadchnu...

…při takovém lehkém suchání jsem ještě zjistil a tak hlásím, že někdo ve finále přidává ještě tyto pochutiny:

  • sýr Lučina
  • jahodová marmeláda
  • červené víno
  • povidla
  • worcestr
  • malá štamprle rumu
  • karamel ze dvou lžic cukru

Tak, a nyní si vyber…

 
cognac
10 příspěvků 28.09.06 16:38
...

Labužníci rádi svíčkovou z hospody ???

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.09.06 19:41
Hospodská svíčková,

v první řadě dělá chuť množství, doma, když děláš třeba pět porcí, tak hospodskou chuť nedocílíš :-), dělali jsme ji v troubě ve velikém pekáči, dost přismahlá zelenina se pasírovala přes špičák, tmavá jíška se ředila mlékem, ale trochu smetany se také přidávalo, pak také záleží na chuti kuchaře :-). Stejné je to s gulášem, či třeba s moravskými vrabci atp. A pokud ji v té vaší hospodě vaří tak dobrou, tak je zbytečné se ji učit :-)))))

 
jantar
170 příspěvků 07.10.06 20:04
optal jsem se a ...

maso peče v hrnci ---
t.j. pul kastrolu cibule + tuk osmahnout
když cibule sklovatí rychle tom orestruji maso - minutu
a zaleje se vařící vodou do půlky pak se vaří
a občas otácí a dolévá voda
maso získá kurčičku - hnědou
cca po hodině maso ven to zbylo se rozmixuje a vzníkne UHO
UHO - univerzální hnědá omáčka
a ta se pak zpracuje dle libosti na cokoliv…
od svíčkové po rajskou

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 09.11.06 11:40
...

Když jsem četla tuto diskusi, tak jsem se musela usmívat pod „fousy“. Dvacet let jsem pátrala po tomto tajemství a nakonec jsem se dopátrala - ale čirou náhodou. Loni v naší hospůdce jsme vdávali naši nejstarší dceru. Je to malá vesnice, hospodský je kamarád a jeho maminku, která tam vaří znám už skoro dvacet let. Vymysleli jsme atypické menu - krůtí roládu a tak jsem den předtím byla v kuchyni hospody přehlédnout připravenost pohoštění zhruba pro 100 lidí. A ejhle. Zároveň se tam připravovala svíčková na druhý den (neříkejte to nikde!!!). Takže hospodská svíčková se peče na cibuli a kořenové zelenině - cibule hodně, zeleniny méně, na másle nebo Heře. Přidávají granulovanou citronovou kůrů.Používají tam takový ten patentní pekáč s víkem. Ale zkoušela jsem to v normálním pekáči přiklopeném a jde to taky. Když je maso měkké, tak se cibule se zeleninou vydusí na tuk, zasypou hladkou moukou, zalijí vodou, rozvaří, nakonec rozmixují (propasírují) a nakonec nechají přejít varem zakysanou smetanu. Dochucuje se glutasolem a hořčicí - ale s citem. Jejich svíčková je opravdu ta pravá hospodská - jenom když se dělají tak 4 porce, tak pozor na množství smetany - tak vrchem lžíci. No - a od loňska ji takto dělám a mám úspěch.
Samozřejmě, že se peče s divokým kořením, maso je prošpikované a osolené - to jsem ani neuváděla, protože který Labužník by pekl nesolené maso a nekořeněné maso, že?

 
karminek
757 příspěvků 12.11.06 18:50
...

Nechci véto diskusi nikoho napadnoout,ale ty příklady svíčkové co tu jsou napsaný.To je prostě hnus.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.11.06 19:08
Karmínku,

potěš nás a dej nám nahlédnout pod pokličku , jakpak ji vaříš ty ?

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 15:24
...

Rád vám napíšu jak jí dělám já.( podle receptur teplých pokrmů).
Jenom mě rozčílily některé ingredience lkteré když jsem viděl,že je někteří kuchaři podle vás dávaj do svíčkový.Prostě se mi normálně zvednul tlak.

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 15:29
...

Například to co tady popsal Jantar .
Takhle vidět že svindu připravuje kuchař tak mu okamžitě ulevím(pomalu ho budu mučit za urážku svíčkový) a zprovodím ho ze světa.

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 15:32
eleenko

Něco jako polotovar na svíčkovou jsem již někde viděl,ale tam to přidávjí když svindu nemohou dochutit.
Ono termín hospodská svíčková je problém.Jak jsem již napsal existuje norma v knize receptury teplých pokrmů,ale mnohokrát jsem se setkal s fantazií kuchařů(většinou lajdáckou)že to cojsem musel pozřít bylo otřesné.
Když se začtu do některých možností v této diskuzi tak Vladka by mi byla asi nejblíž,ikdyž zase ne tak blízko.

 
Fabujan
150 příspěvků 13.11.06 15:48
Karminek,

kápni božskou (ako vy Češi hovoríte) a hoď nám, hladným po „echt“ receptoch, receptík na tú sviečkovú.

 
Labužník handula02
634 příspěvků 13.11.06 15:56
Karminku,

já také svíčkovou dělám v troubě, co je na tom špatného?? Asi je to tak, jako můj bratr řezník nejí párky a měkké uzeniny, prý je tam všechno, jen né co tam má být. No a já miluju sýrové párky.
Někdy se člověk nají lépe ve venkovské hospodě, nežli v nějakém nóbl podniku.

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 16:02
Handul

to že děláš svíčkovou v troubě mi vůbec nevadí.To dělaj doma skoro všichni.Ale tohle je o" hospodské svíčkové"a vysloveně mě vytočolo pár věcí ,které nejsem schopen zkousnout.Ty věci prostě svědčí o lenosti těch hospodskejch kuchařů.

 
Labužník handula02
634 příspěvků 13.11.06 16:08
Karmi,

prosímtě nerozčiluju se, život je krátkej…

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 16:14
handul

Já vím ale prostě se povedlo:-)))))))))))))
už budu hodnej
F.A.K.T.

 
Fabujan
150 příspěvků 13.11.06 16:25
Sviečková

robená v trúbe? Som už stará dosť, ale toto počujem prvýkrát. Guláš v trúbe som tu zaregistrovala, ale so sviečkovou ste ma dorazili.

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 16:33
...

Ale jo dá se to.Ikdyž já ji nejraděj dělám tzv.hrncovou.
V troubě bych jí dělal kdybych chtěl udělat méně omáčky.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.06 17:23
Svíčková.....

tak jak jsem se ji naučila od své maminky, jedině v troubě, vařená v hrnci mně přijde taková jalová chuť. Ale tak jak se říká, proti chuti …žádný dišputát…dávám hodně syrové zeleniny, žádná mražená a pěkně propasírovaná, aby byla hladká.

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 17:31
Bedlí

Čerstvá zelenina je čerstvá zeleninaale pokaždé jí nemáš po ruce.
A jak říkáš že v hrnci má svinda jalovu chuť to s tebou asi nesouhlasím,záleží na tom jak si pohraješ se základem.Prostě ho nesmíš odfláknout.trpě­livost se základem se ti vyoplatí ve finálním výrobku.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.06 19:00
Karmínku :-)

už jsem tady někdy psala, že hospodské receptury by měly maminky dávat dcerkám jako svatební dar, vařím už spoustu let a nedám na ně dopustit :-)
Je ale pravda, že znám kuchaře, kteří si dělají karamel do svíčkové, ba i do rajdy, někteří i přidávají worčestr. Ale nejlepší svíčkovou jsem zatím jedla jen od mojí maminky, ta dělala nažloutlou s kousky zeleniny a od svého kamaráda, letitého kuchaře, vyhlášeného přes hotovky, ten ji dělá tmavší, pasírovanou. Nejlepší by bylo udělat sraz s ochutnávkou :-)))) Měj se a ať hostům šmakuje :-)

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 19:42
Dando

Skoro mi mluvíš z duše.Sice karamel si do svindy nedělám,protože je to zbytečné.Když dělám základ tak restuju cibulku do hněda a když začíná hnědnout tak přisypu trochu cukru a tím mi karamelizuje,hned na to přidávám zeleninu(čerstvou po orestování-mraženou hned.Další barvičku doladím dušením masa.
Díky tomu mi smetana slouží nejen ke zjemění ale i k nutnému zesvětlení.Nemám rád bleduli ale ani to nesmí být guláš.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.06 20:28
Tak to jsme, Karmínku

měli jednoho šéfkuchaře :-))) Ale na ten sraz tě s Vladkou stejně vytáhneme :-)) Daniela

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.06 21:48
Svíčková.....

Kermínku,
ta krásná barva vznikne nejen orestováním masa na cibuli, s přidáním cukru, ale posléze pečením v troubě, kdy se zelenina krásně přičmoudne, ale nespálí…vše pod pokličkou.
No vidíš, já to nedokáži v hrnci, ty ano…a to Ti závidím. Tak ať se daří…dáležité je, že nám chutná…

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.11.06 21:56
Svíčková.....

Omlouvám se …Karmínku…zvojtila jsem Ti jméno…

 
karminek
757 příspěvků 13.11.06 22:21
...

Rozhodně nejsem šéfkuchař pouze kuchtík(s figurou šéfkuchaře):-))))))))))))).
Bedlí s tebou opět souhlasím ve všech směrech.
Dandí když bude čásek vhodný ke sražení ,nechť se tedy srazíme.
Ale bojovat nechci pouze mile a příjemně komunikovati,plka­ti,smáti se atd..........­.............­...
vodné doplňte,nehodící se škrtněte.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 14.11.06 13:11
Taková krásná diskuse

Promiňte, že do ní zasahuji, zvláště když pro posuzování hospodské svíčkové nemám naprosto žádné předpoklady, protože jsem nikdy neměla odvahu si ji objednat. Pro mne, odchovanou maminčinou klasickou svíčkovou pečení, ale bylo kdysi dávno překvapením, že svíčkovou pečeni lze dělat jinak, než péci v troubě. A dostalo se mi vysvětlení, že při pečení se maso více srazí, je ho méně a méně se na něm vydělá, proto se v hospodě zpravidla maso dusí, aby ho zůstalo více.

 
karminek
757 příspěvků 14.11.06 16:12
...

de facto(fšymly sde sy tí yntelygence?)se i v troubě maso dusí.Já to rozděluju tak že:
v troubě to je Svíčková pečeně na smetaně
v hrnci(kastrólu) Svíčková na smetaně
pořípadě ještě štěkaná svíčková

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.06 16:57
Karmínku a spol,

kdybyste viděli, jak vypadala svíčková dnes u nás v závodce, ježily by se vám vlasy… Barva podobná křenové omáčce, zřejmě to zeleninu vidělo z 5 km. Ještě, že si ji nikde nedávám.
Jenoféfko, maminka i já ji děláme v hrnci, já dávám dost mrkve, tak ji mám pěkně do červena, cukr jen na doladění chuti a smetanu kysanou.
Ještě jsi Karmínku zapomněl na „psíčkovou“

 
karminek
757 příspěvků 14.11.06 17:13
...

To se bohužel stává.V některých zařízeních vysloveně svíčkovou degradují.To si ta omáčka nezaslouží.

 
Vali
1326 příspěvků 14.11.06 17:34
karmínku

přidej si k tomu seznámku ještě moji Falešnou svíčkovou v papiňáku - jen aby tě z toho nekleplo :-)))))))

 
karminek
757 příspěvků 14.11.06 17:39
...

Milá Vali to co si lidi dělaj doma mi nevadí.Tady mě naštvalo co se svindou vyváděj v hospodách a jídelnách.

 
Eja
3831 příspěvků 16.11.06 13:10
Ivo,

to u nás v závodce je patrno na první pohled, že svíčková zeleninu obsahuje - v něčem barvy a konzistence bílé kávy plavou kusy mrkve

 
karminek
757 příspěvků 16.11.06 14:56
...

au to bolí jen to čtu

 
Fabujan
150 příspěvků 16.11.06 14:38
Sviečková

Úplnou náhodou som natrafila na Apetite na recept „Svíčková pečeně“ a ide o trúbovú sviečkovú. Chcela som ho hodiť sem, ale vôbec to neviem. Dokonca som si pozrela na fóre postup, ale nič mi to nehovorí. Pre mňa by to musel byť blbovzdorný postup. Viem, že aj Vladka tu mala nejaké pokusy, ale asi by som k tomu potrebovala viac času. Keď to prelúskam, tak sa o to pokúsim.

 
karminek
757 příspěvků 16.11.06 15:25
...

tak to přepiš

 
Jenofefa
1315 příspěvků 17.11.06 00:18
Svíčková z Apetitu - Fabujan

Nejedná se náhodou o **tenhle recept **?

 
karminek
757 příspěvků 17.11.06 09:50
...

Přátelé-nádhera

 
Labužník handula02
634 příspěvků 19.11.06 10:57
Karmínku

tak dnes máme tuto svíčkovou, prosím, prozraď mi, proč se má mouka smíchaná se smetanou nechat odstát 20 minut?? Má to nějaký konkrétní význam??

 
karminek
757 příspěvků 19.11.06 11:05
Handulko

To opravdu nevím,snad aby se to odleželo.Já obvykle omáčku zahustím moukou rozšlehanou v mléce,dochutím tak aby chuť již byla tak jak mi vyhovuje a nakonec přidávám smetanu,kterou to zjemňuji.A sa­mozřejmě provařuji aspoň 20minut.

 
gurmet
13 příspěvků 19.11.06 22:27
Hospodská svíčková

Já mám ze své praxe takový poznatek, že na přípravu omáček potřebuješ vždy kosti podle druhu masa ke kterému bude omáčka podávána.Vývar z těchto kostí se nesolí a nekoření. Vaří se mírně skoro 6 hodin. Gurmet

 
ajta
590 příspěvků 20.11.06 10:49
handulo

namáčením mouky se zkracuje doba prováření omáčky, mouka se dřív rozvaří - alespoň soudím podle uvedeného dalšího postupu…

 
Fabujan
150 příspěvků 20.11.06 11:23
Jenofefa

je to presne ten recept, má už labužnícky tvar, ale je tam presne všetko ako v recepte z Apetitu. Len ocot je tam ešte v pôvodnom množstve. Na Apetite to už opravili. Boli tam tiež 2 deci octu a to sa mi už na pohľad zdá moc. Tieto príchute by som neuvádzala v určitých množstvách. Skôr by asi bolo lepšie (aspoň pre začiatočníkov), keby bola k príchutiam uvedená poznámka, že pridávať podľa chuti.

 
Fabujan
150 příspěvků 20.11.06 16:19
Trúbová sviečková

Takže tu je originál recept z Apetitu. Musela som to sem hodiť, lebo som sa to konečne naučila. Ja viem, že idem " s křížkem po funuse", ale nemohla som odolať a ukázať, že to už viem aj ja. Ktovie ako dlho mi to vydrží.

Stránka:  1 2 Další »
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz