Tak se zaobírám myšlenkou v nové kuchyni (jestli se jí někdy dožiju)
vedle indukční varné desky umístit malou varnou desku s jedním plynovým
hořákem. Jednak by se na ní příležitostně dalo ohřát to, co na indukci
nelze, jednak by tam šel dát litinový tálek po babičce na pečení
bramborových placek , jednak, a to zřejmě zejména, by na něm šlo
vařit v regulérním woku.
Otázka na ty, kdo mají zkušenosti se SKUTEČNÝM wokem a SKUTEČNOU asijskou
kuchyní: Plní trojitý hořák plynového sporáku požadavky, které si na
wok kladou asijští kuchaři, a nebo je jediným technologicky vyhovujícím
řešením propan-butanová bomba a kloudný připojený hořák pod pergolou na
zahradě?
Díky..
Hořák na wok
I já jsem měla před lety toto dilema.
Jelikož můj domek přede mnou okupovali Asijati, řekla jsem si: When in
Rome, do as the Romans do. Nevím zda existuje podobné přísloví v českém
jazyce, ale v podstatě to znamená, když nevíš, podívej se jak to dělají
místní.
Navíc jsem po nich zdědila za domem malou venkovní kuchyňku kde měli jeden
velký plynový hořák. Má to svoje výhody i nevýhody. Je k tomu dále
než do kuchyně, ale zase ti nepáchne celý dům ještě třidny po vaření
česnekem nebo five spice. Navíc olej který občas prskne na dřevěnou
podlahu dřevu jen prospějě.
Léty jsme ledacos předělali a kuchyňka musela jít. Vyřešili jsme to tedy
tak, že jsme si pořídili plynové (na bombu) čtyřhořákové BBQ, které
má na straně tzv. Wok burner, čili jednen extra hořák na wok.
V kuchyni (v domě) tedy smažím jen málokdy. Tam si vystačím s horkovzdušnou troubou, dvěma indukčními plotýnkami a dvěma mikrovlnkami.
Všechno záleží na okolnostech a na osobním vkusu. Já jsem venkovní typ a na verandě trávím hodně času, takže tam nejen často sedím a koukám do zelena, ale i ráda vařím.
Snad bych ještě chtěla zmínit: Když jsem se sem před osmi lety nastěhovala, byla jsem tu jediná bílá tvář, ostatní byli původem z Asie a všichni vařili venku nebo aspoň v garáži.
před měsícem jsem řešila stejnou otázku a nakonec jsem koupila varnou
skleněnou desku na plyn se čtyřmi hořáky, z nichž jeden je
tříkorunový. Nevím jaké požadavky mají asijští kuchaři, ale já jsem
spokojená. Jediná vada na kráse byla ta, že firma Ardo nedodává na tento
hořák kruhový nástavec, aby šlo vařit v kulatém woku.
Dnes dělají varné desky i s litinovým plátem, buď pevným nebo
odkládacím, bylo to dilema jestli s ním nebo bez , škoda, že mám málo prostoru.
Ale stejně, bydlet tam co Esme, tak neřeším a vařím venku , i když za to
bojuju i tady u nás (zatím splněno jen z části ).