Vyzkoušeli jste někdo využití v kuchyni?
Ochutnali jste tyto jedlé plody hlošiny úzkolisté podobné olivám? Jak se
zpracovávají, jak chutnají?
Zajímala by mě jakákoliv kuchařská zkušenost s „českou olivou“…
Hlošina úzkolistá
Glama děkuji za námět, pořád je co se učit. Nikdy jsem je neochutnala. Plodům říkají také datle z Trabzonu. Na blízkém východě je někdy konzumují čerstvé, obsahují některé vitamíny a jsou mírně diuretické. Ale to asi víte také. Nenašla jsem stopy po kulinářském využití, plod má tak málo dužniny, že to asi nestojí zato.
Sveva, díky..
Mně se ten strom už dlouho moc líbí a zaujalo mě, že plody jsou jedlé. To
jsem nevěděla. Píšou tam také, že musí být dobře uzrálé, jinak jsou
trpké..
Asi se pokusím nějaké někde natrhat a ochutnat
Nejvíc hlošin o kterých vím, ale je vysazeno podél dálnice a tam je
škubat nebudu..Najdu nějaké „bio“
Existuje větší množství druhů hlošin. H.úzkolistá má podlouhlé
plody, stříbřitě šedé, moučnaté, téměř bez chuti. Hlošina
mnohokvětá má plody podobné angreštu, na delších stopkách a uvádí se,
že velmi chutná ptákům. Hlošina okoličnatá má kulaté, červené
plody,ve velkých shlucích, podobné červenému rybízu, také asi ptáky
vyhledávané.Žádnou z posledně jmenovaných jsem bohužel neochutnal.
Takže je třeba si nejdříve věc prostudovat a pak teprve vybírat.Hlošina
úzkolistá je sice hezký keř, nebo strom do zahrady, za květu nádherně
voní, ale plody vás nenadchnou.
Jak jsem napsal úvodem, existují další druhy, viz např.www.biolib.cz, nebo
na googlu.