Hliva ustricova

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
gaburiatko
739 příspěvků 03.12.09 14:06
Hliva ustricova

Mozete mi poradit, ako dlho varite hlivu. Ja som robila falosnu drzkovu polievku, kde sommnamiesto drziek pouzila hlivu a bolo to mnam. Len mam problem, ako dlho hlivu varit. Ja som len chvilku podusila na cibulke, zaliala vodou so zemiakov (aj s napoly uvarenymi zemiakmi) a uz len dovarila zemiaky do makka. Myslite, ze to stacilo, aby bola hliva dost tepelne upravena ?

Reakce:
gabi
551 příspěvků 03.12.09 21:36
...

gaburiatko, aj ja som dnes akurat robila hlivu :)…cerstvu z pnika na zahrade…ja ju dusim zhruba tych 25-30 minut…aby bola lepsie stravitelna…aj v polievke ju varim priblizne tolko isto…ale ked robim hlivove skvarecky, tak ju pokrajam na male kusky a sprudka opekam asi 7-10 minut…vsetky drevnatejsie casti vzdy odrezem…nas najoblubenejsi recept je hliva na masle s rascou, opekane zemiaky a zelenina poliata cesnakovo-bylinkovym maslom-najlepsie nam chuti zmes kukurice, baby karotky, hrasku a fazulky plus por

gaburiatko
739 příspěvků 04.12.09 11:19
gabi

Dakujem za odpoved a skvelu inspiraciu, hned ako zasa kupim hlivu, tak ju robim s maslom na rasci, so zemiakmi a zeleninkou + cesnakove maslo :) A tie skvarky skusim, ked tu bude moj tato :)
No som zvedava, co napisu ini labuznici na ten cas varenia :) Mne sa tiez zda, ze by sa mala mozno varit dlhsie kvoli stravitelnosti, ale mozno to vobec nie je treba.

dag
540 příspěvků 04.12.09 12:43
HLÍVA

Také dělám škvatečky a to ostatní tuhé, buď nakrájím na slaboučké plátečky a na ústředním topení je usuším - přidávám jako koření do bramboračky - nebo je rozsekám v takovém tom dlouhonožovém mixéru a přidávám do karbanátků-

anickav
2904 příspěvků 04.12.09 14:56
Gaburiatko,

odhadom do 45 min.

gaburiatko
739 příspěvků 04.12.09 18:38
fuha

Tak to ja som ich dusila max. 5 minut na cibulke, ked som videla ze makknu, tak som hned pridala ciastocne uvarene zemiaky aj s vodou a len som to dovarila. Chcela som, aby boli trochu huzevnate ako drzky. Ale ved ked sa vypraza (teda, ak ich niekto vobec vypraza :) ), tak asi tiez sa dlho tepelne neupravuje :)

anickav
2904 příspěvků 04.12.09 19:30
Gaburiatko,

prežili ste? Prežili, zrejme bez újmy!
Ja som vysmážala hlivu, síce iba raz…najradšej máme na smotane s cestovinou…

Taanka
107 příspěvků 08.12.09 09:43
Hliva

Pripada mi, ze 5 minut uplne staci a je krasne mekka.. proc prevaret zeleninu, je to skoda.. navic hliva jde udajne jist i syrova !! (nezkousela jsem)

martin_etzl
280 příspěvků 08.12.09 11:16
Hlíva jde jíst i syrová

Jak píše Taanka, hlíva se nemusí vařit hodinami a měkké okraje plodnic se dají nasekat do salátu i syrové.
Většina lidí se pokouší hlívu různě složitě upravovat, případně její stravitelnost ještě ztíží třeba smetanovou omáčkou. Myslím, že je to škoda. Hlíva je moc dobrá, když ji necháme dominovat v jednoduchém jídle, například orestovanou na dobrém oleji a smíchanou s jednoduše uvařenými těstovinami nebo neochucenou rýží. V této úpravě je dobrá i na kousku tmavého chleba jako chuťovka.
Hůř se tráví jen tužší části klobouku z místa, kde přisedá na podložku. Ty je nejlepší usušit a pomlít na koření nebo je používat jako jiné sušené houby.

Niky33
1 příspěvek 07.01.13 13:50
Jak je to s hlívou?

Dobrý den,
nemáte někdo ozkoušenou pravidelnou konzumaci hlívy ústřičné? Dočetla jsem se, že hlíva ústřičná má při konzumaci léčivé účinky na organismus a navíc by měla být i chutná. Houby mám ráda, s touto ale žádné zkušenosti doposud nemám. Ale pokud to, co o ní píší, je pravda - stálo by za to ji do jídelníčku jednou za čas zařadit.
O hlívě jsem našla také, že se prodává jako potravinový doplněk v tobolkách a podobně, je tedy lepší jako čerstvá nebo ve formě výtažků?

gaburiatko
739 příspěvků 14.01.13 23:02
gabi

Dakujem pekne za inspiraciu, urcite vyskusam aj tu s rascou a ta zeleninka znie uzasne :)

kandík
8 příspěvků 09.03.13 00:22
jak je to s hlívou

Hlíva ústřičná je vynikající. Já normální houby nemohu, jen žampiony a právě hlívu. Se žampiony se moc toho neudělá. Ale s hlívou dost receptů. Myslete si, že je to maso a zkuste recept udělat místo masa hlívu. Já dělám např. Gulášovou polévku (samozřejmě s hlívou),guláš, hlíva po italsku, jako smaženici, houbovou polévku, omáčku…našlo by se toho spousta. A navíc budete vařit se zdravou potravinou. Akorát nesmíte dávat do pokrmu ty nohy, ty jsou i po uvaření tuhé. Ono taky záleží na tom, jestli máte mladou plodnici nebo hodně rozrostlou.Jako doplněk stravy bych to nebrala. Takto s receptem máte pro rodinu oběd či večeři a ještě zdravou. Nevýhoda je její vyšší cena, ale i za maso dáme hodně, co je to proti 100,– za kilo hlívy. Dobrou chuť.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz