znamená že je zkažený-žluklý-nepoužitelný, anebo ho lze ještě
nějak zachránit?? Jako třeba nějak převařit jako náplň do buchet, nebo
tak něco......
Je z letošní sklizně, trvanlivost do konce příštího roku, ale čert ví
jak ho skladovali či co s ním v obchodě vůbec dělali.....
Hořký mák
…ten pán tam má recht - je to jedna z nejkratších cest ke žloutence a poškození jater - stejně tak ořechy - používat ořechy starší jednoho roku je poměrně hazard…
…asi je to naozaj nespravnym skladovanim, mozno tym horkom co bolo. Niekedy staci jednoducho namocit do vlaznej vody a dobre preplachnut a ususit - bude ako cerstvy. U nas doma to vsetci robia takto a zatial stale pomohlo. Pa
…takže nejspíš půjde do koše. Dobrovolně si kazit zdraví nebudu. Jen
mně štve - koupím ČERSTVÝ mák v prodejně se zdravou výživou - a ona to
vlastně vůbec zdravá výživa není…:((
A na pohled se to nepozná…příště napřed ochutnám, než si tím zkazím
knedlíky jako tentokrát…
Co myslíte - reklamovat??
…zbytocne sa neboj, az take vazne to naozaj nie je… ked je z tohto roku, cerstvy- zbytocne sa neplas a skus co som poradila. Robili to nase babicky a pra a pra… a nikdy sa im nic nestalo. Ja mam doma mak tri roky stary a je fantasticky a vonavucky. Schvalne som sa pozrela aj do kucharky Gazdinkam od A do Z - a tam je taka ista rada na zahorkly mak. Ivo, ty potvora, neplas. Kopec inych veci ako napr. maso a vyrobky z neho, majonezy a.. a.. a.. z toho daco dostanu ale z roka stareho orecha alebo maku urcite nie.
…vůbec není mým záměrem vyvolávat paniku…zcela určitě se
v případě zdravé suroviny a perfektních skladovacích podmínkách dá
hovořit o jednotkách roků skladování, ale…
Mák a ořechy jsou veeelmi bohaté na olej a ten jako takový má náchylnost
žluknout…když bude mít Váš olej 3 roky po expiraci, budete jej
používat v pokrmech pro svoje vnoučata?…já si fakt ta játra raději
zhuntuji etanolem…
…ja som len pouzila sedliacky rozum , pozrela sa do knihy, a navyse minuly rok doma to praktizovala aj moja teta, a jedli sme buchty a vsetko mozne a tu sme - ako ryby. Dakedy to pomoze, lebo ten olejcek sa teplom dostal kusok na vrch zrnka a zoxidoval. Jednoducho umyt, osusit a ochutnat. Mas to daco podobne ako zo zazltnutym maslom, vies co myslim ? Inac ja som Ta vazne neobvinila z paniky, ak si to bral takto prepac - tisickrat prepac. Ospravedlnujem sa . Mimochodom kolko sa tu naklikam na lab., brala som ta ako dobreho znameho ,( a kedze si muzskeho rodu , tak to impulzivne -zvykovo vyslo takto ako mi to vyslo ). A za to dievcatko dakujem, dnes budem sladko spat. Este raz prepac !
…jsi velmi milá a to, že toto trzení myslím vážně, Ti rád při nějaké příležitosti povím i osobně…pěkný večer Ti přeje Ivo.
a co takhle se pobavit o tom, jak ten mák skladovat, aby nezhořkl. Nikdy nenechávat v obalu z obchodu - tj. v igelitovém pytlíku. Moje maminka skladovala mák v plátěném sáčku. Já ho dávám do větší sklenice a nahoře zakryji plátěným ubrouskem a upevním gumičkou. Nebo si namelu větší množství a to napytlíkuji do mrazáku, je potom rychle po ruce a protože peču převážně v pozdních nočních hodinách, tak nedělám rámus mletím v robotu.
myslím že to skladování bude hrát největší roli - jak říká Ivo,
v máku i v ořechách je hodně oleje a ten teplem žlukne. Těžko říct,
Jolanko, jestli stačí opláchnout, tzn. jestli to zkažené je jen na povrchu
jako třeba u másla…pravda je, že za našeho mládí se třeba
i z plesnivých marmelád sebral a vyhodil vršek, a zbytek se vesele
konzumoval. Dneska mi z toho jde mráz po zádech - i když snad žádné
zdravotní následky nemám (klepu na dřevo, a pořádně) ale kdo ví -
z čeho vlastně je taková spousta rakovin a podobných příšerností…
Ale nechci plácat plíseň a žluknutí tuku dohromady - jsou to jasně dvě
rozdílné věci. Každopádně ten mák - ať už je zdravý nebo nezdravý -
nám pokazil oběd (neměla jsem ho čím nahradit) a zbytek šel do koše. Jen
pro příště - jak ho přinesu, prvně ochutnám, a šup s ním do mražáku.
Tak mu snad bude nejlíp
Vali, prosím Tě, zmiňuješ se o mletí v robotu - můžeš mi říct jaký
robot máš a na jakém příslušenství mák meleš?? Já mám doma klasickej
mleč maku „na kliku“, takovej ten co se přitáhne k desce stolu, a jak
melu tak se postupně uvolňuje, takže je to docela veselý.....no, kdyby na to
byl robot, byla by to veeeliká úleva…
zaktualizovala jsem moje roboty a přidala tam na čem melu mák, tak se podívej na Můj labužník: Včera a dnes - moji pomocníci.
já taky melu mák na robotu, mám klasickou Etu a mlýnek byl součást příslušenství. Ruční mlýnek mám taky (moje maminka mi ho koupila do výbavy ), ale vůbec ho nepoužívám.
děkuju za instruktáž - jestli jsem to správně pochopila, tak meleš mák na tom „třecím“ na kávu?? Ty sekací nože mám na robotu taky, mák jsem s nima zkoušela, ale nešlo to…sekací nože mám na tyčovém mixéru, tak nevím jestli to třeba není výkonem, nebo co já vím…
ano pochopila jsi správně, v tom příslušenství je podobný vnitřek jak na ručním strojku na mák a proto jsem to na něm vyzkoušela a jde to, a s těmi noži - musíš pouštět tak dlouho dokud mák lítá v misce, to dělá syn já ne.
holky zlatý děkuju, valím shánět nástavec na robot - protože ten ruční mleč je fakt za trest…pak budu cpat mak aj do guláše
Pokud má můj muž čas…společně umeleme mák…promícháme s moučkovým cukrem, vložíme do zásobníku, a dáme zavíčkovný do mrazáku. Vydrží hodně dlouho…