Geneticky modifikované potraviny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.08.12 17:10
Geneticky modifikované potraviny

Tak já nějak nevím. Pořád se mluví o tom, jak je to špatné, jak nás průmysl a zemědělství krmí jedy a jinými špatnostmi. Nechci tvrdit že to není pravda, ostatně ani nemůžu, všichni a všechny víte, že patřím mezi rejpaly. Ale, kde je vlastně pravda?
Už od pravěku se lidí krmili, mimo jiné, zrním a to byla původně jen a jen tráva, respektive travní semena. A lidé si vybírali a čertvíjak dokázali udělat, že zrnka byla čím dál větší. Pak přišly časy, když hodně přeskočím, časy Mičurina, který vyšlechtil lepší jablka a kdo ví co ještě, už si to nepamatuju. Ale co vím jistě je, že on vlastně zasáhl do genetického kódu rostlin, míchal dohromady různé odrůdy aby získal lepší a ještě lepší, a chorobám odolnější. No, jestli tohle není genetické inženýrství, pak nevím už vůbec nic. :roll:
Za mých mladých let, ať nemluvím jen o rostlinách, dojily krávy průměrně 3,5 litru mléka denně. Dnes je to desetinásobek, díky čemu? Ano díky šlechtění a křížení plemen, aby dojily víc a přitom byly odolnější chorobám. Takže jsme zas na začátku. Lidé míchají přírodou od nepaměti, ale teď je z toho najednou takovýhle problém. :think:
Já nechci ani omylem tvrdit, že jen já mám pravdu a zbytek lidstva ne. Četl jsem na tohle téma zajímavý článek, a obávám se, že by na tom mohlo něco být.

Co myslíte?

A nakonec to musím trochu nabourat. Totiž, dočetl jsem se, jak jsme dlouhá léta šlechtili (=geneticky upravovali) rajčata, aby byla červenější. Dnes jsou, ale když je koupíte, nemají chuť. Nemají, to nemůže nikdo popřít. Ale teď mi vysvětlete, jak je možné, že když koupím sazeničky a dám je doma na záhonek, rajčata jsou chuti přímo delikátní. Jak to? Vždyť by to mělo být z úplně stejných semínek.

Jediné vysvětlení které mně napadá, a obávám se nemusí být daleko od pravdy je, že z nás zase někdo dělá blbce. Je to snad poprvé?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eja
3820 příspěvků 02.08.12 18:51

S rajčaty si myslím je to poměrně jednoduché - Tvoje na záhonku dozrávají na slunci, zatímco kupovaná jsou z velké části skleníková. A jsou červená, tedy vypadají zralá - ale jen vypadají. Aspoň tak si to myslím.
S geneticky modifikovanými potravinami je to o dost složitější a myslím, že až čas ukáže - já si přinejmenším dovedu představit problém pro potravinové alergiky, těm by se mohlo spektrum potravin, na které alergicky reagují, rozšířit. Srovnání s Mičurinem se sice nabízí… :think: Problém je v tom, že obě strany jsou velmi radikální. Argumenty PRO jsou lépe podložené a vypadají logicky, argumenty PROTI vypadají logicky také a podložené …no, já jsem obecně velmi rezervovaná k malý studiím, které navíc nejsou dělány nezaujatě. Ale že bych tak úplně nesouhlasila se názory, že je to tak trochu „pokus na lidech“, to říct rozhodně nemohu :(

 
jolana
5065 příspěvků 03.08.12 00:05

Hmmm.. je dost velky rozdiel nieco zastepit, skrizit, vyslachtit a geneticky modifikovat…na tejto zemeguli ma skoro vsetko svoju genetiku, DNA a k tomu proteiny a tisice inych veci…vies ze za BSE je zodpovedny protein… do krmiva pre zvierata sa mleli aj ludske pozostatky.. a potom ti ludia co sa nakazili masom..zas protein…preco zvacsa mladi sa nevie, prepoklad je ale asi kvoli tomu ze ten mladi ma tendenciu toho zjest ovela viac..
Je to strasne zjednodusene povedane ale asi tak dako to je.. :mavam:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.08.12 23:07
Jolano,

Je a není. Nebudu mluvit o krmení krav jinými kravami, nebudu mluvit o krmení slepic uvařenými kuřaty co nepřežily. Ne.
Ale každé křížení a šlechtění je totéž - právě to co dělal zmíněný Mičurin je klasická ukázka. Jistě, dnes o dotáhli dál, ale přesto představa jak někdo nad elektronovým mikroskopem mění DNA je nesmyslná.
Kříží rostliny které škůdcům nechutnají s těmi co mají vyšší výnos, s těmi které jsou odolnější nepřízni počasí.
Konečně, tohle probíhá už od začátku lidstva, vždyť i obilí byla kdysi tráva.
Pravdu ale máš se štěpováním, to je něco jiného. To se dá dělat u jednotlivých stromů, ale umíš si představit rolníka jak se plíží po poli a štěpuje klasy obilí? Já ne.

 
jolana
5065 příspěvků 03.08.12 23:57
Drobku,

Drobku, geneticky modifikovat..hm­..tam sa zasahuje umelo do sameho zakladu–zasahuje sa do sameho pociatku celeho vedomia vdaka ktoremu vsetko na tejto zemi se vsim suvisi..hm?! :mavam:

a copy :
Genóm je súhrn hlavnej genetickej informácie organizmu.
Pri zložitejších organizmoch, tvorených bunkami s jadrom (takzvané eukaryotické bunky), má podobu súboru chromozómov v tomto jadre. Týka sa to prakticky všetkých buniek tela organizmu. Okrem toho sa v eukaryotických bunkách najmä prvokov, živočíchov a rastlín vyskytujú ešte aj vedľajšie genómy, ktoré patria organelám – zložkám buniek s tou či onou konkrétnou funkciou. Viaceré organely (predovšetkým mitochondrie a chloroplasty) podľa všetkého kedysi boli samostatne žijúcimi mikróbmi typu baktérií a siníc. Dnes symbioticky spolunažívajú, „ako podnájomníci, ktorým sa dá veriť“ (človeku tu vždy prichádzajú na myseľ tieto výstižné slová amerického vedca, lekára a publicistu Lewisa Thomasa), vo vnútri väčších eukaryotických buniek. V ľudských sú to predovšetkým mitochondrie. Celkový počet chromozómov v bunkovom jadre je špecifický pre každý biologický druh.

 
Eja
3820 příspěvků 04.08.12 12:23

Drobku, ale geneticky modifikované potraviny nejsou křížené, to už je opravdu manipulace s DNA, to už není Mičurin, a to je ten problém. Vznikají „bílkoviny“, které lidský organismus „nezná“. Jak už jsem psala výše, já bych osobně viděla rozšíření potenciálně alergizujících potravin jako velký problém, ale v horizontu dejme tomu 10,20 let.

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.08.12 17:18
Ach jo,

Chtěl jsem rozpoutat diskusi na tohle téma, protože nám to všem leží na srdci a hlavně v žaludku a vyšel jsem z ní, aspoň zatím, jako blbec který se modifikovaných potravin zastává. Nic nemůže být dál od pravdy.
Můj názor, je, že je rozdíl, a velký mezi pomáháním přírodě, to je právě Mičurin, na příklad, a znásilňováním přírody, genetickou modifikací. Nejhorší na tom je, že se dodnes neví co to s námi, myslím populaci a to nejen lidskou, provede. Prostě nevyzkoušeno, zastánci se hájí tím, že je nás na planetě moc a musíme se starat o výrobu jídla pro všechny. Blbost, prosím pěkně. V Česku se nepěstuje česnek, protože ho v Číně vypěstují levněji a protože Španělští zemědělci by neměli odbyt pro ten jejích. Možná (asi určitě) je to zkreslené ale už určitě tušíte co chci říct.
Tady v Americku třeba už neexistuje nemodifikovaná kukuřice a tak kdo má trochu rozum tak to nejí.
Za úplný vrchol hnusu považuju co dělají se zvířaty, respektive s masem. Už jsem tady jednou psal o růžovém slizu, (pink slime). Tak zvaná letní klobása (summer sausage) je z hovězího a lepí se na zuby, pro nás zcela nepoživatelná. Šunka je jedině lisovaná, a ještě prosáklá slanou vodou. Mleté maso, tím se dotýkám diskuse o sekané, kupuju, ale v jednom jediném obchodě, kde maso melou z ořezu a známá řeznice by mi neprodala to, co by sama nejedla. Tam kupuju i hovězí, pro vepřové chodím jinam, kuřata ještě jinde, a organická. Ne že bych organické musel mít, ale jednou jsme zkusili a už nikdy jinak. Pro tu chuť. Klobásy a salámy v Ruském obchodě, od ruského výrobce. A tak je to vlastně se vším.

 
Eja
3820 příspěvků 04.08.12 18:32

Drobku, naprosto s Tebou souhlasím. :mavam:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz