Fotíme jídlo - tipy, triky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jcs1
77 příspěvků 25.03.12 17:48
Fotíme jídlo - tipy, triky

Je tu plno hezkých fotek, tak se ptám - máte tipy na focení jídel? Zdobení talířů pro fotku?

A taky by mě zajímalo, jak fotky upravujete v počítači před vystavením.

Díky :)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.03.12 18:38
Na část otázky znám odpověď.

není třeba různých a drahých fotoeditorů, a taky děsně komplikovaných. Už léta používám Irfanview editor . Je zdarma, freeware, existuje i v českém překladu funkcí. Umí dělat crop, tedy vybrat část fotky a oříznout, umí zvětšovat a zmenšovat, umí korigovat barvy, zaostřit, umí přidat text do fotky, umí… výčet by byl strašně dlouhý. :palec:
Co chci říct je, že k mé spokojenosti ho používám léta a vyloučil jsem vynikající photoshop a ještě lepší (a komplikovanější) Ulead. Proč si komplikovat život?

 
oldsoft
682 příspěvků 25.03.12 19:50
Hlavně stativ

Především fotím ze stativu, bez toho si to vůbec nedokážu představit. Pak použiju Zoner Photo Studio 14 Poffesional. Vyvážím expozici, poopravím případně nastavení bílé a zlehka můžu doostřit. Zkontroluju, případné fleky na stole i na talíři odstraním klonovacím razítkem. Nakonec ještě „potahám za křivky“ - tím se nastavuje celková barevnost a tak (v Zoneru Ctrl+C). Uložím. Potom zmenším na požadovaný rozměr, (někdy) digitálně podepíšu (SignMyImage) a pustím do světa.

 
danda 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.03.12 16:20

Fotíme zrcadlovkou přímo do RAWu, v RAWu se udělá vyvážení bílé, vyrovnání křivek, popř. doostření, uložení v TIFu, TIF otevřít v programu jaký máš k dispozici (Photoshop, Zoner …), tam úprava klonovacím razítkem, použití masek, výběr částí fotky lasem, kde se upraví jen ta vybraná část nabo se naopak upraví nevybraná část - ostření, barvy, rozostření, jas, kontrast, sytost atd., občas se skládají fotky na sebe …
Zmenšení na požadovanou velikost, my 900×6OO a uložení v JPG. Stativ není podmínkou, ale určitě potřebný na 95% :-), nejlépší fotky vycházejí při použití stanu, fotodeštníku kvůli rozptýlení světla, nefotit proti světelnému zdroji, nejlepší je rozptýlené světlo, nepoužívat blesk (pouze odrazem, od stropu), využívat hloubku ostrosti,(kombinace clonového čísla a ohniskové vzdálenosti objektivu), snad je to v základu všechno :-)
Je potřeba udělat třeba víc fotek, z různých úhlú, vzdálenosti, nefotit seshora … a pak vybrat na PC tu nejlepší, občas se nepovede žádná :-)

Nejlepší je požívat bílý porcelán, barevný nebo s motivem už potřebuje větší zkušenost, příloha nesmí lézt z talíře, nejdřív nalít omáčku a potom přidat třeba knedlíky, není hezké, když je příloha přelitá přes, liché plátky masa, knedlíků, to je nepsaná zásada, která vypadá líp :-), to co má být focené a vidět musí být vepředu (u česnekové polévky máš rohlíky v popředí), pozadí talíře může být jakékoliv, ale barevně musí ladit, i v kontrastu, lepší je trochu máznuté …

Časově náročné, ale zajímavé a je to dost drahý kůň, protože s kvalitnějšíma fotkama přemýšlíš nad stále lepším vybavením, které usnadní práci.
Já dnes nemůžu jít do domácích potřeb, koberců, papírnictví … abych neviděla něco, co by se hodilo k fotkám :-)
Ale moje focení jídla je stále levnější a praktičtější záležitost, než manželovo focení noční oblohy :-)
Měj se hezky a držím palce :-)

 
jcs1
77 příspěvků 26.03.12 22:35

Tak to je na mě až moc odborné :-) Nejtěžší je pro mě fotit za světla, když člověk jako jediné jídlo vaří večeři a s tmou člověk s obyčejným aparátem souboj nevyhraje. Úpravy se snažím dělat taky - třeba Adobe Photoshop Express funguje přímo v prohlížeči a lze upravovat online.

 
jolana
5065 příspěvků 27.03.12 00:03

jcs1…bol tu clanok ako fotit aj ked nemas denne svetlo..bohuzial sa niekam podel nevedno kam .. snad najjednoduchsia rada ktora mi pomohla bola– dajte tanier na stol a fotte tak ako ho vidite ako keby ste stolovali..a druha rada – aby bolo vidno co je na tanieri nebojte sa priblizit fotak akoze zdola/okraja z isteho uhlu a cvaknut..na obrazku bude jedlo a za nim sa to rozprestrie trebars do tmy..cize bude vynikat to co chces aby vynikalo …chce to skusit, pohrat sa a vyjde obrazok ze sa da na neho pozerat…a cvakat..nafotim tak, tak, nacvakam, dam do pc a potom vyberiem tu co je aspon ako taka a nebije do oka..a mas to.. do toho! odvaznemu stastie praje :mrgreen: :lol:

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.03.12 00:54
Jolano

ano, v jednoduchosti je krása, zvlášť pro chudé samouky a amatéry jako jsem já. :lol:

 
toffo
244 příspěvků 31.03.12 22:35
@jolana píše:
jcs1…bol tu clanok ako fotit aj ked nemas denne svetlo..bohuzial sa niekam podel nevedno kam .. snad najjednoduchsia rada ktora mi pomohla bola– dajte tanier na stol a fotte tak ako ho vidite ako keby ste stolovali..a druha rada – aby bolo vidno co je na tanieri nebojte sa priblizit fotak akoze zdola/okraja z isteho uhlu a cvaknut..na obrazku bude jedlo a za nim sa to rozprestrie trebars do tmy..cize bude vynikat to co chces aby vynikalo …chce to skusit, pohrat sa a vyjde obrazok ze sa da na neho pozerat…a cvakat..nafotim tak, tak, nacvakam, dam do pc a potom vyberiem tu co je aspon ako taka a nebije do oka..a mas to.. do toho! odvaznemu stastie praje :mrgreen: :lol:

Tak se mi to líbí, je krásné, že cvakat si můžu do libosti na šikovný digifotoaparát a pak si sednu tak metr od monitoru a pozoruji ostřížím okem - lépě mně to bere to pravé. Ale na sladké pečení mám nejraději plné letní slunce, fotky mají radostný nádech. Nemůžu se snažit fotit jako profesionál, nemohla bych se úspěchu dobrat - fotím ve spěchu, za chodu domácnosti, práce a jen pro radost, nemám čas být dokonalá, dost možná, že jsem na to i líná. Snažím se o pěknou kompozici a zachycení nálady. A řídím se jen intuicí.

 
boogie007
65 příspěvků 03.04.12 22:49
Přednastavená prostředí

Mám Nikonka - cenově se nepohyboval moc vysoko, ale už je vybaven přednastaveným prostředím na focení jídla. Dokonce si můžete vybrat i barevný nádech. Konečnou úpravu pak provádím v Zoneru - ten je cenově dostupný a splní základní požadavky.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz