Hořký mák

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 02.10.06 11:15
Hořký mák

znamená že je zkažený-žluklý-nepoužitelný, anebo ho lze ještě nějak zachránit?? Jako třeba nějak převařit jako náplň do buchet, nebo tak něco......
Je z letošní sklizně, trvanlivost do konce příštího roku, ale čert ví jak ho skladovali či co s ním v obchodě vůbec dělali.....


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 02.10.06 12:37
rady jinde na netu:

recepty.atlas.cz

 
Ivo
1045 příspěvků 02.10.06 13:04
Jojo...

…ten pán tam má recht - je to jedna z nejkratších cest ke žloutence a poškození jater - stejně tak ořechy - používat ořechy starší jednoho roku je poměrně hazard…

 
jolana
5065 příspěvků 02.10.06 13:12
Lochnesko...

…asi je to naozaj nespravnym skladovanim, mozno tym horkom co bolo. Niekedy staci jednoducho namocit do vlaznej vody a dobre preplachnut a ususit - bude ako cerstvy. U nas doma to vsetci robia takto a zatial stale pomohlo. Pa

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 02.10.06 15:23
Hořký mák

…takže nejspíš půjde do koše. Dobrovolně si kazit zdraví nebudu. Jen mně štve - koupím ČERSTVÝ mák v prodejně se zdravou výživou - a ona to vlastně vůbec zdravá výživa není…:((
A na pohled se to nepozná…příště napřed ochutnám, než si tím zkazím knedlíky jako tentokrát…
Co myslíte - reklamovat??

 
jolana
5065 příspěvků 02.10.06 16:29
Ale, ale..

…zbytocne sa neboj, az take vazne to naozaj nie je… ked je z tohto roku, cerstvy- zbytocne sa neplas a skus co som poradila. Robili to nase babicky a pra a pra… a nikdy sa im nic nestalo. Ja mam doma mak tri roky stary a je fantasticky a vonavucky. Schvalne som sa pozrela aj do kucharky Gazdinkam od A do Z - a tam je taka ista rada na zahorkly mak. Ivo, ty potvora, neplas. Kopec inych veci ako napr. maso a vyrobky z neho, majonezy a.. a.. a.. z toho daco dostanu ale z roka stareho orecha alebo maku urcite nie.

 
Ivo
1045 příspěvků 02.10.06 17:16
Děvčátka (Jolanko zvláště)...

…vůbec není mým záměrem vyvolávat paniku…zcela určitě se v případě zdravé suroviny a perfektních skladovacích podmínkách dá hovořit o jednotkách roků skladování, ale…
Mák a ořechy jsou veeelmi bohaté na olej a ten jako takový má náchylnost žluknout…když bude mít Váš olej 3 roky po expiraci, budete jej používat v pokrmech pro svoje vnoučata?…já si fakt ta játra raději zhuntuji etanolem…

 
jolana
5065 příspěvků 02.10.06 17:34
Milej Ivo...

…ja som len pouzila sedliacky rozum , pozrela sa do knihy, a navyse minuly rok doma to praktizovala aj moja teta, a jedli sme buchty a vsetko mozne a tu sme - ako ryby. Dakedy to pomoze, lebo ten olejcek sa teplom dostal kusok na vrch zrnka a zoxidoval. Jednoducho umyt, osusit a ochutnat. Mas to daco podobne ako zo zazltnutym maslom, vies co myslim ? Inac ja som Ta vazne neobvinila z paniky, ak si to bral takto prepac - tisickrat prepac. Ospravedlnujem sa . Mimochodom kolko sa tu naklikam na lab., brala som ta ako dobreho znameho ,( a kedze si muzskeho rodu , tak to impulzivne -zvykovo vyslo takto ako mi to vyslo ). A za to dievcatko dakujem, dnes budem sladko spat. Este raz prepac !

 
Ivo
1045 příspěvků 02.10.06 19:17
Drahá Jolanko...

…jsi velmi milá a to, že toto trzení myslím vážně, Ti rád při nějaké příležitosti povím i osobně…pěkný večer Ti přeje Ivo.

 
Vali
1326 příspěvků 02.10.06 20:25
Vážení

a co takhle se pobavit o tom, jak ten mák skladovat, aby nezhořkl. Nikdy nenechávat v obalu z obchodu - tj. v igelitovém pytlíku. Moje maminka skladovala mák v plátěném sáčku. Já ho dávám do větší sklenice a nahoře zakryji plátěným ubrouskem a upevním gumičkou. Nebo si namelu větší množství a to napytlíkuji do mrazáku, je potom rychle po ruce a protože peču převážně v pozdních nočních hodinách, tak nedělám rámus mletím v robotu.

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 03.10.06 09:08
Mák..

myslím že to skladování bude hrát největší roli - jak říká Ivo, v máku i v ořechách je hodně oleje a ten teplem žlukne. Těžko říct, Jolanko, jestli stačí opláchnout, tzn. jestli to zkažené je jen na povrchu jako třeba u másla…pravda je, že za našeho mládí se třeba i z plesnivých marmelád sebral a vyhodil vršek, a zbytek se vesele konzumoval. Dneska mi z toho jde mráz po zádech - i když snad žádné zdravotní následky nemám (klepu na dřevo, a pořádně) ale kdo ví - z čeho vlastně je taková spousta rakovin a podobných příšerností…
Ale nechci plácat plíseň a žluknutí tuku dohromady - jsou to jasně dvě rozdílné věci. Každopádně ten mák - ať už je zdravý nebo nezdravý - nám pokazil oběd (neměla jsem ho čím nahradit) a zbytek šel do koše. Jen pro příště - jak ho přinesu, prvně ochutnám, a šup s ním do mražáku. Tak mu snad bude nejlíp :)
Vali, prosím Tě, zmiňuješ se o mletí v robotu - můžeš mi říct jaký robot máš a na jakém příslušenství mák meleš?? Já mám doma klasickej mleč maku „na kliku“, takovej ten co se přitáhne k desce stolu, a jak melu tak se postupně uvolňuje, takže je to docela veselý.....no, kdyby na to byl robot, byla by to veeeliká úleva…

 
Vali
1326 příspěvků 03.10.06 12:47
Lochnesko

zaktualizovala jsem moje roboty a přidala tam na čem melu mák, tak se podívej na Můj labužník: Včera a dnes - moji pomocníci.

 
jau
457 příspěvků 03.10.06 12:45
Lochnesko,

já taky melu mák na robotu, mám klasickou Etu a mlýnek byl součást příslušenství. Ruční mlýnek mám taky (moje maminka mi ho koupila do výbavy ), ale vůbec ho nepoužívám.

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 03.10.06 14:53
Vali,

děkuju za instruktáž - jestli jsem to správně pochopila, tak meleš mák na tom „třecím“ na kávu?? Ty sekací nože mám na robotu taky, mák jsem s nima zkoušela, ale nešlo to…sekací nože mám na tyčovém mixéru, tak nevím jestli to třeba není výkonem, nebo co já vím…

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 03.10.06 14:55
Jau,

Etu robota mám taky. Jaké příslušenství myslíš?? Přímo mlýnek na mák??

 
Vali
1326 příspěvků 03.10.06 15:45
Lochnesko

ano pochopila jsi správně, v tom příslušenství je podobný vnitřek jak na ručním strojku na mák a proto jsem to na něm vyzkoušela a jde to, a s těmi noži - musíš pouštět tak dlouho dokud mák lítá v misce, to dělá syn já ne.

 
jau
457 příspěvků 03.10.06 19:58
Lochnesko,

ano, je to přímo nástavec na mletí máku a má číslo 0226

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 04.10.06 08:50
Vali a jau,

holky zlatý děkuju, valím shánět nástavec na robot - protože ten ruční mleč je fakt za trest…pak budu cpat mak aj do guláše

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.10.06 13:28
Mák

Pokud má můj muž čas…společně umeleme mák…promícháme s moučkovým cukrem, vložíme do zásobníku, a dáme zavíčkovný do mrazáku. Vydrží hodně dlouho…


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz