Mam hodne vyzkousenych receptu na gulase a ted jsem nekde zaslechla, ze nekdo
dava do gulase rajsky protlak nebo kecup. Mate s tim nekdo zkusenosti? Nemam
odvahu to vyzkouset.
Budu rada kazdemu prispevku od vas, at kladnemu nebo zapornemu. Dekuji vam
Gulas s rajskym protlakem nebo s kecupem
kdysi ukazovali v televizi nějací šéfkuchaři, jak dělají guláš a dávali na zpěněnou cibulku rajský protlak a nechali ho odpařit, až se začal oddělovat tuk a protlak se mírně začal připékat a karamelizovat. Nutnou neustále míchat a hlídat, aby se nepřipálilo. pak teprve vhodit papriku, maso a zalít. Tak jsem to začala také dělat a vypadá to dobře, barva omáčky je krásně načervenalá a nezhnědne, když se dobře povaří, tak je hladká a odděluje se červený tuk. S kečupem nevím, já (coby vyznavač italské kuchyně) nemám tenhle americký vynález moc ráda a hlavně mám obavu, že ta sladkokyselá chuť by změnila chuť guláše. Zkus to, za zkoušku nic nedáš.
dělá se to . Právě kvůli brve. Dokonce jsem viděla, že někteří kuchaři přidávají tímto způsobem i kečup či protlak třeba do moravských vrabců. Vypadají potom krásně vypečeně dočervena. Ale jen trochu, kvůli barvě. Nesmí to být vidět ani cítit!!!
S rajským protlakem opatrně, může radikálně změnit (zkazit) chuť. Já však dělám guláš „cikánský“: ke konci přidám nakrájená rajčata a brambory. Je to takový eintopf, ale s chlebem je to dobré.
Přikláním se k názoru Jenoféfy. I já patřím mezi ty, kteří kečup moc na vaření nepoužívají a když si ho někdo lije třeba na těstoviny, tak se snažím, aby nikdo neviděl blesky v mých očích. Protlak v guláši může být, záleží na receptu a na tom, jak kdo to má rád. Ovšem pozor na protlaky - ne všechny jsou stejně dobré, ochutnej ho předem, aby nebyl kyselý (teda přírodně), to by chuti guláše neprospělo. Ale když bude sladší a připravíš základ guláše tak, jak napsala Jenoféfa, bude moc dobrý.
Ja to robim bezne tak ako je vyssie popisane. Na osmazenu cibulu davam pretlak a necham ho jemne zhnednut. Gulas ma potom squelu chut a vsetci hadaju z coho to je. Nedavam ho vela, iba malu plechovku alebo maly poharik (ak je domaci).
v naší rodině milujeme my dospělí guláš a dítka ho zase moc nemusí.
Protože to bylo v době stavby naše časté sobotní jídlo, tak jsem to
řešila tak, že dětem jsem ke guláši udělala těstoviny, zalila je jen
gulášovou šťávou, zakapala kečupem a posypala sýrem. V této podobě
guláš snědli bez protestů. Můžu říci, že mi to zachutnalo a někdy si
do guláše taky naleju kečup a dám sýr. Mně to chutná, manžel kroutí
hlavou. A ve Svitavách byla v jedné hospodě specialita - guláš - zalitý
kečupem, postrouhaný sýrem, posypaný cibulkou a jemně nakrájenou paprikou
a k tomu malé bramboráčky a byla to prostě mňamka.
Platí zde asi pravidlo „Proti gustu žádný dišputát“, takže zkus a
uvidíš.
- za super rady a prispevky. Urcite vyzkousim i jine gulasky.
Uz se tesim.
Zdravim vsech ze slunecneho Lucemburska.
Milá Pampeliško, existuje také jídlo zvané Bikus. Vypadá jako guláš, je opravdu s protlakem i kečupem, připomíná Segedin, protože je v něm zelí, ale hlávkové, ne kyselé. Maso je vepřové a je to moóóc dobré. Můj muž to miluje. Budeš chtít recept?
Dekuji vam za inspiraci a prosim vas napiste ty receptiky na labuznika. Urcite je vyzkousim. Mejte se moc hezky a dekuji vam predem
džusem, přidala protlak, rajčata. Rajská mi z toho nevznikla, ale díky cibulové omáčce z toho vzešel spíš rajský guláš - ale bylo to naprosto vynikající. Kečup také moc nevyhledávám, někdy ho využiji v malém množství, když nemám protlak. Ale přijde mi, že kečup má k rajčatům dost daleko kromě červené barvy, obsahuje hlavně hodně cukru.
Tak se mi sem dostalo jen kus příspěvku ach jo…
Začínalo to, že jsem chtěla původně dělat rajskou omáčku, ale jako milovník cibule jsem tam dala cibuli 1:1 s masem a podlévala 100% rajčatovým džusem…pokr. viz níže..
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
