Guláš

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
2malasisi2
51 příspěvků 28.01.08 18:25
Guláš

Prosím,vysvětlete mi někdo,jak udělat guláš tak,aby na jeho povrchu zůstala mastná šťáva.Já dělám sice velmi dobrý guláš,ale je prostě jinačí,než ten hospodský.Kde dělám chybu?Díky moc.

Reakce:
bona
2416 příspěvků 28.01.08 22:04
Moje babička, hospodská kuchařka,

vždycky říkala, že pravý guláš se nezahušťuje moukou ani ničím jiným. „Guláš nemá mít omáčku, ale šťávu…“
Množství masa a cibule musí být stejné, potom je šťáva zahuštěná jen rozdušenou cibulí. A mastnota na povrchu, které bys chtěla dosáhnout, bude nejspíš záviset na množství použitého sádla do základu.
Asi jsem moc neporadila , ale základní pravidlo zní: žádná mouka, chlebová střídka ani strouhanka - ty na sebe potom vážou tuk.
Tak ať se daří. Bona

gmp
1603 příspěvků 29.01.08 09:05
...

Pokud by se trvalo na zahuštění, tak hned od začátku pokrájet na drobno malou bramboru, někteří nesnáší velkou dávku cibule. Bramrora se rozvaří a zahustí guláš, ale opravdu jen malou jinak to vycucne tuk a je ztoho majda.

Scarlet02
577 příspěvků 29.01.08 17:13
2malasisi2,

jestli chceš, podívej se na adresu v obrázku, je tam recept na hospodský guláš.
Podle norem veřejného stravování se guláš zahušťuje, ale velmi málo. Hodně úspěchů! :)

karminek
757 příspěvků 29.01.08 17:49
já jsem

aspoň pro částečné zahuštění moukou.ten glanc můžeš získat řádným provařením šťávy(omáčky).Víte ono hodně záleží jaké množství toho děláte a včem to děláte.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.02.08 10:34
...

Jde to dosáhnout i se zahuštěním moukou, fór je pouze v tom, guláš na plotně nechat „táhnout“ hodně dlouho. Daleko lépe to jde, když se zahustí chlebovou střídkou, to už jsem tu několikrát zmínila. Nejlepší výsledek je, když se nezahustí vůbec, jak již bylo řečeno.

martinsog
103 příspěvků 21.02.08 18:14
...

Zatiaľ sa mi vždy tá mastná šťava podarila. Ja varím /dusím/ guláš pomaly, dosť dlho a na zahustenie používam vždy iba zemiak. Nekrájam. Do základu pridám očistený celý zemiak ktorý sa rozvarí na kašu. (lepšie ako malé zemiakové kocky)

esmeralda
4813 příspěvků 21.02.08 23:24
Jediné co mě napadá....

Mastnota na povrchu guláše bude nejspíše úměrná obsahu loje použitého masa.

bona
2416 příspěvků 22.02.08 00:45
A

množství sádla, které použijeme do základu…

kamilio
551 příspěvků 22.02.08 12:44
Guláš - 2malasisi2

Přesto, že jsem si vědom, že 98% labužníků mě při první příležitosti bude naprosto oprávněně vlastnoručně kamenovat, tak ti poradím. Do malého kastrolku olej, rozehřát, nasypat mletou papriku, promíchat aby se rozpustila a nalít do hotového guláše. Ono se to dokonce někde v hospodách i tak dělá. A takhle se za tento příspěvěk stydím!

AFTIC
122 příspěvků 01.03.08 21:12
Guláš

Vážená 2malasisi2
Pokud jak říkáte děláte velice dobr‎ý‎ guláš, tak byste se měla držet amerického hesla které říká: „Don’t fix what aint broke”, což česky znamená: „Neopravuj něco co není rozbité“.

Pokud byste tomu Vašemu guláši chtěla dát „glanz“ tak jediná chyba kterou byste udělala by bylo přilévat tím tukem olej do ohně.

Gastrononie když se to tak vezme se mění ze dne na den a tak se bohužel se nemůžete vždy řídit m‎‎ým přikázáním dávat lidem to co chtějí. Ono totiže to co lidé chtějí je možná dobré, ale není to dobré pro ně. Malabystesi proto přečíst článek „Guláš“ na m‎ých stránkách www.hostovka.cz. Není to sice nějaké vědecké pojednání, ale alespoň se trochu zasmějete a uvidíte, že na Vašem guláši nejpíše skutečně není nic špatného.
M. Klima

Helen02
6 příspěvků 15.03.08 21:00
Kamilio,

díky moc za radu,také jsem to potřebovala vědět,vyzkoušela jsem-a je to ono.Proč by tě měl někdo kamenovat?Důležitý je výsledek.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz