Hořící moučník ze Splitu

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
HelcaK
960 příspěvků 05.11.06 17:24
Hořící moučník ze Splitu

Moc naděje do tohoto dotazu nevkládám, ale přece: V roce 1987 jsem na dovolené v tehdejší Jugoslávii, ve Splitu, ochutnala v hotelu jako závěrečné menu na rozloučenou zvláštní moučník, na tácu to byla krémem potřená „bábovka“, asi velikosti chleba Šumava, polité nějakým alkoholem a flambované. Bylo to dost sladké, uvnitř byl nějaký krém nebo snad dokonce zmrzlina s kousky ovoce, připomínalo to snad hrušky… možná i něco exotického, nevím. Mezi vnitřkem a horní vrstvou snad bylo nějaké těsto, ale tenké, možná se pletu. Tuší někdo z odborníků na balkánskou kuchyni, zda je to nějaké národní jídlo /recept?/ nebo jen specialita kuchaře hotelu? Připouštím, že popis je mlhavý. Dík


Reklama


Reklama

Reakce:
 
babi
6360 příspěvků 06.11.06 18:24
Helco...

ten moučník co znám není sice ze Splitu, ale podává se po celém světě. Jmenuje se ¨Baked Alaska¨. Najde se v různých tvarech a formách i příchutích.

Recept najdeš ZDE , snad je to on.

Zdraví Tě,
Babi

 
HelcaK
960 příspěvků 07.11.06 09:28
Díky Babi,

je dost pravděpodobné, že jsi na to kápla. Ovšem ten obrázek je mnohem dekorativnější, ten kuchař z hotelu z toho fakt udělal hořící šišku chleba Šumava. Asi by ses uživila i jako detektiv… Díky moc, Helena

 
Jenofefa
1315 příspěvků 07.11.06 10:19
Omeleta Surprise (omeleta s překvapením)

Znám podobný moučník ze světové kuchyně: piškot, na tom zmrzlina, ovoce, přes to ozdobně nastříkat tuhý sníh vyšlehaný s cukrem, dát rychle zapéci do trouby tak, aby se sníh zbarvil, ale zmrzlina zůstala tuhá. Některé předpisy uvádějí, že se vyloží miska (forma) upečeným piškotem, naplní zmrzlinou, nahoře zakryje plátem piškotu, dá zmrazit a pak nastříká sněhem. Při servírování přelít nahřátým alkoholem a flambovat. Konkrétní složení pří:,–( je zřejmě podle každého kuchaře individuální. Postup je tedy popsán od babi v jejím předpise, jenom název je jiný. Nemám momentálně žádnou kuchařku po ruce, ale určitě takový předpis lze pod tímto názvam najít.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 07.11.06 10:21
Omeleta Surprise (omeleta s překvapením)

Znám podobný moučník ze světové kuchyně: piškot, na tom zmrzlina, ovoce, přes to ozdobně nastříkat tuhý sníh vyšlehaný s cukrem, dát rychle zapéci do trouby tak, aby se sníh zbarvil, ale zmrzlina zůstala tuhá. Některé předpisy uvádějí, že se vyloží miska (forma) upečeným piškotem, naplní zmrzlinou, nahoře zakryje plátem piškotu, dá znovu zmrazit a pak nastříká sněhem. Při servírování přelít nahřátým alkoholem a flambovat. Konkrétní složení pří:,–( je zřejmě podle každého kuchaře individuální. Postup je tedy popsán od babi v jejím předpise, jenom název je jiný. Nemám momentálně žádnou kuchařku po ruce, ale určitě takový předpis lze pod tímto názvem najít.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 07.11.06 10:22
Pardon,

omlouvám se, netušila jsem, že to odešlo dvakrát.

 
penda
4752 příspěvků 07.11.06 11:04
Surprise

zapečená zmrzlina
zapečená zmrzlina II

 
HelcaK
960 příspěvků 07.11.06 13:17
Díky všem,

, vzhledem k různým možnostem zmrzlin, ovoce i alkoholu sice evidentně nemám šanci trefit stejnou chuť, nicméně vyzkouším, vypadá to dobře, ale asi až v létě. Dík


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz