Grahamová vs. celozrnná mouka

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
coquinaria
5 příspěvků 10.10.04 20:37
Grahamová vs. celozrnná mouka

Nevíte, jaký je rozdíl mezi grahamovou a celozrnnou pšeničnou moukou?
Děkuji :)

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 12.10.04 10:17
čerpáno z netu:

Celozrnná mouka je mouka, do níž pomelete zrno včetně slupky.
Grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou navíc mleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z ní mají trochu sladší chuť, než z celozrnné mouky.
(grahamové mouce dal jméno americký kazatel Sylvester Graham, který protestoval proti prosívání mouky za účelem vzniku mouky bílé)

 
coquinaria
5 příspěvků 12.10.04 17:35
...

Hm a jaký je rozdíl mezi slupkou a vnějším obalem?

 
penda
4752 příspěvků 12.10.04 21:31
Celé zrno...

Prakticky všechna zrna obilnin můžeme v uvařeném stavu konzumovat v celku. Zpravidla se však před požitím zpracovávají mletím nebo šrotováním. Na přiloženém obrázku bude řez typickým obilným zrnem. Je to v podstatě semeno, které se skládá ze 3 hlavních částí. Převážně nestravitelná povrchová vrstva (otruby) slouží vnější ochraně; největší objem zaujímá škrobnaté zásobní pletivo (endosperm), které slouží mladému klíčku jako potrava; klíček je vlastní rostlinný zárodek (embryo), z něhož dělením buněk vznikne nová rostlina. Na celkové hmotnosti obilky se podílí škrobnatý endosperm 85 %, povrchová vrstva (otruby) 12 % a klíček 3 %. Čím více všech složek obsahuje obilný produkt (např. mouka), tím cennější je pro lidskou výživu. Většina obilek má ochranné obaly, které nejsou pro lidskou výživu vhodné. Běžně se označují jako plevy, správně však jde o pluchu a plušku (plevy obalují celé klásky). Odstraňují se při mlácení obilí, některé obilky však i potom zůstávají pluchaté. Nahé jsou pouze obilky pšenice, žita a kukuřice. …a mohla bych pokračovat, až pepíček umístí obrázek, můžeš zkoumat, co je tou slupkou…anebo zkusit hledat sám informace na netu nebo spoléhat, že Ti odpoví nějaký odborník na slovo vzatý, já nikdy obilná zrna nestudovala, díky Tobě jsem zase chytřejší :-)

 
pepicek
1309 příspěvků 15.10.04 03:31
obrázek od Pendy
 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz