Fritovací hrnec

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Lindaa
114 příspěvků 16.03.06 11:28
Fritovací hrnec

Nevíte nekdo jak vycistit starý olej z fritovacího hrnce? Dostala jsem starsí párkrát pouzitý friták, který stál nepouzívaný asi 5 let. Vnitrek je vyndavací a tak lze lehce umýt v micce, ale okraje a víko je nesundavací a je na nem zaschlý a ne moc vonavý olej, který nejde vycistit. Zkousela jsem ho i seskrábat, ale friták je hliníkový a tak nemuzu pouzít ostrou hranu houbicky apod. abych ho neposkrábala. I jsem se pokousela ho zapnout a pri vysokých teplotách nechat staré olejové fleky (i zatvrdlé kapky oleje) rozpustit, ale moc to nepomohlo. Bojím se pouzít cistidla na mastnotu (napr. Ajax, Mr. Propr apod.) aby tím potom friták a jídlo nesmrdely. Nemáte nekdo zkusenost co s tím? Fritované jídlo není sice to úplne nejzdravejsí, ale jako rychlovka obcas lze pouzít, ale ten starý lepící a nevonavý olej zrovna nepozbuzuje k pouzití. Predem dekuji.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.03.06 13:35
Fritovací hrnec

Zkus si sehnat od fa Lander, perfektní odmašťovač Codi - je to zázrak mezi současně prodávanými výrobky. Je všestranně upotřebitelný a ekologický. bedla

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 16.03.06 15:58
mohu potvrdit,

… též vlastním tento přípravek a mohu potvrdit, že je opravdu úžasný, čistím s ním, samozřejmě v rozředěném stavu, v kuchyni kdeco včetně sporáku…

 
marmelada
1643 příspěvků 16.03.06 16:19
Codi - Bedlo

Asi jsem našla to, o čem píšeš. Máš zkušenosti i s ostatními výrobky firmy Lander?
odmašťovač Codi

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.03.06 20:41
Fritovací hrnec

Codi marmeládo, všechny tyto výrobky používáme v rodině od založení fy v roce 1994. Protože Ti to možná nic neříká, jen v rychlosti: Codi Energis-super odmašťovač na vše..boty, sanita, záclony, motory aut, kola, prádlo, koberce, potahy atd. CODI CRISTAL-čistící přípravek s odmašťujícím účinkem na skla. Codi Pino-s vůní borovice-nejlepší vůně, použití sanita, podlahy, dveře, dlaždice atd. Codi Cleaner-ničí bakterie, vhodný i jako dezinfekce po domácích zvířatech. Toni Codi Ambientator-osvěžovač vzduchu-vynikající. Řada La OCA-DEZINFEKČNÍ ČISTIČ WC. Bano-přípravek na odstraňování vodního kamene-další funkční přípravek. Pokud se zadaří, neboj se nakoupit..mám to léty ověřené. bedla

 
Lindaa
114 příspěvků 19.03.06 19:11
...

…tak jsem obehala kde co, ale Codi se k nám nedovází. Takze jsem dneska rozebrala friták na co nejmensí cásti a kazdou porádne vydrbala v teplé vode a saponátu na nádobí. Jeste mi zbývá kovová mrízka z víka - asi to je filtr- a bojím se aby mi nenacuchla saponátem a pak by vsechno jídlo tím smrdelo a tak se na ní chystám s cisticem na trouby, to by melo fungovat. Jenom doufám, ze se mi podarí drahý friták zase smontovat dohromady. Ale i tak vsem dekuji za rady.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.03.06 10:13
Fritovací hrnec

Lindaa - mám pro Tebe další nabídku. U nás se to dá sehnat v OBI nebo v Bauhaus marketech a jmenuje se to POLIBOY.de - Kamin, Glas, Reiniger - 375 g za 160 Kč. Je to další vynikající čistič na : trouby, mikrovlnky, digestoře, grily atd. Viděla jsem to v akci, při čištění skla u krbu. Super…Tak to máš pro příště. bedla

Jen jsem se nepodívala, zda je to vhodné na kuchyňské a jiné nádobí, což u Codi odmašťovače jde.

 
marmelada
1643 příspěvků 20.03.06 12:28
Cillit bang

tímhle přípravkem - je to taky odmašťovač - jsem vypulírovala od lepivého omastku nerezový fritovací hrnec. Ten Cillit je ve spreji a šlo to bezva. Podle mě je k dostání v každé drogerii. Myslím si, že je jedno, jestli máš oplachovat zbytky odmašťovače nebo čističe na trouby - obojí chce důkladně. Ale myslím si, že z kovových částí jdou omýt dobře a do jídla by se nic dostat nemělo.

 
Pink
109 příspěvků 21.03.06 09:33
Nevím jestli to půjde,

ale já už se nemohla dívat na své víko od friťáku, tak jsem vyndala filtr a víko nechala 2× projet v myčce. Dopadlo to výborně, filtr jsem už nedávala, mám výkonnou digestoř a nechtělo se mi nový shánět.

 
Labužník Ecinazuz02
17 příspěvků 20.09.08 13:51
codi odmašťovač

codi odmaťovač se k nám stále dováží ;-)…jestli má někdo zájem- napište mi, nebo mrkněte zde: http://www.hwcclub.websnadno.cz

 
Labužník Ecinazuz02
17 příspěvků 20.09.08 13:53
codi odmašťovač

codi odmašťovač se k nám stále dováží ;-)…jestli má někdo zájem- napište mi, nebo mrkněte zde: http://www.hwcclub.websnadno.cz

 
bona
2416 příspěvků 20.09.08 22:54
Lindo,

něco podobného jsem před lety řešila s vlastním hrncem, jak říkávala moje babička „nechala jsem na tom něco lidského sádla“ , zkrátka vyčerpávající.. Následně jsem ho darovala mámě a zařekla jsem se, že tahle nechutnost se v mojí kuchyni už neobjeví.. Ne, že by mi vadila ta příprava, zas tak cimprlich nejsem, ale to příšerné čistění.. Ale docela uvažuji o tom s výměnnou nádrží na olej od Tefallu (nevím, jestli dvě F nebo L).
Sice ze mě žádná rada nevypadla, ale přeju pevné nervy… B.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 27.09.08 10:59
Právě jsem dodrhla friťák,

který vlastním drahně let a myji přiměřeně možnostem. Nemá vyndavací nádobu, povrch obdélníkové nádržky na olej je teflonový a má trvalý filtr ve víku s okénkem (Kenwood DF370). Nesmažím příliš často, olej přefiltruji a uchovávám v lednici, vnitřek vždycky naplním vodou s přípravkem na nádobí a pečlivě umyji a vypláchnu, vnějšek mohu jen otírat tak, aby nepřišla voda do elektroinstalace. Víko lze odebrat a umýt ve dřezu. Filtr se nevyměňuje, tak mne po letech napadlo, jak asi vypadá, a víko jsem rozebrala a udělalo se mi nevolno: filtr se skládá z devíti vrstev kovové síťky, které jsou stlačeny do jakési „rohožky“, která byla prosycena oranžovými lepivými nánosy. Vzhledem k tomu, že friťák byl zakoupen v Rakousku a u nás se neprodával, naděje na zakoupení náhradního filtru byla nulová. Vzhledem ke stáří přístroje jsem si řekla „buď a nebo“ - buď přijme očistu nebo půjde pryč. A zjistila jsem, že ono hrozné „bleble“ bahno se zázračně rozpuští při postříkání CIFem proti mastnotám ve spreji s pomerančovou vůní. Filtr jsem rozebrala na jednotlivé lístky, v misce hodně postříkala a nechala chvíli postát. Ty ohavnosti se částečně rozpustily a částečně uvolnily a daly mechanicky pod proudem vody odstranit. Byl to absolutní úspěch a můj stařičký friťák se přímo leskne i na místech, kam není vidět a kam se lze dostat jen za použití přiměřeného násilí.

 
Labužník Ecinazuz02
17 příspěvků 07.12.08 22:00
...

Cody zde:
„codi energic zde ":http://http/…CISTOTA.html“_blank

 
Labužník Ecinazuz02
17 příspěvků 07.12.08 22:03
...

Cody zde(teď se mi povedl odkaz ;-)
Codi energic zde

 
Kaculka10
27 příspěvků 07.10.16 10:50

No a existuje nějaký víceúčelový hrnec, který slouží třeba na vaření, i smažení, fritování apod? Myslím, že jsem právě na to někde viděla někdy reklamu nebo jsem o tom četla. Ale netuším, kde mám hledat.

 
hippolyta
394 příspěvků 07.10.16 20:03

Kaculko, existuje mnozstvi viceucelovych hrncu. Pravdepodobne jich mas plnou kuchyn. Kazdy hrnec ci kastrol je viceulovy. To snad nikdo nemusi davat do popisu vyrobku, ne? Chci smazit, naleju do nej olej, chci dusit, dusim, chci varit brambory, naplnim jakykoliv hrnec vodou a varim. K takovemu vareni staci zdravy rozum.

 
daduuja
1139 příspěvků 07.10.16 22:16

Pro mne je víceúčelovým hrncem - Concept 5000.

Umí vařit pomalu na hi i low, udržuje teplotu až 4h, vaří v páře, smaží, peče chleba, frituje, umí uvařit rýži, dusit a má funkci sousvide od 45-95°C po jednom stupni.
Dobře se v něm vaří omáčky, přímo v něm osmažím cibuli, přidám maso, po opečení zapráším moukou, přidám koření, podle potřeby podliju a přepnu na pomalý hrnec a už nemusím hlídat, nic se nepřipálí, mouka se perfektně provaří…
Sousvide je jeho další +, které ocení zaměstnaná žena :-)
Marmelády se dělají sami…
Je to jeden z mála pomocníků, které jsou u nás stále v běhu :-)

 
hippolyta
394 příspěvků 07.10.16 23:05

Jsem zaměstnaná žena a stačí mi pár běžných hrnců, dvě pánve a dva pořádné litinové kastroly. Vaření sous vide je sice moderní, ale podle mě - omlouvám se útlocitným - zcela impotentní. Pokud nemám čas, vařím rychle a úsporně na pánvi, pokud čas mám, použiju troubu a celý dům voní dlouhé hodiny. Troufám si tvrdit, že podobné vymoženosti, jako pomalý, římský, conceptuální a podobné hrnce jsou jen tahání peněz z kapsy nerozumných spotřebitelů.

 
hubenej dědek
29 příspěvků 08.10.16 18:08

Zrovna pomalý hrnec bych nezatracoval. Kdo ho nezkusil, ten nevěří a pochybuje. :-)

 
VěrkaVe
29 příspěvků 17.10.16 15:23

Tak jako jestli myslíš opravdu profesionální víceúčelový hrnec, ne normální hrnec, který lze použít taky na více věcí, nicméně nikdy to není úplně ono.
Tak můžju doporučit tento a ten je fakt skvělý: http://www.allik.cz/…-na-cestach/
Dostala jsem ho darem, předtím by mě to nenapadlo ho koupit, ale ted si ho nemůžu vynachválit.

 
Kaculka10
27 příspěvků 24.10.16 08:51

No jistým způsobem je asi každý hrnec viceúčelový :D Ale neudělá to podle mě tak dobře, jako ty speciální víceúčelové hrnce.
VěrkaVe to je přesně ono, něco takového jsem myslela. Děkuji
A jseš s ním teda spokojená, jo?

 
VěrkaVe
29 příspěvků 03.11.16 11:35

Není zač ;)
fakt jsem s ním moc spokojená. Navíc Orava je dobrá značka, takže super.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz