ANO, ANO, jeděně petrželka! To jsme nachytali i Zdeňka Polreicha, který
do směsi žloutků a majonézy dává estragon a navrch petrželku. Ale na
rajčata Zdeněček úplně zapomněl!!! Ale v knížce „Francouzská
kuchyně“ od Jany Martinicové z r. 1981 je uvedeno, že do směsi se
přidávají 3 lžíce „jemných bylinek“. Bohužel není uvedeno jakých.
Mezi jemné bylinky - fines herbes - patří celá škála bylinek. Originální
recept jako „bylinky“ uvádí pouze PETRŽELKU:
Ingrédients (pour 4 personnes) : - 4 à 8 oeufs (suivant l'appétit)
- 1 petit bol de mayonnaise
- quelques feuilles de laitue
- persil haché
- olives noires pour décorer les oeufs (facultatif)
Pour la mayonnaise :
- 1 jaune d'oeuf
- 1 cuillère à café de moutarde
- 1/4 litre d'huile
- sel, poivre
- un peu de jus de citron (facultatif)
PŘEKLAD:
Ingredience (4 porce): - 4-8 vejce (v závislosti na chuti k jídlu)
- 1 malá miska majonézy
- Několik listů hlávkového salátu
- Nasekané petrželky
- Černé olivy na zdobení vajec (volitelně)
Na majonézu:
- 1 žloutek
- 1 lžíce hořčice
- 1/4 litr oleje
- Sůl a pepř
- Trochou citrónové šťávy (volitelně)
Préparation de la recette :
Faire durcir les oeufs 10 mn, puis les mettre dans l'eau froide.
Monter une mayonnaise avec les ingrédients ci-dessus ou utiliser une
mayonnaise prête vendue dans le commerce. Le jus de citron s'ajoute au dernier
moment.
Les oeufs écalés, les couper dans le sens de la longueur, séparer les
blancs des jaunes.
Dans une assiette creuse, émietter les jaunes à la fourchette, mélanger la
moitié de ces jaunes émiettés avec la mayonnaise et réserver le reste.
Remplir les demi-blancs de cette préparation, puis saupoudrer chaque
demi-oeuf du reste de jaunes émiettés (ce qui fait le mimosa!!).
Disposer les oeufs sur des feuilles de laitue, mettre sur chaque oeuf un peu
de persil et une olive noire.
Servir frais.
PŘEKLAD:
Příprava receptu:
Vařit vejce 10 minut, a pak je vložte do studené vody.
Připravit majonézu s výše uvedených složek nebo pomocí použít
majonézu komerčně dostupnou. Citronová šťáva se přidává na poslední
chvíli.
Vejce nařezané v podélně, oddělit bílky od žloutků.
V míse rozetřít žloutky s vidličkou, smíchat polovinu z těch žloutků
s majonézou a ponechat si zbytek
Vyplnit polovina tohoto přípravku bílé, pak posypat každou polovinu zbytku
rozpadly žloutky (což činí Mimosa!!).
Uspořádat vejce na listech hlávkového salátu, dát na každé vejce trochu
petržele a černými olivami.
Podáváme čerstvé.
No, jo… ale zde zase chybí rajčata 