Londýn Vážně je to tak: čokoláda je zdravá. Vědci pro to nyní mají vysvětlení. Obsahuje totiž antioxidanty, které působí příznivě na kardiovaskulární systém, dostávají se do krevní plazmy a neutralizují v těle molekuly kyslíku neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buňky. Tento poznatek potvrdila nejnovější studie britských a italských vědců, o níž včera informoval odborný časopis Nature. Autoři studie současně upozornili na to, že příznivě na lidskou oběhovou soustavu působí pouze čokoláda hořká. Zjistilo se totiž, že mléčná nemá vůbec žádné účinky. Pokusné osoby byly při zkoumání rozděleny do tří skupin: členové první skupiny jedli hořkou čokoládu, druhé mléčnou a ve třetí opět hořkou, ale zapíjeli ji mlékem. Pouze u první skupiny byl poté zjištěn výrazně zvýšený obsah užitečných antioxidantů. Ukázalo se, že mléko na sebe tyto příznivé látky váže a tím zabraňuje jejich přístupu do krevní plazmy.
Prevzato z deniku MF Dnes