V létě na dovolené jsem si oblíbila řecký předkrm dolmades - což jsou plněné vinné listy s vinnou omáčkou. Zná někdo recept na tuto pochotku
hledám recept
ale doma - je z kuchařky sester Elefteriadu, večer ho napíši na labužníka. Jestli jsi z Prahy, tak se hotové dají koupit v Carrefouru na Smíchově nebo ve specielním stánku v Delvitě na Budějovickém nám. Prý je dělat doma je dost pracné. Já je miluji, tak si je občas koupím.
napsala jsem je zřejmě zároveň, co tys psala komentář…pokud budeš mít jinou variantu, večer ji vlož též…Tomko, tady jsou …
je obecně každá plněná zelenina, zelné listy, papriky, rajčata… Vinné listy jsou ale specielním druhem dolmadas a jedí se studené.
je obecně každá plněná zelenina, zelné listy, papriky, rajčata… Vinné listy jsou ale specielním druhem dolmadas a jedí se studené.
Díky za recept i za radu, kde je koupit. Jsou moc dobré, ale hlavně s tou speciální vinnou omáčkou. Je krásně hustá a opravu vinná. Na tu recept někdo nemáte?
Dolmadas, Dolmadakia, Stuffed Grape leaves
1 jar grape vine leaves(about 3 dozen) ľ c raw rice Ľ c pine nuts
1 bunch scallions, finely chopped
1 Tbsp. parsely, finely chopped
1 Tbsp. fresh dill, chopped Ľ cup seedless currants, soaked in white wine
2 lemons
1 can beef boullion ľ c. olive oil
salt, pepper
Remove vine leaves from the jar, scald with hot water and drain. Cut off stems from leaves carefully and dry the leaves, place with shiny side down on paper towels
In a skillet, saute onions and parsley in 2 Tbsp. hot olive oil; add rice,
dill, pine nuts and the currants with wine; salt and pepper to taste. Cover and
simmer for 15 minutes; set aside and . When coo,l, place 1 tsp. of mixture in the
center of each leaf, fold end of leaf over to cover filling, fold sides in
carefully forming a cylinder and roll. Arrange leaves in layers in a stock pot;
sprinkle each layer with lemon juice and 2 Tbsp olive oil. Pour bouillon,
1 cup water and the remaining olive oil over all the leaves; place a plate on
top to weigh then down; simmer over very low heat for 40-50 minutes. Remove,
drain and
before serving.
Serve: as appetizer or as part of a meal
předpokládám, že jsi „ona“, když píšeš, že sis oblíbila dolmades v Řecku. Pročetla jsem asi deset různých receptů, mám dvě kuchařky přivezené z Řecka a Kréty, prozkoumala jsem německé internetové kuchařky a nakonec jsem Ti tady napsala slíbený recept od Marthy Elefteriadu. Co jsem nenašla a ani při žádne ze svých pěti návštěv Řecka nejedla, je Tvoje oblíbená vinná omáčka. Na německém webu CHEFKOCH je řada receptů na plněné vinné listy (obdobných jako ten uvedený) a omáčka ze žloutků a citronu, ale to je něco jiného. Tak nevím, kdybych ještě něco objevila, tak napíši.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
