Gulas s rajskym protlakem nebo s kecupem

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Pampeliska191
1075 příspěvků 19.04.04 13:06
Gulas s rajskym protlakem nebo s kecupem

Mam hodne vyzkousenych receptu na gulase a ted jsem nekde zaslechla, ze nekdo dava do gulase rajsky protlak nebo kecup. Mate s tim nekdo zkusenosti? Nemam odvahu to vyzkouset.
Budu rada kazdemu prispevku od vas, at kladnemu nebo zapornemu. Dekuji vam


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 19.04.04 13:51
Pampeliško,

kdysi ukazovali v televizi nějací šéfkuchaři, jak dělají guláš a dávali na zpěněnou cibulku rajský protlak a nechali ho odpařit, až se začal oddělovat tuk a protlak se mírně začal připékat a karamelizovat. Nutnou neustále míchat a hlídat, aby se nepřipálilo. pak teprve vhodit papriku, maso a zalít. Tak jsem to začala také dělat a vypadá to dobře, barva omáčky je krásně načervenalá a nezhnědne, když se dobře povaří, tak je hladká a odděluje se červený tuk. S kečupem nevím, já (coby vyznavač italské kuchyně) nemám tenhle americký vynález moc ráda a hlavně mám obavu, že ta sladkokyselá chuť by změnila chuť guláše. Zkus to, za zkoušku nic nedáš.

 
glama  19.04.04 17:17
Ano...

dělá se to . Právě kvůli brve. Dokonce jsem viděla, že někteří kuchaři přidávají tímto způsobem i kečup či protlak třeba do moravských vrabců. Vypadají potom krásně vypečeně dočervena. Ale jen trochu, kvůli barvě. Nesmí to být vidět ani cítit!!!

 
esmeralda
4813 příspěvků 20.04.04 01:58
...

S rajským protlakem opatrně, může radikálně změnit (zkazit) chuť. Já však dělám guláš „cikánský“: ke konci přidám nakrájená rajčata a brambory. Je to takový eintopf, ale s chlebem je to dobré.

 
Eleeen
1127 příspěvků 20.04.04 08:19
S protlakem a bez kečupu!

Přikláním se k názoru Jenoféfy. I já patřím mezi ty, kteří kečup moc na vaření nepoužívají a když si ho někdo lije třeba na těstoviny, tak se snažím, aby nikdo neviděl blesky v mých očích. Protlak v guláši může být, záleží na receptu a na tom, jak kdo to má rád. Ovšem pozor na protlaky - ne všechny jsou stejně dobré, ochutnej ho předem, aby nebyl kyselý (teda přírodně), to by chuti guláše neprospělo. Ale když bude sladší a připravíš základ guláše tak, jak napsala Jenoféfa, bude moc dobrý.

 
Xym
65 příspěvků 20.04.04 09:49
Pretlak

Ja to robim bezne tak ako je vyssie popisane. Na osmazenu cibulu davam pretlak a necham ho jemne zhnednut. Gulas ma potom squelu chut a vsetci hadaju z coho to je. Nedavam ho vela, iba malu plechovku alebo maly poharik (ak je domaci).

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 20.04.04 12:53
Ahoj Pampeliško,

v naší rodině milujeme my dospělí guláš a dítka ho zase moc nemusí. Protože to bylo v době stavby naše časté sobotní jídlo, tak jsem to řešila tak, že dětem jsem ke guláši udělala těstoviny, zalila je jen gulášovou šťávou, zakapala kečupem a posypala sýrem. V této podobě guláš snědli bez protestů. Můžu říci, že mi to zachutnalo a někdy si do guláše taky naleju kečup a dám sýr. Mně to chutná, manžel kroutí hlavou. A ve Svitavách byla v jedné hospodě specialita - guláš - zalitý kečupem, postrouhaný sýrem, posypaný cibulkou a jemně nakrájenou paprikou a k tomu malé bramboráčky a byla to prostě mňamka.
Platí zde asi pravidlo „Proti gustu žádný dišputát“, takže zkus a uvidíš.

 
penda
4752 příspěvků 20.04.04 18:45
zuzíku,

to byl určitě svratecký guláš…a ten je znamenitý…i s ke­čupem!!!

 
Xym
65 příspěvků 20.04.04 21:19
...

Moj recept na gulas sa Haškov guláš

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 21.04.04 18:53
Dekuji vsem mooooc
  • za super rady a prispevky. Urcite vyzkousim i jine gulasky.
    Uz se tesim.
    Zdravim vsech ze slunecneho Lucemburska.
 
hnrud
6 příspěvků 22.04.04 01:55
Guláš s rajským protlakem...

Milá Pampeliško, existuje také jídlo zvané Bikus. Vypadá jako guláš, je opravdu s protlakem i kečupem, připomíná Segedin, protože je v něm zelí, ale hlávkové, ne kyselé. Maso je vepřové a je to moóóc dobré. Můj muž to miluje. Budeš chtít recept?

 
Eleeen
1127 příspěvků 22.04.04 08:12
BIGOS

Něco podobného dělám i já, je to polské jídlo a jmenuje se Bigos. A vážně je to moc dobré.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 22.04.04 09:59
hnrud a Eleeen

Dekuji vam za inspiraci a prosim vas napiste ty receptiky na labuznika. Urcite je vyzkousim. Mejte se moc hezky a dekuji vam predem

 
Kari
545 příspěvků 22.04.04 11:16
Pampeliško...

džusem, přidala protlak, rajčata. Rajská mi z toho nevznikla, ale díky cibulové omáčce z toho vzešel spíš rajský guláš - ale bylo to naprosto vynikající. Kečup také moc nevyhledávám, někdy ho využiji v malém množství, když nemám protlak. Ale přijde mi, že kečup má k rajčatům dost daleko kromě červené barvy, obsahuje hlavně hodně cukru.

 
Kari
545 příspěvků 22.04.04 11:21
Jak to začalo..

Tak se mi sem dostalo jen kus příspěvku ach jo…

Začínalo to, že jsem chtěla původně dělat rajskou omáčku, ale jako milovník cibule jsem tam dala cibuli 1:1 s masem a podlévala 100% rajčatovým džusem…pokr. viz níže..

 
hnrud
6 příspěvků 23.04.04 06:22
Bigos

recept jsem napsala, je pod názvem Moravský Bigos


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz