Horka cokolada jako lek? Pochoutka zvysuje tvorbu latek, ktere zvysuji
oddolnost organizmu.
Opet dalsi dobra zprava pro vsechny zeny, ktere obcas zahaneji chmury cokoladou
a maji pak vycitky, ze to jejich telu skodi. Cokolada totiz chrani srdce a brani
starnuti. Avsak pozor, pouze jeji horka varianta. Doktor Mauro Serafini se svymi
kolegy z italskeho narodniho institutu pro vyzivu dospeli k zaveru, ze horka
cokolada zvysuje hladinuantioxidantu, tedy latek,ktera brani poskozeni bunek.
Antooxidanty mimo jine snizuji riziko vzniku rakoviny nebo rozvoje srdecnich
chorob. Sve vysledky vyzkumnici publikovali v srpnovem cisle casopisu Nature.
Tvrdi, ze kladne ucinky cokolady snizuje mimo jine mleko, zrejme proto, ze
nejakym zpusobem reaguje s antioxidanty. proto take nelze cekat, ze by mlecna
cokolada, kterou Cesi vyrazne preferuji zabirala stejne dobre jako horka. Vedci
v ramci testu odebirali a analyzovali krev dobrovolnikum, kteri kazdy den jedli
oba zminene typy cokolad, a to vzdy hodinu po jeji konzumaci. Nejvice jim
v krvi pribyvalo flavonoidu jmenem epikatechin.
(prevzato z prilohy Zdravi a zivotni styl)