Nejenom na drogy je možné si vypěstovat závislost. Podobné účinky
mohou mít podle vědců také dvě největší hrozby štíhlé linie,
hamburgry a hranolky. Vzniklou závislost dokonce přirovnávají k návyku na
heroin. Hlavními viníky jsou především cukr a tuk obsažené v jídlech,
která si vysloužila název „fast food“. „Nové poznatky týkající se
biologického působení rychlého občerstvení naznačují, že přejídání
není způsobeno pouze nedostatkem sebekontroly,“ informoval o objevu
odborný časopis New Scientist. Vědci tvrdí, že častá konzumace „fast
foodu“ může uvést do pohybu hormonální změny v těle. Ty pak způsobí
ztrátu sebekontroly při jídle. Tvrzení vychází z poznatků vědců
z Princetonské univerzity v americkém New Jersey získaných při
pozorování krys. Menší dávky cukru vyvolaly abstinenční příznaky Poté,
co vědci snížili v potravě krys obsah cukru na pouhých 25 procent, krysy
zneklidněly a začaly se třást. Jejich chování připomínalo abstinenční
přízraky při nedostatku nikotinu či morfia. „Některá zvířata - a
můžeme to rozšířit i na lidi - se mohou stát závislými na sladkém
jídle,“ řekl internetovému serveru BBC John Hoebel a dodal, že jídlo
obsahující hodně cukru stimuluje v mozku opioidy, chemické látky
navozující štěstí. K podobným závěrům došli i výzkumníci
z Wisconsin Medical School. Ti sledovali chování krys poté, co požily
sladké, slané a tučné jídlo. A výsledek? Chemické látky navozující
štěstí a tento druh jídla spolu úzce souvisí, informovala Ann Kelleyová.
V další fázi výzkumu pak vědci povzbudili mozek krysy syntetickou verzí
opioidů, látek navozujících štěstí. To způsobilo, že krysy požily
šestkrát větší množství tuku. Aplikace opioidů způsobila dlouhodobé
změny v chemii mozku, podobné těm, které vznikají při užívání morfia
a heroinu. Tato teorie by se mohla stát klíčem k vysvětlení, proč
západní svět tak rapidně nabírá na váze. Fakta jsou alarmující:
zatímco v roce 1980 vážil průměrný muž 73,7 kilogramu, o dvacet let
později se mužská váha zvýšila o osm kilo; ve Spojených státech trpí
více než polovina populace nadváhou. Teorie závislosti na „fast foodu“
má i své odpůrce. Jeane Randophová z Torontské univerzity namítá, že
zastánci teorie neposkytli dostatek důkazů.
Autor: MICHAELA PROKOPOVÁ
Vynato z deniku Mlade fronty