Nevíte, jaký je rozdíl mezi grahamovou a celozrnnou pšeničnou moukou?
Děkuji
Grahamová vs. celozrnná mouka
Celozrnná mouka je mouka, do níž pomelete zrno včetně
slupky.
Grahamová mouka je celozrnná mouka, v níž jsou navíc
mleté otruby (vnější obal zrna). Výrobky z ní mají trochu sladší
chuť, než z celozrnné mouky.
(grahamové mouce dal jméno americký kazatel Sylvester Graham, který
protestoval proti prosívání mouky za účelem vzniku mouky bílé)
Prakticky všechna zrna obilnin můžeme v uvařeném stavu konzumovat
v celku. Zpravidla se však před požitím zpracovávají mletím nebo
šrotováním. Na přiloženém obrázku bude řez typickým obilným zrnem. Je
to v podstatě semeno, které se skládá ze 3 hlavních částí.
Převážně nestravitelná povrchová vrstva (otruby) slouží vnější
ochraně; největší objem zaujímá škrobnaté zásobní pletivo (endosperm),
které slouží mladému klíčku jako potrava; klíček je vlastní rostlinný
zárodek (embryo), z něhož dělením buněk vznikne nová rostlina. Na
celkové hmotnosti obilky se podílí škrobnatý endosperm 85 %, povrchová
vrstva (otruby) 12 % a klíček 3 %. Čím více všech složek obsahuje
obilný produkt (např. mouka), tím cennější je pro lidskou výživu.
Většina obilek má ochranné obaly, které nejsou pro lidskou výživu
vhodné. Běžně se označují jako plevy, správně však jde o pluchu a
plušku (plevy obalují celé klásky). Odstraňují se při mlácení obilí,
některé obilky však i potom zůstávají pluchaté. Nahé jsou pouze obilky
pšenice, žita a kukuřice. …a mohla bych pokračovat, až pepíček umístí
obrázek, můžeš zkoumat, co je tou slupkou…anebo zkusit hledat sám
informace na netu nebo spoléhat, že Ti odpoví nějaký odborník na slovo
vzatý, já nikdy obilná zrna nestudovala, díky Tobě jsem zase
chytřejší