Mozete mi poradit, ako dlho varite hlivu. Ja som robila falosnu drzkovu polievku, kde sommnamiesto drziek pouzila hlivu a bolo to mnam. Len mam problem, ako dlho hlivu varit. Ja som len chvilku podusila na cibulke, zaliala vodou so zemiakov (aj s napoly uvarenymi zemiakmi) a uz len dovarila zemiaky do makka. Myslite, ze to stacilo, aby bola hliva dost tepelne upravena ?
Hliva ustricova
gaburiatko, aj ja som dnes akurat robila hlivu …cerstvu z pnika na zahrade…ja ju dusim
zhruba tych 25-30 minut…aby bola lepsie stravitelna…aj v polievke ju varim
priblizne tolko isto…ale ked robim hlivove skvarecky, tak ju pokrajam na male
kusky a sprudka opekam asi 7-10 minut…vsetky drevnatejsie casti vzdy
odrezem…nas najoblubenejsi recept je hliva na masle s rascou, opekane zemiaky
a zelenina poliata cesnakovo-bylinkovym maslom-najlepsie nam chuti zmes
kukurice, baby karotky, hrasku a fazulky plus por
Dakujem za odpoved a skvelu inspiraciu, hned ako zasa kupim hlivu, tak ju
robim s maslom na rasci, so zemiakmi a zeleninkou + cesnakove maslo A tie skvarky skusim, ked tu bude moj tato
No som zvedava, co napisu ini labuznici na ten cas varenia Mne sa tiez zda, ze by sa mala mozno varit
dlhsie kvoli stravitelnosti, ale mozno to vobec nie je treba.
Také dělám škvatečky a to ostatní tuhé, buď nakrájím na slaboučké plátečky a na ústředním topení je usuším - přidávám jako koření do bramboračky - nebo je rozsekám v takovém tom dlouhonožovém mixéru a přidávám do karbanátků-
Tak to ja som ich dusila max. 5 minut na cibulke, ked som videla ze makknu,
tak som hned pridala ciastocne uvarene zemiaky aj s vodou a len som to
dovarila. Chcela som, aby boli trochu huzevnate ako drzky. Ale ved ked sa
vypraza (teda, ak ich niekto vobec vypraza ), tak asi tiez sa dlho tepelne neupravuje
prežili ste? Prežili, zrejme bez újmy!
Ja som vysmážala hlivu, síce iba raz…najradšej máme na smotane
s cestovinou…
Pripada mi, ze 5 minut uplne staci a je krasne mekka.. proc prevaret zeleninu, je to skoda.. navic hliva jde udajne jist i syrova !! (nezkousela jsem)
Jak píše Taanka, hlíva se nemusí vařit hodinami a měkké okraje plodnic
se dají nasekat do salátu i syrové.
Většina lidí se pokouší hlívu různě složitě upravovat, případně
její stravitelnost ještě ztíží třeba smetanovou omáčkou. Myslím, že
je to škoda. Hlíva je moc dobrá, když ji necháme dominovat v jednoduchém
jídle, například orestovanou na dobrém oleji a smíchanou s jednoduše
uvařenými těstovinami nebo neochucenou rýží. V této úpravě je dobrá
i na kousku tmavého chleba jako chuťovka.
Hůř se tráví jen tužší části klobouku z místa, kde přisedá na
podložku. Ty je nejlepší usušit a pomlít na koření nebo je používat
jako jiné sušené houby.
Dobrý den,
nemáte někdo ozkoušenou pravidelnou konzumaci hlívy ústřičné? Dočetla
jsem se, že hlíva ústřičná má při konzumaci léčivé účinky na
organismus a navíc by měla být i chutná. Houby mám ráda, s touto ale
žádné zkušenosti doposud nemám. Ale pokud to, co o ní píší, je pravda
- stálo by za to ji do jídelníčku jednou za čas zařadit.
O hlívě jsem našla také, že se prodává jako potravinový doplněk
v tobolkách a podobně, je tedy lepší jako čerstvá nebo ve formě
výtažků?
Hlíva ústřičná je vynikající. Já normální houby nemohu, jen žampiony a právě hlívu. Se žampiony se moc toho neudělá. Ale s hlívou dost receptů. Myslete si, že je to maso a zkuste recept udělat místo masa hlívu. Já dělám např. Gulášovou polévku (samozřejmě s hlívou),guláš, hlíva po italsku, jako smaženici, houbovou polévku, omáčku…našlo by se toho spousta. A navíc budete vařit se zdravou potravinou. Akorát nesmíte dávat do pokrmu ty nohy, ty jsou i po uvaření tuhé. Ono taky záleží na tom, jestli máte mladou plodnici nebo hodně rozrostlou.Jako doplněk stravy bych to nebrala. Takto s receptem máte pro rodinu oběd či večeři a ještě zdravou. Nevýhoda je její vyšší cena, ale i za maso dáme hodně, co je to proti 100,– za kilo hlívy. Dobrou chuť.