Je tu plno hezkých fotek, tak se ptám - máte tipy na focení jídel? Zdobení talířů pro fotku?
A taky by mě zajímalo, jak fotky upravujete v počítači před vystavením.
Díky
Je tu plno hezkých fotek, tak se ptám - máte tipy na focení jídel? Zdobení talířů pro fotku?
A taky by mě zajímalo, jak fotky upravujete v počítači před vystavením.
Díky
není třeba různých a drahých fotoeditorů, a taky děsně
komplikovaných. Už léta používám Irfanview editor . Je zdarma, freeware,
existuje i v českém překladu funkcí. Umí dělat crop, tedy vybrat část
fotky a oříznout, umí zvětšovat a zmenšovat, umí korigovat barvy,
zaostřit, umí přidat text do fotky, umí… výčet by byl strašně dlouhý.
Co chci říct je, že k mé spokojenosti ho používám léta a vyloučil jsem
vynikající photoshop a ještě lepší (a komplikovanější) Ulead. Proč si
komplikovat život?
Především fotím ze stativu, bez toho si to vůbec nedokážu představit. Pak použiju Zoner Photo Studio 14 Poffesional. Vyvážím expozici, poopravím případně nastavení bílé a zlehka můžu doostřit. Zkontroluju, případné fleky na stole i na talíři odstraním klonovacím razítkem. Nakonec ještě „potahám za křivky“ - tím se nastavuje celková barevnost a tak (v Zoneru Ctrl+C). Uložím. Potom zmenším na požadovaný rozměr, (někdy) digitálně podepíšu (SignMyImage) a pustím do světa.
Fotíme zrcadlovkou přímo do RAWu, v RAWu se udělá vyvážení bílé,
vyrovnání křivek, popř. doostření, uložení v TIFu, TIF otevřít
v programu jaký máš k dispozici (Photoshop, Zoner …), tam úprava
klonovacím razítkem, použití masek, výběr částí fotky lasem, kde se
upraví jen ta vybraná část nabo se naopak upraví nevybraná část -
ostření, barvy, rozostření, jas, kontrast, sytost atd., občas se skládají
fotky na sebe …
Zmenšení na požadovanou velikost, my 900×6OO a uložení v JPG. Stativ
není podmínkou, ale určitě potřebný na 95% , nejlépší fotky vycházejí při použití
stanu, fotodeštníku kvůli rozptýlení světla, nefotit proti světelnému
zdroji, nejlepší je rozptýlené světlo, nepoužívat blesk (pouze odrazem,
od stropu), využívat hloubku ostrosti,(kombinace clonového čísla a
ohniskové vzdálenosti objektivu), snad je to v základu všechno
Je potřeba udělat třeba víc fotek, z různých úhlú, vzdálenosti,
nefotit seshora … a pak vybrat na PC tu nejlepší, občas se nepovede
žádná
Nejlepší je požívat bílý porcelán, barevný nebo s motivem už
potřebuje větší zkušenost, příloha nesmí lézt z talíře, nejdřív
nalít omáčku a potom přidat třeba knedlíky, není hezké, když je
příloha přelitá přes, liché plátky masa, knedlíků, to je nepsaná
zásada, která vypadá líp , to co má být focené a vidět musí být
vepředu (u česnekové polévky máš rohlíky v popředí), pozadí talíře
může být jakékoliv, ale barevně musí ladit, i v kontrastu, lepší je
trochu máznuté …
Časově náročné, ale zajímavé a je to dost drahý kůň, protože
s kvalitnějšíma fotkama přemýšlíš nad stále lepším vybavením,
které usnadní práci.
Já dnes nemůžu jít do domácích potřeb, koberců, papírnictví … abych
neviděla něco, co by se hodilo k fotkám
Ale moje focení jídla je stále levnější a praktičtější záležitost,
než manželovo focení noční oblohy
Měj se hezky a držím palce
Tak to je na mě až moc odborné Nejtěžší je pro mě fotit za světla, když
člověk jako jediné jídlo vaří večeři a s tmou člověk s obyčejným
aparátem souboj nevyhraje. Úpravy se snažím dělat taky - třeba Adobe
Photoshop Express funguje přímo v prohlížeči a lze upravovat online.
jcs1…bol tu clanok ako fotit aj ked nemas denne svetlo..bohuzial sa niekam
podel nevedno kam .. snad najjednoduchsia rada ktora mi pomohla bola– dajte
tanier na stol a fotte tak ako ho vidite ako keby ste stolovali..a druha
rada – aby bolo vidno co je na tanieri nebojte sa priblizit fotak akoze
zdola/okraja z isteho uhlu a cvaknut..na obrazku bude jedlo a za nim sa to
rozprestrie trebars do tmy..cize bude vynikat to co chces aby vynikalo …chce
to skusit, pohrat sa a vyjde obrazok ze sa da na neho pozerat…a
cvakat..nafotim tak, tak, nacvakam, dam do pc a potom vyberiem tu co je aspon
ako taka a nebije do oka..a mas to.. do toho! odvaznemu stastie praje
@jolana píše:
jcs1…bol tu clanok ako fotit aj ked nemas denne svetlo..bohuzial sa niekam podel nevedno kam .. snad najjednoduchsia rada ktora mi pomohla bola– dajte tanier na stol a fotte tak ako ho vidite ako keby ste stolovali..a druha rada – aby bolo vidno co je na tanieri nebojte sa priblizit fotak akoze zdola/okraja z isteho uhlu a cvaknut..na obrazku bude jedlo a za nim sa to rozprestrie trebars do tmy..cize bude vynikat to co chces aby vynikalo …chce to skusit, pohrat sa a vyjde obrazok ze sa da na neho pozerat…a cvakat..nafotim tak, tak, nacvakam, dam do pc a potom vyberiem tu co je aspon ako taka a nebije do oka..a mas to.. do toho! odvaznemu stastie praje![]()
Tak se mi to líbí, je krásné, že cvakat si můžu do libosti na šikovný digifotoaparát a pak si sednu tak metr od monitoru a pozoruji ostřížím okem - lépě mně to bere to pravé. Ale na sladké pečení mám nejraději plné letní slunce, fotky mají radostný nádech. Nemůžu se snažit fotit jako profesionál, nemohla bych se úspěchu dobrat - fotím ve spěchu, za chodu domácnosti, práce a jen pro radost, nemám čas být dokonalá, dost možná, že jsem na to i líná. Snažím se o pěknou kompozici a zachycení nálady. A řídím se jen intuicí.
Mám Nikonka - cenově se nepohyboval moc vysoko, ale už je vybaven přednastaveným prostředím na focení jídla. Dokonce si můžete vybrat i barevný nádech. Konečnou úpravu pak provádím v Zoneru - ten je cenově dostupný a splní základní požadavky.
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz