Gibanica

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník Jiti02
170 příspěvků 05.07.08 14:13
Gibanica

Můj tatínek se vrátil ze Slovinska a nemůže vynachválit místní dezert - gibanicu. Údajně to je něco jako listové těsto prokládané vrtvou jablek, ořechů, máku a tvarohu, pečené ve smetaně. Nevíte někdo jak na to?
Díky. J.

Reakce:
AFTIC
122 příspěvků 05.07.08 22:58
GIBANICA

Podívejte se na internet, nejlépe na Google.
Mike

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 06.07.08 02:52
Gibanica

Aftic ano souhlas. A, že tam toho není málo.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 07.07.08 00:54
To bylo první,

co jsem udělala. Jediný předpis, který odpovídal zadání jsem našla na slovinském serveru, ale podle toho si to netroufnu upéci. Díky. J.

Sylvie
2302 příspěvků 07.07.08 02:40
...
Sylvie
2302 příspěvků 07.07.08 02:44
Jiti

Jiti, dej na Googlu vyhledat česky, ono se tam toho najde více.
 Sylva

lydia
1227 příspěvků 07.07.08 04:15
Gibanicu

jsem kdysi dělala. Zdá se mi, že i babi vložila na labužníka podobný recept, ale nejsem si jista.
Gibanica se dělá se 4 náplněmi. Makovou, tvarohovou, ořechovou a jablečnou. Nevím, zda se u vás dostane koupit strůdlové těsto, ne listové. Nebo si můžeš udělat podle svého receptu těsto tažené.
Já moc tažené neumím, tak jsem těsto koupila. Jako první těsto by se měla udělat placka z křehkého těsta, které se propíchá.
Maková nádivka - asi 250 g máku přelít vařícím mlékem, vmíchat cukr a vanilku.
Tvarohová:500 g tvarohu, 1 vejce, smíchat se smetanou, rozinkami a cukrem
Ořechová: asi 250 g mletých ořechů, vlašských nebo lískových, cukr, skořice, necelých 250 ml mléka
Jablečná: asi 500 g pokud možno kyselých jablek, citr. kůra, cukr, skořice - trochu podusit.
Na dno formy dáš křehké těsto - nemusí být, ale je to lepší - propícháš, potřeš máslem. Strůdlové těsto rozdělíš na 10 kousků- doufám, že jsem se nespletla, a vyválíš pláty podle velikosti formy - asi 26 cm.
Na křehké, máslem potřené těsto položíš plát štrůdlvého těsta, potřeš např. polovinou makové nádivky, položíš další plát těsta, potřeš máslem, natřeš polovinou ořechové atd. Opakuješ, máš tedy 2× všechny náplně. Povrch zaliješ asi ,5l smetany, ve které rozkvedláš 3 - 4 vejce, přidáš asi 2 pl pudinkového prášku nebo maizeny a zaliješ. Pečeš v rozehřáté troubě na 170-175 °C asi 60-70 minut.
Zdá se to složité, ale opravdu není, klidně si na to troufni. Já mám recept z nějakých novin od nás a dělala jsem, ale je to už celkem dlouho. Když budeš potřebovat víc, zeptej se.
Forma by měla být neotvírací, je lepší keramická, nebo musíš dobře vyložit pečícím papírem. Můžeš udělat i ve čtvercové formě.
Doufám, že jsem pomohla.
Vrstvy náplně by měly být asi 1 cm.
Ať Ti chutná. L.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 07.07.08 07:19
Lydie

díky moc. Jen musím „prozkoumat“ to těsto … já sladké moc neumím.
Hezký den. J.

Labužník Jiti02
170 příspěvků 07.07.08 07:20
Sylvie

díky za snahu, ale já potřebovala gibanicu se vším, nejen s tvarohem
 J.

Jenofefa
1315 příspěvků 07.07.08 09:16
Prekmurska gibanica

Pokud vládneš němčinou, angličtinou, italštinou nebo francouzštinou (no ještě je tam pár dalších variant), doporučuji se podívat **sem **. Zdá se ale, že je to lahůdka dosti pracná. Já znám gibanicu z Lublaně s tvarohem na slano, ale těsto (tzv. kory) podobné fillo těstu kupovala teta hotové na tržnici. Kdybys něco potřebovala, mohu se zeptat sestřenice, která je Slovinka a žije v Lublani.

happilybleeding
65 příspěvků 24.09.08 11:47
...

co vim, tak ultra prava gibanica je syrova,.. jidavame ji u kamaradky, ktera je z balkanu a pece ji jenom jednou za cas, skutecne svatecne. je totiz pravda, ze gibanica je velice slozita na pripravu, ale predevsim na ingredience. zakladem jak syrove tak sladke varianty je specialni testo, ktere bohuzel u nas neni k sehnani, a pokouset se o nahradu testem listovym neni zarukou odpovidajiciho vysledku. v nejhorsim pripade by se dalo pouzit rozvalene listove testo na tenke platy, prodava Tesco cca za 40,–

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz