GUINOA na Buntrův dotaz

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Manana
1515 příspěvků 02.10.05 23:43
GUINOA na Buntrův dotaz

Bohužel se i na internetu vyskytuje název Guinoa s „G“.
Jedná se o merlík chilský (Chenopodium quinoa), někdy zvaný laskavec, podle zařazení do „Amaranthaceae - čeleď dvouděložných rostlin zřádu merlíkokvětých“ (Amaranthus = laskavec).
V celé předkolumbovské střední a jižní Americe to byla po kukuřici, fazolích a bramborách jedna z nejdůležitějších kulturních rostlin, která sloužila i k výrobě mouky. Bohužel se po conquistě příliš nerozšířil, protože má trochu hořkou chuť, která se ne zcela odstraní máčením a proplachováním semen. Listy rostliny se dají použít jako špenát.
Nezaměňovat s EPAZOTE!, což je Chenopodioum ambrosioides, rostlina, jejíž čerstvá nať se běžně používá v Mexiku a Guatemale, jako kontrapunkt k cilantru (nať zeleného koriandru). Epazote chutná asi jako sekaná čerstvá saturejka s dobromyslí, zakápnutá kapkou nafty. Odbornící říkají, že má kerosenovou příchuť. A proto je tak vynikající!! Mám slíbená semínka z Mexika, tak jsem na to zvědav.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 03.10.05 00:17
ještě ke Guinoa

Blbě jsem napsal ten závěr, nejsem zvědav na to jak chutná epazote, to mám na jazyku a dělal bych tady blbce. Jsem zvědav, jestli se mi to podaří vypěstovat a jestli to tady u nás vůbec poroste.
Abych sem nakonec nezavlekl nějaké králíky jako do Austrálie!


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz